Salutare
Este sau nu discriminare între vaccinați și nevaccinați?
In Constituția României scrie:
Art. 53 – Restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi
(1) Exerciţiul unor drepturi sau al unor libertăţi poate fi restrâns numai prin lege şi numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, A SĂNĂTĂȚII ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o, să fie APLICATĂ ÎN MOD NEDISCRIMINATORIU şi fără a aduce atingere existenţei dreptului sau a libertăţii.
De aici concluzionăm că se pot da legi restrictive pentru a proteja sănătatea publică iar acestea trebuie aplicate nediscriminatoriu.
Însă legea 324/2006 definește discriminarea:
„Art. 2. - (1) Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice."
De aici concluzionăm că restricțiile pot fi aplicate persoanelor care AU o boală contagioasă exceptând HIV așadar carantinarea este legală.
Cei care NU AU COVID-19
așadar fac obiectul legii.
Discriminarea bazată pe vaccinare intră sub incidența prezentei legi la categoria "și altele"
( orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice)
Se pot scrie câteva mii de pagini de teorie de drept pe asa ceva.
Sunt jurisiti care au energia și forța juridica pentru asa ceva.
Când vor avea loc procese cu judecati de valoare se va stabili.
Desi eu lupt pentru drepturile omului la.un mod excesiv de agresiv cu statul, în materie de COVID-19 mi-am declarat neutralitatea.
Nu este ceva discriminatoriu daca vrei sa rezolvi o problema de interes general sau de interes național.
Este posibil sa stam și 10 ani într-o situatie de acest fel daca nu se iau masuri clare.
Pana în 2025 sunt șanse imense sa stam asa cu toată vaccinarea.
După ce vor deceda cei slabi vor deveni și altii slabi care vor deceda la rândul lor.
Se zice ca România este acum Lombardia Europei.
În alta ordine de idei mai concreta și concisa, este necesara vaccinarea in masa, fie că ne place, fie ca nu ne place.
Statele nu au știut sa evite acest lucru la.momentul oportun si acum vaccinarea in masa a devenit necesara și obligatorie ca sa putem rezolva problema cu pandemia și sa ieșim din situatia aceasta nebuneasca datorata incompetenței guvernelor din toată lumea.
În opinia mea, soluția jurisprudentiala finala va fi aceea ca vaccinarea obligatorie nu este discriminatorie.Inclusiv Curtea Constutionala va considera la fel.
Este o problema de viață și de moarte și de nebunie cotidiana care trebuie estompata prin orice fel de mijloace pașnice.
Eu am observat ca cei nevaccinați ii discriminează pe cei vaccinați, dar,aceasta este o alta discutie, desi ei se plâng ca sunt discriminați.
Și.cum sunt mai mulți nevaccinați decât vaccinați deja se cam întrevede o discriminare.
hotumattua
Utilizator 4din 4 utilizatori consideră acest răspuns util
La întrebarea dvs., așa cum este ea formulată, răspunsul este clar: există discriminare între vaccinați și nevaccinați.
Dar discriminarea, în sens general, nu este interzisă de lege; că altfel ar trebui să avem de pildă toți același salariu, căci nivelul salariului este dat de o mulțime de criterii discriminatorii, cum ar fi de pildă nivelul de pregătire, etc. Este interzisă de lege discriminarea pe annumite criterii, criterii pe care le definete reglementarea respectivă, cum ar fi de pildă constituția.
În ceea ce privește tema vaccinării, trebuie să avem în vedere principiul de drept care spune că dreptul meu se sfârșește acolo unde începe dreptul altuia. Conform acestui principiul, "dreptul de a fuma", al unora, este restricționat de lege, fiindcă mă afectează și pe mine, nefumătorul. Numai că specialiștii cam bâjbâie, ba că și vaccinatul, odată infectat, răspândește boala, ba că o face mult mai puțin - cât de "mai" -, așa că de ce ne mirăm că tanti Lenuța, femeia de serviciu, nu vrea să se vaccineze? Pe urmă vine Olivia Steer, că i-a murit pisica după ce a vaccinat-o, d-na dr. Monica Pop, că facem leucemie, și nebunia nu mai contenește.
Până una alta, o mulțime de grupuri profesionale, din mai multe țări, au pierdut la CEDO, când s-au plâns că sunt discriminați că nu se vaccinează.