"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în dispoziţiile art.1461 din Codul de procedură penală, care nu permite contestarea legalităţii măsurii referitoare la obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane de către persoana vizată de aceasta, care nu are calitatea de inculpat, este neconstituţională", transmite CCR printr-o decizie adoptată marți.
Curtea consideră neconstituțional faptul că, în afară de inculpat, nicio altă persoană care e vizată de această măsură nu poate contesta legalitatea sa.
Potrivit articolului respectiv, măsura poate viza "tranzacțiile financiare ale făptuitorului, suspectului, inculpatului sau ale oricărei persoane care este bănuită că realizează asemenea operațiuni cu făptuitorul, suspectul sau inculpatul".
Măsura e dispusă dacă:
a) există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârșirea unei infracțiuni;
b) măsura este necesară și proporțională cu restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale, date fiind particularitățile cauzei, importanța informațiilor sau a probelor ce urmează a fi obținute ori gravitatea infracțiunii;
c) probele nu ar putea fi obținute în alt mod sau obținerea lor ar presupune dificultăți deosebite ce ar prejudicia ancheta ori există un pericol pentru siguranța persoanelor sau a unor bunuri de valoare.
Ca urmare a încuviințării acesteia, organul de cercetare cere de la instituțiile de credit și de la entitățile financiare înscrisuri sau informații la care se face referire în mandat sau în autorizația emisă de procuror.
"După efectuarea activităților autorizate, procurorul îl informează, în cel mult 10 zile, în scris, pe fiecare subiect al unui mandat despre măsura ce a fost luată în privința sa. După momentul informării, persoana ale cărei tranzacții financiare au fost vizate de această măsură are dreptul de a lua cunoștință de activitățile efectuate", mai prevede articolul 1461 din Codul de procedură penală.
Decizia motivată a Curții cu privire la neconstituționalitatea găsită în acest text de lege urmează să fie publicată în Monitorul Oficial pentru a deveni general obligatorie. Parlamentul va trebui să opereze apoi modificări legislative pentru a corecta această neconstituționalitate.
Comentarii articol (0)