Registrul electronic al zilierilor poate fi folosit atât în varianta pentru dispozitive mobile (aplicația se numește "Inspecția Muncii"), cât și în versiunea pentru laptopuri sau desktopuri (accesibilă pe site-ul Inspecției Muncii).
Neîndeplinirea obligației de a transmite registrul zilnic, înainte de începerea activității, a fost și una dintre neregulile descoperite de Inspecția Muncii în cadrul unei campanii din perioada 19-22 septembrie, în care au fost verificați cei care folosesc munca zilierilor. Inspectorii au mai atras atenția că au fost descoperite că lipseau acordurile de plată săptămânală încheiate între beneficiar și zilieri, nerespectarea remunerației minime pentru cei din sectorul agricol, precum și a remunerației minime pentru cei cu timp de lucru mai mic de 8 ore/zi, respectiv pentru minori.
În urma controalelor făcute la aproape 180 de firme, amenzile aplicate pe baza Legii 52/2011 au fost de circa 200.000 lei.
Informațiile care trebuie trecute în Registrul electronic al zilierilor
În cazul beneficiarului, în registrul electronic se vor trece: CUI/CIF, denumire, listă coduri CAEN, sediu social – județ, localitate, adresă, e-mail. Se vor trece și datele persoanei împuternicite (nume, prenume, e-mail, cod numeric personal) și datele privind locul de desfășurare a activității (județ, localitate, adresă).
În privința zilierilor, informațiile ce vor fi transmise autorităților vor conține date privind CNP ori alt identificator - în cazul cetățenilor străini -, nume, prenume, cetățenie/apatrid și date privind activitatea desfășurată de aceștia:
- data și ora începerii activității zilierului;
- ocupația, respectiv denumirea activității desfășurate de zilier;
- numărul orelor lucrate de zilier/zi;
- remunerația brută (inclusiv zilnică) și cea netă (inclusiv confirmarea acordării sumei nete);
- activitatea economică conform CAEN - cod CAEN activitate desfășurată;
- instruirea de securitate și sănătate în muncă, respectiv confirmarea participării la instruirea respectivă.
Remunerația minimă este diferențiată în funcție de vârsta lucrătorului și domeniul de activitate
Începând cu luna iunie a acestui an, datorită faptului că a fost modificat salariul minim brut acordat celor care lucrează în sectorul agro-alimentar, și remunerația minimă a crescut pentru zilierii care prestează activitatea în acest sector. Astfel, pentru munca prestată zilierii din agro-alimentar trebuie să primească cel puțin 17,928 lei brut/oră.
Pe de altă parte, pentru celelalte domenii, remunerația minimă se raportează la salariul minim brut de 2.550 lei/lună, respectiv 15,239 lei brut/oră.
Nu trebuie uitată nici remunerația minimă ce poate fi acordată minorilor. Cei de peste 15 ani pot lucra cu ziua, însă în limita a 6 ore pe zi, 30 de ore pe săptămână. "Chiar dacă părțile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puțin 8 ore de muncă", se prevede în Legea zilierilor. Astfel, în cazul minorilor remunerația minimă brută raportată la salariul minim brut de 2.550 lei trebuie să fie de minim 20 lei, în timp ce pentru sectorul agroalimentar plata orară brută trebuie să fie de cel puțin 23 de lei.
Chiar dacă remunerația brută orară a zilierilor se stabilește prin negociere directă cu angajatorul, conform Legii 52/2011, ea nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară (general sau diferențiat în funcție de domeniul de activitate al beneficiarului).
Nerespectarea obligațiilor privind remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate fi amendată cu 10.000 lei.
De asemenea, lipsa acordului scris între beneficiar și zilier din care să reiasă că remunerația se plătește cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau la perioadei de desfășurare a activității poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 5.000 lei.
În ce condiții se poate folosi munca zilierilor
Potrivit Legii 52/2011, lucrătorii cu ziua pot activa în mai multe domenii:- activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice.
- agricultură, vânătoare și servicii anexe;
- silvicultură, cu excepția exploatări forestiere;
- pescuit și acvacultură;
- activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor;
- publicitate;
- activități de cercetare-dezvoltare în științe sociale și umaniste (săpături arheologice);
- creșterea materialului săditor - creșterea plantelor ornamentale, inclusiv gazon pentru transplantare, operațiuni de îngrijire/curățare a pomilor, activități ale pepinierelor, cu excepția celor pentru arbori de pădure;
- activități de interpretare artistică - spectacole, activități-suport pentru interpretarea artistică - spectacole, activități de gestionare a sălilor de spectacole și tabere de copii organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea sa;
- creșterea și reproducția animalelor semidomesticite și a altor animale;
- activități de alimentație (catering) pentru evenimente;
- activități de întreținere peisagistică - plantarea, îngrijirea și întreținerea de parcuri și grădini, cu excepția facilității de locuit particulare, precum și întreținerea spațiilor verzi din domeniul public al unităților administrativ-teritoriale;
- restaurante;
- baruri și alte activități de servire a băuturilor;
- activități ale grădinilor zoologice, botanice și ale rezervațiilor naturale;
- hoteluri și alte facilități de cazare; facilități de cazare similare; facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată - tabere de copii, organizate de Ministerul Tineretului și Sportului, direct sau prin unitățile din subordinea acestuia;
- facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată - cabane;
- activități ale bazelor și cluburilor sportive;
- activități de manipulare a mărfurilor și activitățile de curățenie și întreținere în domeniile enumerate anterior.
Același cadru legislativ stabilește și cât poate lucra un zilier pe parcursul unui an. De principiu, un astfel de lucrător nu poate activa mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual.
Tot Legea 52/2011 stabilește că activitatea desfășurată de zilier nu conferă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. Însă, dacă dorește, zilierul se poate asigura opțional în sistemul public de sănătate.