Documentele sunt cuprinse în Ordinul președintelui Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă nr. 457/2020, care a fost modificat marți printr-un nou ordin al Agenției - Ordinul 491/2020. Ce noutăți aduce acesta: la lista cu salariații pentru care se cere decontarea a apărut o rubrică nouă - numărul orelor lucrătoare din lună. Modelele documentelor sunt atașate mai jos.
Ca să ceară decontările de la stat, firmele vor trimite la agențiile de muncă o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, o declarație pe propria răspundere și lista persoanelor care beneficiază de această sumă. Toate aceste trei documente sunt cuprinse în noul ordin.
În tabelul cu persoanele pentru care se cere decontarea, firmele vor trece: numele salariaților, codul numeric personal al fiecăruia, nivelul de educație, reședința (urban/rural), salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, numărul de zile de suspendare a contractului/convenției de muncă în perioada stării de alertă (conform Revisal), numărul de ore efectiv lucrate (în luna pentru care se cere decontarea), numărul orelor lucrătoare din lună și suma solicitată pentru fiecare salariat.
Începând cu data de 1 și până pe 25 ale lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, firmele depun, electronic, la agențiile de muncă, documentele necesare pentru a cere decontarea celor 41,5% din salariul de bază brut (nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pentru fiecare însă). Decontările se vor face în cel mult zece zile lucrătoare de la data îndeplinirii obligațiilor declarative și de plată - deci, după ce sunt verificate și obligațiile declarative în privința acelor venituri.
Comentarii articol (0)