Legea nr. 104/2022, apărută joi în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare duminică, aduce modificări Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, mai exact, posibilitatea ca zilierii să fie folosiți de primării și consilii locale și pentru întreținerea spațiilor verzi din domeniul public. Inițiatorii acestei legi fac referire, în expunerea de motive, la alte spații decât cele din parcuri și grădini (care sunt deja prevăzute de Legea 52), respectiv terenuri sportive, terenul aferent căminelor culturale, școlilor, cabinetelor medicale etc.
Zilierii pot fi folosiți de autoritățile unităților administrativ-teritoriale încă din toamna lui 2020, când, prin Legea 242/2020, li s-a conferit primăriilor și consiliilor locale dreptul de a folosi zilieri pentru activități necalificate cu caracter ocazional.
Anterior modificării din 2020, Legea 52/2011 prevedea că de munca lucrătorilor cu ziua puteau beneficia doar firmele, persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale sau familiale.
După cum stabilește Legea 52/2011, lucrătorii cu ziua pot activa în mai multe domenii, printre care și agricultură, vânătoare și servicii anexe; silvicultură; pescuit și acvacultură; activități de alimentație (catering) pentru evenimente; restaurante; baruri și alte activități de servire a băuturilor, dar și hoteluri ori alte facilități de cazare.
Notă: În curând, un nou domeniu urmează să fie introdus în categoria celor pentru care pot fi folosiți zilierii, respectiv pentru activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice, după ce o propunere legislativă a fost adoptată recent de deputați.
Aceeași lege stabilește și cât poate lucra un zilier pe parcursul unui an. De principiu, un astfel de lucrător nu poate activa mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual.
Când vine vorba de plată, chiar dacă remunerația brută orară a zilierilor se stabilește prin negociere directă cu angajatorul, conform Legii 52/2011, aceasta nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară, ceea ce înseamnă că, în acest moment, plata nu poate fi mai mică de 13,583 lei/oră.
Comentarii articol (2)