Următoarele articole au ajutat deja zeci de mii de oameni să găsească soluții la problemele legate de asigurarea de răspundere civilă auto. Ți-ar putea fi de folos și ție:
- Mașinile înmatriculate trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă sunt ținute numai în curte. Cei care au mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă chiar dacă nu mai vor să le conducă și le țin parcate în curte sau în garaj, au decis judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene. Asta înseamnă că numai mașinile radiate din circulație pot fi ținute, pe o proprietate privată, fără poliță RCA. Această obligație deja există în România, însă proprietarii pot alege suspendarea asigurării. Citește articolul aici.
- Și pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de asigurarea auto obligatorie. Curtea de Justiție a Uniunii Europene s-a pronunțat asupra posibilității de acoperire, de către asigurător, a prejudiciilor cauzate de un autovehicul parcat. Problema a fost că asigurarea obligatorie auto vizează folosirea autovehiculului. Astfel, apăruse o întrebare dacă parcarea unei mașini, într-un garaj, pentru mai mult de 24 de ore, ar reprezenta o astfel de folosire. CJUE a răspuns afirmativ. Prin urmare, dacă o mașină parcată astfel produce un prejudiciu, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor. Citește articolul aici.
- De ce e important să îți anunți asigurătorul RCA când vinzi mașina. Deținătorii mașinilor pe numele cărora este încheiat un contract de asigurare RCA sunt obligați, prin lege, să își anunțe asigurătorul dacă vând mașina ce face obiectul asigurării. Dincolo de obligația legală de notificare, mai există anumite motive de ordin juridic și factual pentru care un vânzător ar avea interesul să își anunțe asigurătorul cu privire la transferul proprietății asupra mașinii, astfel cum a scos în evidență și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Citește articolul aici.
- Ai împrumutat cuiva mașina ta? Ce riști, în legătură cu RCA-ul, dacă respectivul încalcă legea. Cei care își împrumută mașina unor alte persoane ar putea să aibă probleme, dacă șoferul nu respectă legea. De exemplu, dacă cel căruia îi e încredințată mașina iese din oraș fără vinietă, o eventuală amendă îi va fi aplicată proprietarului mașinii. Un exemplu extrem este încredințarea mașinii unei persoane care a băut sau a consumat droguri. Proprietarul riscă, în asemenea cazuri, chiar și un dosar penal. Citește articolul aici.
- RCA 2020: Ce tarife de referință au fost stabilite pentru următoarele șase luni, pentru firme și persoane fizice. Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat, în aprilie, lista tarifelor de referință pentru următoarele șase luni ale anului 2020, în funcție de care asiguratorii care încheie polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto vor realiza ofertele. După cum se arată în raportul publicat de ASF, piața de asigurări se află într-un echilibru din punct de vedere al variației prețurilor. Citește articolul aici.
- Bonus-malus RCA 2020: Prețul asigurării scade sau crește în funcție de cât de bun șofer ești. Pentru acoperirea eventualelor daune provocate cu mașina proprie, cei care au o mașină înmatriculată sau ce urmează să fie înmatriculată în țara noastră trebuie să încheie o asigurare de răspundere civilă auto. În funcție de existența unor accidente în care sunt implicați din vina lor sau de lipsa acestora, șoferii pot fi penalizați la achiziția unei polițe RCA sau se pot bucura de o reducere a prețului acesteia. Citește articolul aici.
- Ai avut un accident în trafic? Poţi închiria o maşină pe cheltuiala asigurătorului RCA al vinovatului. În cazul accidentelor rutiere, şoferii ale căror maşini au fost lovite şi nu mai pot fi folosite pot închiria o altă maşină pe toată durata reparaţiilor, iar cheltuiala va fi suportată prin asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a vinovatului, conform legislaţiei în vigoare. Citește articolul aici.
- Dacă închiriezi o maşină după un accident, asigurătorul RCA al vinovatului suportă parţial cheltuiala. Conducătorii auto sunt obligaţi să încheie poliţa de răspundere civilă auto, însă, în cazul unui accident, şoferul păgubit nu poate să se folosească de un alt autovehicul pe cheltuiala asigurătorului RCA al şoferului vinovat, până îşi repară maşina, deşi legea îi oferă acest drept. Citește articolul aici.
- Îți repari mașina în urma unui accident? Iată câteva sfaturi de care să ții cont. Șoferii care merg cu mașinile în service în baza asigurărilor de răspundere civilă auto și în baza asigurărilor CASCO ar trebui să fie atenți la anumite aspecte și să știe ce drepturi au, în calitate de clienți ai acelor service-uri. Asociația Societăților de Service Auto Independente transmite astfel șoferilor o serie de recomandări pentru a beneficia de reparațiile de calitate care le sunt promise în schimbul prețului plătit și atrage atenția că repararea mașinilor în service-urile partenere ale asigurătorilor vin cu o serie de dezavantaje. Citește articolul aici.
- Cu ce firme poate fi încheiat contractul de asigurare anul acesta. Orice proprietar de mașină trebuie să încheie un contract de asgiurare de răspundere civilă auto. Scopul unei astfel de măsuri e să asigure repararea prejudiciilor produse terților, dacă apar. Totuși, acest aspect este strict reglementat. Printre reglementări, una se referă la societățile cu care poate fi încheiată o astfel de asigurare RCA. Citește articolul aici.
- Care sunt aplicațiile sau serviciile online ce-i ajută pe șoferi să nu se mai deplaseze la autorități - șoferii pot verifica polița RCA pe internet. În condițiile în care, în această perioadă, cele mai multe instituții din țara noastră au limitat sau chiar suspendat interacțiunea cu publicul, e bine de știut ce putem rezolva din fața calculatorului în relația cu acestea. Astfel, șoferii și proprietarii de mașini din țara noastră pot, de exemplu, să verifice, fără să mai fie nevoiți să se deplaseze la autorități, situația înmatriculării unei mașini, a emiterii unui permis auto sau certificat de înmatriculare, istoricul unei mașini ori să plătească rovinieta sau taxa de pod. Citește articolul aici.
- Petițiile împotriva asiguratorilor RCA se pot depune și online. Persoanele fizice sau juridice care vor să depună sesizări împotriva entităților reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, inclusiv împotriva asiguratorilor de răspundere civilă auto, pot face acest lucru online, numai prin intermediul unei aplicații, nu și prin e-mail, așa cum era procedura. Citește articolul aici.
- Decontarea directă RCA: Cum pot păgubiții să ceară despăgubiri direct de la asigurătorul lor. Relativ noua Lege a asigurărilor de răspundere civilă auto aduce iarăși în față mecanismul prin care asigurații păgubiți își pot cere despăgubirile de la proprii asigurători RCA, numai că sub numele de decontare directă. Cunoscut în vechea reglementare ca mecanism de compensare directă, serviciul rămâne, în continuare, doar o opțiune pentru șoferi. Totuși, în lipsa unui acord între asigurătorii RCA, mecanismul nu se poate aplica la acest moment. Citește articolul aici.
- Șoferii pot să-și repare mașinile în orice service auto, fără ca asiguratorul RCA să se poată opune. Atâta timp cât e vorba de un service auto care funcționează legal, șoferii pot să fie despăgubiți indiferent de alegerea pe care o fac cu privire la service-ul care să le repare mașina. Deși vorbim de un drept pe care șoferii îl aveau și acum ceva vreme (teoretic), cadrul legal actual al asigurărilor de răspundere civilă auto obligă asigurătorii ca, în contractele RCA încheiate, să includă o clauză care să le dea dreptul șoferilor să aleagă ce service își doresc. Practic, această nouă prevedere ar trebui să nu le mai permită nici asigurătorilor și nici service-urilor să facă presiuni în această privință. Citește articolul aici.
- Asigurătorii RCA sunt obligați să ofere consultanță șoferilor în urma accidentelor auto. Cei care încheie contracte de răspundere civilă auto sunt obligați să le ofere asiguraților anumite informații despre drepturile și obligațiile lor în urma producerii unui accident auto. În acest fel, Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește ca asigurații să fie consiliați direct de asigurătorii lor, numărul de reclamații făcute de șoferi în privința regularizării daunelor urmând să scadă. Citește articolul aici.
Discuții relevante din forum
- Daună totală după accident auto, probleme cu asigurătorul care a subevaluat mașina mult sub valoarea de piață. O pot evalua altundeva?
- Daună totală: Despăgubire foarte mică la o mașină hibrid de un an. Cum s-a depreciat așa mult?
- Firma de asigurări refuză plata pentru manopera de la reparația mașinii, pe motiv că prețul e prea mare în comparație cu prețul pieței.
- Service-ul mi-a sechestrat mașina pentru că asigurătorul nu plătește reparația. Ce e de făcut în acest caz?
- Termenul legal pentru plata daunelor totale auto.
- E normal să mi se solicite să achit reparația unei daune în condițiile în care eram asigurat RCA?
- Se poate asigura o mașină ce aparține soțului decedat, dar pentru care n-a fost făcută succesiunea?
Campanie avocatnet.ro: Enciclopedia soluțiilor pentru probleme cotidiene - o colecție de materiale utile și sfaturi care să vă ajute să rezolvați mai ușor situațiile prin care orice om ajunge să treacă la un moment-dat: o concediere nedreaptă, o problemă cu asociația de proprietari, expirarea unui act important, o datorie nereturnată.
Comentarii articol (0)