1. Ajutorul este de maximum 2.500 de lei pentru fiecare șomer angajat
Concret, pentru fiecare șomer încadrat în muncă, statul dă angajatorului 50% din salariul brut, însă nu mai mult de 2.500 de lei. Sumele se acordă timp de 12 luni, însă numai dacă angajările se fac începând de luna asta și până în ultima zi a anului 2020. Banii de la stat nu se pot cumula, pentru același salariat, cu primele oferite prin Legea șomajului pentru angajări - practic, angajatorul trebuie să aleagă între cele două tipuri de ajutoare, cu precizarea că celălalt este mai mic.
2. Anumiți șomeri? Despre cine e vorba?
Este vorba de trei mari categorii de persoane. În primul rând, avem șomerii în vârstă de peste 50 de ani care au fost concediați în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă (pentru că li s-au desființat locurile de muncă). Apoi, avem tinerii care au vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, fără să conteze dacă au fost concediați recent sau nu. În fine, mai sunt și cetățenii români care au fost concediați în străinătate și s-au întors în România, care trebuie să se încadreze la una dintre cele două categorii de vârstă amintite.
3. Șomerii trebuie angajați neapărat în iunie pentru a primi banii?
Nu. Ordonanța prevede că ajutoarele se acordă, timp de 12 luni, pentru orice angajare făcută între iunie și decembrie 2020, în condițiile pe care le explicăm în articolul de față. Deci, inclusiv pentru un șomer angajat pe 31 decembrie 2020 se pot cere bani de la stat pentru 12 luni.
4. Se pot cere bani pentru șomerii care au fost dați afară chiar de angajatorul care îi reangajează?
Teoretic, ordonanța nu prevede o interdicție în acest sens. Dacă angajatorul a concediat, prin desființarea locurilor de muncă, persoane în vârstă de peste 50 de ani sau tineri care au între 16 și 29 de ani, poate cere bani dacă-i reangajează (respectând condițiile generale impuse).
5. Condițiile de bază pentru ca firma să primească banii pentru angajări
Înainte de orice, persoanele despre care am scris mai sus trebuie să figureze ca șomeri în evidențele agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Apoi, angajările trebuie făcute prin contract încheiat pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă. În fine, șomerii angajați trebuie păstrați minimum 24 de luni - 12 luni, cât se dă ajutorul lunar de la stat, și încă 12 luni după.
6. Bani se cer lunar în sistem decont, după ce angajatorul încheie o convenție cu autoritățile
Procedura concretă pe care trebuie să o urmeze angajatorii (și modelele documentelor necesare la solicitarea decontării) a fost stabilită prin Ordinul 456/2020 al Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă. Concret, angajatorul trebuie să încheie o convenție cu agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă, până la finele anului curent. Pentru a încheia convenția, angajatorul trebuie să trimită online o cerere, o declarație pe propria răspundere, o copie a actului de identitate al șomerilor angajați și o copie a actului de angajare. După ce se încheie convenția, angajatorul transmite online lunar (până la data de 25), în luna curentă pentru luna anterioară, un tabel nominal cu salariații pentru care se cer bani, plus copii ale pontajului și statului de plată pentru luna anterioară.
7. În cât timp vin banii?
Ajutorul lunar este virat angajatorului în 15 zile lucrătoare de la data de 1 a lunii următoare celei în care se depune cererea. De exemplu, dacă angajatorul cere în iulie 2020 bani pentru iunie 2020, aceștia sunt virați în partea a doua a lunii august 2020.
8. Pe ce site se depun documentele pentru decont?
Deși până la acest moment nu s-a stabilit concret cum vor transmite online angajatorii documentele pentru decontarea parțială a costurilor salariale pentru șomerii angajați, este de așteptat să se folosească platforma aici.gov.ro (procedura va deveni accesibilă la 1 iulie 2020, cel mai devreme). Cu siguranță vom afla asta până la sfârșitul lunii curente.
9. Motivele pentru care statul te poate pune să dai banii înapoi
Angajatorii vor trebui să dea banii înapoi (plus dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării contractelor individuale de muncă) dacă relațiile de muncă cu șomerii angajați încetează, din anumite motive, înainte să treacă cele 24 de luni. Motivele respective de încetare a contractelor sunt: prin acordul părților, ca urmare a constatării nulității absolute a contractului individual de muncă (constatată prin acordul părților sau prin hotărâre judecătorească definitivă), ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată în urma unei concedieri nelegale sau pentru motive neîntemeiate, desființarea locului de muncă.
10. Situațiile în care nu poți cere banii pentru angajarea șomerilor
Conform ordonanței amintite, sumele de la stat pentru angajarea șomerilor nu vor fi pentru instituții și autorități publice, dar nici pentru angajatorii privați care se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitățile suspendate sau restricționate din alte motive decât cele generate de epidemia de coronavirus.