Uniunea Europeană își redeschide granițele externe începând cu 1 iulie
Comisia Europeană îşi va publica în această săptămână propunerile cu privire la ridicarea „progresivă şi parţială” a restricţiilor de călătorie la frontierele externe ale UE începând de la 1 iulie, a anunţat miercuri Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate şi totodată vicepreşedinte al Comisiei, citat de AFP, potrivit Agerpres.
Ar fi vorba de ridicarea restricţiilor cu anumite ţări terţe, luând în considerare „un anumit număr de principii şi criterii”, în baza unei „abordări comune” între statele membre, a explicat el.
Interdicţia de călătorii non-esenţiale spre UE, în vigoare în prezent până la 15 iunie, a fost instituită la 17 martie în mod coordonat între statele membre şi Comisia Europeană pentru a combate propagarea epidemiei de COVID-19, fiind prelungită de două ori până acum.
Ludovic Orban: Acum, deviza noastră este „Economia, înainte de toate!”
Premierul Ludovic Orban spune că prioritatea Guvernului este economia, în condițiile în care lucrurile încep să intre în normal din punct de vedere sanitar.
„Dacă în perioada stării de urgență deviza noastră a fost ‘Sănătatea, înainte de toate!’, pentru a limita pe cât posibil numărul îmbolnăvirilor, acum, când din punct de vedere sanitar lucrurile încep să reintre pe făgașul normal, deviza noastră este ‘Economia, înainte de toate!’”, a spus premierul într-o videoconferință cu ambasadorii statelor membre UE la București privind modul de gestionare a crizei provocate e pandemie la nivelul UE.
Orban a vorbit despre măsurile deja adoptate și o parte din planurile Guvernului pentru relansarea economiei post-pandemie.
Economia globală va înregistra cea mai mare scădere pe timp de pace din ultimii 100 de ani
Economia globală va înregistra cel mai semnificativ declin pe timp de pace dintr-un secol, înainte de a se redresa anul viitor, de pe urma recesiunii provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), se arată într-un raport publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), informează Agerpres, care citează Reuters.
Anul acesta, economia globală se va contracta cu 6%, apoi va înregistra un avans de 5,2% în 2021 - dacă pandemia va fi ţinută sub control - se arată în prognoza actualizată a organizaţiei cu sediul la Paris.
În cazul unui al doilea val de contagiune, în 2020, Produsul Intern Brut global ar putea înregistra un declin de 7,6% înainte de a înregistra o creştere modestă, de 2,8% în 2021, avertizează OECD.
Comentarii articol (0)