Din impozitul specific pentru 2020 se scade, conform OUG 48/2020, perioada în care companiile și-au întrerupt activitatea total sau parțial în timpul stării de urgență. Starea de urgență a durat 60 de zile, în perioada 16 martie - 14 mai, iar o bună parte dintre firmele plătitoare de impozit specific și-au întrerupt atunci activitatea fie din lipsa veniturilor, fie din cauza restricțiilor impuse de autorități.
În plus față de această scădere de impozit, OUG 99/2020, adoptată de Guvern și publicată în Monitorul Oficial joi, prevede o scădere suplimentară. Mai precis, impozitul specific nu va fi datorat pentru 90 de zile, perioadă care se va putea cumula cu reducerea stabilită deja prin OUG 48/2020.
„Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 de zile calculată de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență (25 iunie 2020 - n red.).
(...) contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr. 170/2016, aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu diferența dintre numărul de 365 de zile calendaristice și numărul de 90 zile.
Contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. IX din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, pentru recalcularea impozitului specific anual (...), scad și perioada în care au întrerupt activitatea total sau parțial din cauza stării de urgență”, prevede, mai precis, OUG 99/2020.
Practic, în cel mai bun caz, firmele ar urma să achite impozit doar pentru șapte luni din acest an. În cel mai rău caz, impozitul va fi datorat anul acesta doar pentru nouă luni (dacă firmele au continuat să funcționeze în timpul stării de urgență sau dacă n-au accesat prima reducere).
Declararea și plata impozitului specific se fac, în mod normal, semestrial. Ca o excepție de la regula generală, în 2020, "declararea și plata impozitului specific aferent semestrului I al anului 2020 se efectuează până la data de 25 octombrie 2020 inclusiv", după cum apare în OUG 99/2020.
Impozitul specific este datorat de companiile din domeniul turismului și din domeniul alimentației publice, dacă au afaceri de la un milion de euro în sus. Microîntreprinderile din aceste domenii (adică firmele cu afaceri sub un milion de euro) datorează impozit micro, nu impozit specific.