Procedura și termenele-limită pentru conectarea caselor de marcat cu jurnal electronic la sistemul de monitorizare sunt cuprinse în Ordinul Fiscului 435/2021, calendarul de legare a aparatelor deja funcționale având ca punct de start data de 31 martie 2021.
Însă companiile care au case de marcat (tot cu jurnal electronic) instalate în zone fără acces la internet (și care nu se pot conecta la sistem) sunt obligate să trimită Fiscului o declarație pe propria răspundere, pentru a anunța că vor funcționa mai departe offline, după cum urmează:
- firmele mari au trimis-o până la 30 iunie 2021;
- firmele mici și mijlocii o pot trimite până la 30 noiembrie 2021;
- firmele care cumpără case de marcat începând cu luna decembrie 2021 o trimit în termen de două zile lucrătoare de la data instalării aparatelor.
Declarația pe propria răspundere (formularul F4110), care poate fi descărcată de pe site-ul Fiscului, este transmisă online, în format PDF semnat electronic, și conține CIF-ul firmei, denumirea firmei, numărul unic al casei de marcat, adresa la care se folosește casa de marcat și datele persoanei care transmite informații sau face înregistrări referitoare la casa de marcat.
Evident, chiar dacă aceste case de marcat vor continua să funcționeze offline (în profilul 0), companiile trebuie să trimită mai departe raportări lunare către Fisc despre datele fiscale înregistrate de aparate. Este vorba de o raportare care se face și în prezent, de către toate companiile care folosesc case de marcat cu jurnal electronic neconectate la sistemul Fiscului, până la data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele au fost folosite.
Citește și: Cum se face conectarea caselor de marcat: Indicații de la ANAF și de la specialiști.
Marii contribuabili au avut trei luni pentru a-și conecta casele de marcat la sistemul de monitorizare, în perioada 31 martie - 30 iunie 2021, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii au avut mai mult timp - de la 31 martie și până la 30 noiembrie 2021. Până zilele trecute, se estima că peste 400.000 de case de marcat erau conectate la sistemul Fiscului, dintr-un total de peste 630.000 de aparate funcționale.
Companiile care nu respectă termenele impuse de Fisc riscă o amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, așa cum reiese din coroborarea articolelor 3^1, 10 și 11 din Ordonanța de urgență a Guvernului 28/1999.
Conform autorităților fiscale, monitorizarea în timp real a caselor de marcat funcționale permite reducerea controalelor inopinate la firme și verificarea mai ales a companiilor din domeniile de risc identificate în statistici.
Citește și: Guvernul vrea să treacă la declarații fiscale precompletate, dar specialiștii spun că s-ar putea merge chiar mai departe.
Comentarii articol (0)