Legea nr. 97/2020 a adus o serie de modificări regimului juridic al mașinilor fără stăpân sau abandonate pe teritoriul statului sau al unităților administrativ-teritoriale, printre care și o schimbare a condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească o persoană ce revendică un vehicul fără stăpân.
Mai exact, este necesar ca, de acum, cel care revendică o asemenea mașină să arate, printre altele, și că acea mașină are ITP-ul valabil. ITP-ul, după cum apare și aici, trebuie făcut pentru mașinile de uz personal o dată la doi ani. Excepțional, dacă vorbim de mașini mai vechi de 12 ani (tot de uz personal), ITP-ul trebuie făcut anual.
Însă, cum spuneam și mai sus, de puțin timp, existența unei inspecții tehnice periodice valabile este doar una din condițiile pentru ca cineva să poată revendica o mașină fără stăpân. În plus, mai este necesară și îndeplinirea următoarelor condiții (existente și până acum):
- solicitantul trebuie să demonstreze că este proprietarul sau deținătorul legal al mașinii;
- trebuie achitate toate sumele corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea și paza vehiculului și
- trebuie demonstrată plata la zi a parcării, dacă vehiculul a fost ridicat dintr-o parcare.
A fost scoasă, însă, condiția ca toate taxele și impozitele prevăzute de lege pentru acea mașină să fi fost achitate.
Vehiculele fără stăpân sunt cele care nu au plăcuță de înmatriculare sau alte marcaje oficiale și sunt staționate pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale. În plus, de astăzi, în urma intrării în vigoare a Legii nr. 97/2020, în aceasta categorie sunt incluse și mașinile înmatriculate în străinătate.
De asemenea, proprietarul sau deținătorul lor legal trebuie să fie necunoscut (condiția exista și până acum, nefiind introdusă prin Legea nr. 97/2020).
Odată identificat un astfel de vehicul, primarul trebuie să aducă la cunoștința publicului, în termen de cinci zile de la întocmirea procesului-verbal de constatare, caracteristicile tehnice ale mașinii și locul de unde aceasta a fost ridicată. Informarea se face prin publicarea anunțului într-un cotidian local.
În 10 zile de la apariția cotidianului și a anunțului, proprietarul sau deținătorul legal trebuie să îl revendice și să demonstreze îndeplinirea condițiilor pentru a-l putea ridica. Altcumva, mașina intră în proprietatea unității administrativ-teritoriale de unde a fost ridicat.
Legea nr. 97/2020 nu a adus doar modificările de mai sus, ci a schimbat anumite chestiuni și în privința mașinilor abandonate, termenul în care acestea sunt ridicate fiind mai scurt de azi decât era cazul până acum.
Comentarii articol (0)