Procedura, care implică o decontare a 50% din salariile șomerilor angajați în perioada iunie - decembrie 2020 (dar nu mai mult de 2.500 de lei de persoană), este inclusă în Ordinul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM) 456/2020. Actul normativ a apărut azi în Monitorul Oficial și a și intrat în vigoare, acesta fiind dat pentru a pune în aplicare prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului 92/2020.
Ajutorul lunar, care se acordă timp de 12 luni pentru fiecare șomer angajat, este pentru persoanele de peste 50 de ani care au fost concediate (prin desființarea locului de muncă) în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă și pentru persoanele care au vârsta între 16 și 29 de ani, inclusiv dacă vorbim de cetățeni români care au fost concediați în străinătate. Ajutorul se dă numai dacă aceste persoane figurează la ANOFM ca șomeri înainte de angajare.
Iată, pe scurt, ce implică procedura de obținere a ajutorului de la stat, după ce se fac angajările în sine:
1. Trebuie încheiată o convenție cu agenția teritorială a ANOFM. Înainte de orice, angajatorul trebuie să încheie o convenție cu agenția teritorială pentru ocuparea forței de muncă (cea în a cărei rază își are sediul social) - asta cel târziu până la finele anului curent. Pentru a încheia convenția, angajatorul trebuie să trimită online o cerere, o declarație pe propria răspundere (din care să reiasă că e un angajator privat, care nu se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care n-are activitățile suspendate/restricționate din alte motive decât epidemia de coronavirus), o copie (certificată pentru conformitate cu originalul) a actului de identitate al șomerilor angajați, o copie (certificată pentru conformitate cu originalul) a actului de angajare.
2. Ajutorul se cere lunar, în sistem decont, după încheierea convenției. Conform procedurii stabilite prin ordinul ANOFM, ajutorul lunar pentru angajatori se poate cere abia după ce între aceștia și agenția teritorială există acea convenție (directorul executiv al agenției emite o decizie prin care se stabilește că angajatorul beneficiază de sumele de la stat). Concret, angajatorul transmite online lunar (până la data de 25), în luna curentă pentru luna anterioară, un tabel nominal cu salariații pentru care se cer bani, plus copii (certificate pentru conformitate cu originalul) ale pontajului și statului de plată pentru luna anterioară.
3. Banii vin în luna de după cea în care se depun cererile. Mai precis, ajutorul lunar este virat angajatorului în 15 zile lucrătoare de la data de 1 a lunii următoare celei în care se depune cererea. De exemplu, dacă angajatorul cere în iulie 2020 bani pentru iunie 2020, aceștia sunt virați în partea a doua a lunii august 2020.
Deși nu este precizat în mod expres în procedură, probabil că angajatorii vor folosi platforma aici.gov.ro pentru a transmite solicitările către agențiile ANOFM. În orice caz, abia din iulie 2020 vor putea angajatorii să ceară lunar bani, pentru angajările de șomeri făcute în luna iunie 2020.
Comentarii articol (0)