Decontarea salariilor
În baza OUG nr. 92/2020 și a Ordinului ANOFM nr. 457/2020, se pot cere decontări pentru 41,5% din salariile de bază brute pentru fiecare dintre angajații ale căror contracte de muncă, suspendate în perioada stării de urgență/alertă pe motiv de șomaj tehnic, sunt reactivate. Maximul per salariat - 2.253 de lei.
Atenție! Potrivit ordonanței, în chiar primul articol, e vorba de acordarea acestor bani de la 1 iunie, așadar, nu și pentru perioade de dinainte de 1 iunie - de exemplu, dacă au scos angajații din șomaj tehnic la 16 mai, pentru perioada până la 1 iunie nu se pot obține aceste decontări.
1. Pentru că vorbim de decontare, mai întâi se plătesc salariile, apoi se cer banii de la stat. Se va verifica plata taxelor salariale, iar dacă acestea nu sunt plătite, decontările nu se vor face.
2. Așa cum reiese din ordonanța Guvernului, angajatorul trebuie să depună cererile de decontare în luna curentă pentru luna anterioară - prin urmare, abia în iulie se cer banii pentru iunie. Începând cu data de 1 și până pe 25 ale lunii următoare perioadei de raportare căreia îi sunt aferente veniturile, firmele depun la agențiile de muncă o cerere semnată și datată de reprezentantul legal, o declarație pe propria răspundere și lista persoanelor care beneficiază de această sumă - modelele de documente se regăsesc aici.
3. Decontările se fac în cel mult zece zile lucrătoare de la data îndeplinirii obligațiilor declarative și de plată.
Subvențiile pentru angajarea unor șomeri
Aceeași OUG nr. 92/2020 oferă o subvenție pentru angajarea a trei categorii de persoane în această perioadă. Mai exact, câte 50% din salariul brut, maximum 2.500 de lei pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, timp de 12 luni:
- șomerii în vârstă de peste 50 de ani care au fost concediați în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă pentru că li s-au desființat locurile de muncă;
- tinerii care au vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, fără să conteze dacă au fost concediați recent sau nu;
- cetățenii români care au fost concediați în străinătate și s-au întors în România.
Atenție! Nu e neapărat nevoie ca șomerii să fie angajați în iunie anul acesta, ci undeva până cel târziu 31 decembrie 2020.
1. Ca și în cazul altor tipuri de subvenții pentru angajarea unor categorii de persoane (atenție la faptul că aceste subvenții din OUG 92 nu trebuie cumulate cu alte subvenții de angajare), trebuie încheiată o convenție cu agenția teritorială a ANOFM.
Notă: Procedura de acordare și documentele se regăsesc în recentul Ordin ANOFM nr. 456/2020.
2. Pentru a încheia convenția, angajatorul trebuie să trimită online o cerere, o declarație pe propria răspundere (din care să reiasă că e un angajator privat, care nu se află în faliment, dizolvare, lichidare sau care n-are activitățile suspendate/restricționate din alte motive decât epidemia de coronavirus), o copie (certificată pentru conformitate cu originalul) a actului de identitate al șomerilor angajați, o copie (certificată pentru conformitate cu originalul) a actului de angajare.
3. Dacă s-a încheiat convenția cu ANOFM, ajutorul se cere lunar, în sistem decont - cam la fel ca decontarea procentului din salariu pentru cei reveniți din șomaj tehnic. Angajatorul transmite online lunar (până la data de 25), în luna curentă pentru luna anterioară, un tabel nominal cu salariații pentru care se cer bani, plus copii (certificate pentru conformitate cu originalul) ale pontajului și statului de plată pentru luna anterioară.
4. Ajutorul lunar este virat angajatorului în 15 zile lucrătoare de la data de 1 a lunii următoare celei în care se depune cererea.