Proiectul de lege mai trebuie să primească și votul Camerei Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial, pentru a se aplica efectiv.
Propunerea vizează crearea unui fond care să ajute persoanele tinere să achiziționeze locuințe, iar finanțarea efectivă a fondului se va face prin transferul unei părți de 1% din profitul brut generat de anumite firme, la finalul precedentului an fiscal. Firmele ce vor fi obligate să contribuie la acel fond vor fi cele cu profit brut de cel puțin un milion de lei, dacă se ocupă cu dezvoltarea imobiliară sau construirea de clădiri.
„Societățile ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 «Dezvoltare (promovare) imobiliară» și 4120 «Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale», care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1.000.000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate «Locuințe pentru tinerii români»”, este precizat în proiect.
Ca perioadă în care va putea fi făcut transferul, firmele vor trebui să facă acest lucru până la data de 30 iunie a anului în care se depun documentele financiare la organele fiscale teritoriale competente, pentru anul anterior. În acest context, aplicarea efectivă a noii obligații, dacă proiectul va trece, se va face din 2021.
De asemenea, proiectul de lege mai prevede că sumele transferate vor fi deductibile.
În expunerea de motive atașată proiectului sunt precizate rolul și logica fondului, în sine. Însă nu este explicat, în concret, de ce sumele vor fi colectate din transferul unei părți a profitului companiilor profitabile - cu excepția faptului că profitul generat de acestea ar trebui să poată acoperi sumele necesare acelui fond.
Atenție! Proiectul nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, el trebuie să treacă de Camera Deputaților, să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.