În această carte, Harari ne vorbește despre cum omenirea a fost modelată de-a lungul timpului de trei revoluții importante: revoluția cognitivă, revoluția agricolă și revoluția științifică.
La început, omul preistoric nu era diferit cu nimic de restul animalelor. Însă descoperirea a noi moduri de a gândi și a comunica l-au ajutat să evolueze. În urmă cu 100.000 de ani, 6 specii de oameni trăiau în același timp pe Pământ, însă doar Homo Sapiens a supraviețuit și a ajuns să cucerească lumea. Iar revoluția cognitivă este cea care a făcut diferența prin dezvoltarea unui limbaj, apariția poveștilor și formarea unor comunități.
Revoluția agrară ne-a transformat din vânători în agricultori. Deși a adus cu sine mai multe beneficii, printre care și accesul la mai multă hrană, această etapă a dus la explozia populației, o dietă mai puțin variată și mai puțin timp liber personal. Dorința de a-și garanta un viitor mai sigur a condus la apariția sistemelor sociale și politice, iar imaginația umană a dus la apariția religiilor și a miturilor. Astfel, s-a asigurat cooperarea în număr mare și supraviețuirea speciei umane.
Autorul ne vorbește apoi despre revoluția științifică, care a avut loc în ultimii 500 de ani și a împins omenirea pe noi culmi. Ne-a dat puterea de a modela lumea din jurul nostru și pe noi înșine. Însă, toate aceste inovații nu ne-au făcut neapărat mai fericiți.
La finalul cărții, Harari ne lasă cu câteva întrebări. Ne provoacă să ne gândim cine suntem noi ca specie, încotro ne îndreptăm și cum vom folosi resursele și puterea pe care o deținem într-un mod înțelept și responsabil, nu doar față de noi, cât și față de mediul în care trăim.
Bookster este o bibliotecă publică modernă, în care vei găsi cele mai bune cărți ale momentului, de la dezvoltare personală și profesională, la hobby-uri și beletristică. Peste 72.000 de abonați fac parte acum din comunitatea Bookster, inclusiv echipa avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)