Proiectul de lege, care a trecut tacit de Senat în octombrie 2020, a fost respins definitiv miercuri de Camera Deputaților, din postura de Cameră decizională. Documentul urmărea modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011, principalele chestiuni vizate fiind libera asociere a lucrătorilor, libertatea părților de a negocia la nivel național, negocierea contractelor colective de muncă la nivel de sector de activitate sau de unitate, conflictele de muncă și protecția persoanelor care ocupă funcții eligibile într-un organism sindical.
De exemplu, proiectul prevedea reducerea numărului necesar de angajați pentru constituirea unui sindicat. În prezent, această limită se referă la un număr de 15 angajați ce lucrează în aceeași unitate, în timp ce proiectul prevedea că “[p]entru constituirea unei organizații sindicale este necesar un număr de cel puțin 5 membri fondatori, din aceeași unitate, ori 10 membri fondatori din unități diferite, din același sector de activitate”.
Apoi, proiectul prevedea ca mai multe firme să fie obligate să negocieze contracte colective de muncă, pentru a da posibilitatea mai multor salariați de a beneficia de o protecție sporită. Mai exact, s-ar fi impus această obligație pentru toate firmele care au mai mult de 15 angajați, nu 21, așa cum e în prezent.
De asemenea, s-ar fi introdus mai multe prevederi clare referitoare la protecția liderilor sindicali, pentru a evita presiunile din partea angajatorilor asupra lor și pentru simplificarea și completarea cadrului legal privind constituirea, dobândirea personalitații juridice, modificarea statutelor, patrimoniul, atribuțiile, reorganizarea și lichidarea - atât a organizațiilor sindicale, cât și a celor patronale.
Nu în ultimul rând, mai urmau să fie completate situațiile în care nerespectarea, de către angajator, a prevederilor legale poate fi considerată contravenție sau infracțiune, dar și să fie majorate valorile amenzilor ce pot fi aplicate.
Important: Deși proiectul citat mai sus a fost blocat de parlamentari, mai există unul, mai vechi, care conține ample modificări la Legea dialogului social. Acesta a trecut de senatori și în prezent este propus pentru adoptare la deputați, dar încă n-a ajuns la votul decisiv. Este posibil ca decizia luată miercuri de deputați să aibă o legătură directă cu faptul că deja există ample modificări propuse pentru adoptare prin proiectul mai vechi.
Atenție! Proiectul de lege respins definitiv de parlamentari pe 23 martie 2022 nu se poate aplica, acesta terminându-și traseul legislativ.