avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum AvocatNet Italia Relatia cu autoritatile Legalitatea Certificatului Verde
Discuție deschisă în Relatia cu autoritatile

Legalitatea Certificatului Verde

Articolul 110 din CONSTITUȚIE spune că
Guvernul al cărui mandat a încetat potrivit alineatelor (1) şi (2) îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Codul administrativ vine cu completări, menționând că guvernul interimar poate emite numai acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi.

Prin faptul ca Certificatul Verde se inscrie la "politici noi" este legală Hotărârea Guvernului interimar privind introducerea lui?
Ultima modificare: Marți, 2 Noiembrie 2021
Dacul G, utilizator
De unde rezulta ca se încadrează la ,,politici noi"?

Este o măsură de protectie a populatiei, o măsură necesara intr-o societate democratică și tine de ceva la nivel european care are o natura medico-sanitara.


CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

De unde rezulta ca se încadrează la ,,politici noi"?

Este o măsură de protectie a populatiei, o măsură necesara intr-o societate democratică și tine de ceva la nivel european care are o natura medico-sanitara.

Este un răspuns destul de evaziv. Indiferent de motivația pe care o atribuiți acestei măsuri este vorba de introducerea unei "restricții" total nouă care nu mai urmărește linia de măsuri administrative de gestionare a pandemiei care au fost luate până la căderea guvernului. Asta se traduce prin "politică nouă" în gestionarea pandemiei. Asta dacă nu cumva îmi puteți spune unde anume în legea 55/2020 este sugerată sau cuprinsă o astfel de măsură, astfel încât acum doar să fie aplicată prin normative.
Discuția este destul de alunecoasa.
Masurile pandemice trebuie luate pentru protecția populatiei.
Are o legătură directa cu masurile de restrictie anterioare.In prezent, exista suficiente elemente pentru ca guvernul sa ia astfel de masuri în continuarea masurilor anterioare prin raportarea la scopul masurilor de protectie având în vedere obligația oricărui guvern, chiar si interimar, de a guverna și nu de a sta în pasivitate și sa fie complice la un genocid pandemic.
Orice guvern interimar are posibilitatea de a-si exercita dreptul și obligația de a apara populatia ajungandu-se chiar la masuri de restrictie.
Este vorba de masuri urgente, extraordinare care au drept scop scăderea numărului de infectari și se vede ca a dat ceva rezultate.
Ultima modificare: Miercuri, 3 Noiembrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Consider ca obligativitatea oricarui guvern este de a fi el insusi in legalitate, mai ales cand aceste masuri sunt extraordinare in timpuri extraordinare.
Nu motivatia este in discutie si nici subiectul intrebarii mele.
Vorbesc despre Constitutia Romaniei ca Lege Fundamentala si la faptul ca la ceea ce am iterat mai sus nu exista exceptii nici in Constitutie nici in aplicarea ei.
Dumneavoastra imi vorbiti despre o obligatie mai mult "morala" a guvernului interimar, care ar deschide un cuib de serpi cu foarte multe argumente pro si contra privind morala si conduita acestui guvern interimar pana in momentul in care a fost demis.
"Guvernul Interimar" este aceea denumire data starii de fapt ca Romania nu are in momentul de fata nici un fel de guvern. Acest interimat este unul administrativ pana la predarea catre un guvern legal ales.
Drepturile si obligatiile unui guvern interimar sunt cuprinse in Constitutie care este (ma repet) legea fundamentala.
In momentul in care si-au depasit atributiile constitutionale putem spune ca este un "subiect alunecos" doar pentru a trece cu vederea peste un act anticonstitutional.
Cat despre masurile din HG sunt sigur ca puteau fi luate si fara adoptarea Certificatului Verde pentru ca Certificatul Verde nu combate pandemia si nici nu te fereste de imbolnaviri.
Daca era atat de foarte necesar in combaterea pandemiei Certificatul Verde se putea recurge la depunerea situatiei catre Parlamentul Romaniei care este in momentul de fata organul de control al guvernului interimar. Subliniez tocmai pe fondul unei pandemii necesitatea ca masurile sa fie legale, clare si cu obiectiv urgent de combatere.
In continuare ramane aceeasi intrebare:
este legală Hotărârea Guvernului interimar privind introducerea Certificatului Verde?
Deși Tribunalul București a considerat nelegala intrarea in malluri pe baza certificatului verde eu o consider legala măsură și cred ca se va remedia în calea de atac problema.
Nu poți da prin lege o durata de 30 de zile pentru ca apoi sa tot prelungești tot prin lege.
Parlamentul se.misca foarte greu.
Doar CCR poate decide dacă o lege este neconstituțională fiind singura instanta abilitata în acest domeniu al contenciosului constituțional.

CEDO are aceeași opinie cu a mea:

[ link extern ]

Obligativitatea certificatului verde la locul de muncă nu se poate decide decât prin lege organica.
Pentru malluri este ceva provizoriu și nu definitiv.

Ține de masuri de restricție și este normal ca guvernul sa se ocupe de asa ceva fiind o continuare a unor masuri necesare.
În Italia se ocupa Ministerul Sănătăţii de.restrictiile provizorii.
Insa, legea cu Obligativitatea certificatului verde la locul.de muncă s-a adoptat de forul legislativ ceea ce este normal și asa va fi și la noi.
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Salutare este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? ... FZappa FZappa Salutare Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați? In Constituția României scrie: Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am si eu cateva intrebari legate de drepturile noastre ... Exorcitus68 Exorcitus68 Buna ziua! Am si eu cateva intrebari legate de drepturile noastre fundamentale! In primul rand, se poate ca eu ca persoana fizica, fara a termina domeniul de ... (vezi toată discuția)
Nevaccinat exclus de la cursurile universitare Radu Palu Radu Palu Facultatea nu-mi permite accesul in cladire fara certificat verde. Estel legal? Implicit sunt astfel exclus de la cursuri, acestea netinandu-se online. (Anul ... (vezi toată discuția)