Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
Potrivit statisticii, în intervalul ianuarie - martie 2020, veniturile băneşti au fost, în medie, de 4.710 lei lunar pe gospodărie (1.830 lei/persoană), iar veniturile în natură de 409 lei lunar pe fiecare gospodărie (159 lei/persoană).
În acest context, salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).
Totodată, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au mai contribuit veniturile din prestaţii sociale (18,9%), veniturile din agricultură (1,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%) precum şi veniturile în natură (8,0%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,7%).
Florin Cîțu, noi precizări despre creșterea pensiilor: Este o propunere pe care o facem noi
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat, sâmbătă, într-un interviu pentru TVR, întrebat dacă rămâne stabilit că pensiile vor creşte cu 10% anul acesta, că „este o propunere pe care o facem noi”, potrivit Mediafax.
„Este o propunere pe care o facem noi în contextul acesta, cu criză la nivel global, cu deficit de 24% în SUA, economii care se prăbuşesc cu 11 procente în toate Europa, şomaj în creştere. În tot acest context noi venim şi facem un efort uriaş pentru a creşte, totuşi, pensiile în acest an cu cât se poate. Riscurile sunt foarte mari, e foarte uşor să cădem, să pierdem tot ce am construit”, a spus Florin Cîţu.
Ministrul a afirmat că dacă se va merge pe panta populismului „vom pierde totul foarte rapid şi nu numai că nu vom avea bani de pensii şi salarii anul viitor".
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,35%, serviciile cu 2,78%, iar mărfurile nealimentare cu 0,68%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile de consum în luna iunie 2020, comparativ cu mai, au urcat cu 0,08%, iar faţă de decembrie 2019 avansul a fost de 1,55%.
Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,2%.
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (iulie 2019 - iunie 2020) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2018 - iunie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,3%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,2%.
Comentarii articol (1)