Având în vedere că am ieșit din starea de urgență la mijlocul lui mai și, de atunci, am intrat în stare de alertă, șansele ca efectele economice negative generate de situația actuale să subziste - inclusiv până la finalul anului - sunt ridicate.
De aceea, parlamentarii au aprobat astăzi un proiect de lege prin care au decis să creeze cadrul pentru ca proprietarii de spații comerciale să fie scutiți chiar și pentru aproape tot anul 2020 de până la jumătate din suma de plată datorată ca impozit pe clădiri, în situațiile în care și ei, la rândul lor, au renunțat la o parte din chiria pe care le-o datorau cei ce le ocupau spațiile.
Posibilitatea de a obține scutirea în cauză nu este nouă. Ea există, deja (în temeiul Ordonanței de urgență nr. 69/2020), însă perioada efectivă de aplicare a facilității respective se întinde doar pe durata stării de urgență (care a început în 16 martie și a durat până în 14 mai).
Concret, ce au adoptat parlamentarii, astăzi, a fost posibilitatea extinderii perioadei de scutire pentru până la 50% din suma ce trebuie plătită de deținătorii de centre comerciale, ca impozit pe clădiri, de la perioada stării de urgență, la perioada stării de alertă și, eventual, pentru tot parcursul anului 2020 (începând cu perioada stării de urgență, bineînțeles).
Spuneam că e vorba doar de o posibilitate. În continuare, autoritățile locale sunt cele care decid dacă să acorde scutirea aceasta sau nu. Mai mult, scutirea poate fi de cel mult 50%, însă nimic nu oprește autoritățile să acorde mai puțin.
În afară de posibilitatea extinderii propriu-zise a facilității, pentru tot parcursul anului 2020, celelalte condiții au rămas exact la fel. Practic, dacă cineva care deține un centru comercial vrea să scape de plata parțială a impozitului pe clădiri, el trebuie să fi acordat o reducere a chiriei pentru spațiile din acel centru comercial de cel puțin 50%, pe perioada stării de urgență. De asemenea, activitatea chiriașilor trebuie să fi fost afectată (în concret, cel puțin 50% din suprafața închiriată trebuie să nu fi fost utilizată de chiriași, ca urmare a faptului că aceștia au trebuit să își întrerupă parțial sau total activitatea).
În același timp, posibilitatea de a obține reducerea chiriei se aplică și pentru deținătorii de spații comerciale care le foloseau pentru activitatea proprie, condiția fiind întreruperea totală a activității pe perioada stării de urgență sau demonstrarea, prin certificat pentru situații de urgență, că activitatea a fost redusă, în aceeași perioadă.
Primul termen de plată pentru impozitele locale este pe 30 iunie (a fost prelungit în contextul stării de urgență, de la 31 martie, termenul normal). Practic, până la acel moment, proprietarii de clădiri, terenuri, mașini pot să beneficieze de o reducere de 10% oferită prin legea fiscală dacă achită tot impozitul pe anul curent.
Atenție! Extinderea nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, e necesar ca proiectul de lege adoptat azi să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.