„În fiecare zi, prefecții vor coordona, pe baza unui plan, toate acțiunile de control, toate instituțiile care sunt implicate și au atribuții în domeniu. Și aici mă refer la Poliție, Jandarmerie, Pompieri, Poliție de Frontieră, Inspecția Muncii, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorului, Inspecția de Stat pentru Controlul Transportului Rutier și toate celelalte entități care au atribuții de control.
Sunt mobilizate la maximum, au obligația de a stabili un plan zilnic și o raportare zilnică. De asemenea, au obligația de a se coordona și de a asigura controale, în echipe comune, în zonele cu cel mai mare risc de transmitere a virusului. Din nou fac un apel către toți actorii instituționali, publici sau privați, cărora le solicit să fie responsabili, să respecte legea și regulile de protecție sanitară, să se implice în asigurarea respectării regulilor de protecție sanitară în toate activitățile pe care le au în subordine”, a declarat sâmbătă Ludovic Orban.
Deși n-a explicat exact la ce se referă prin zone cu risc mare de transmitere a virusului, probabil că este vorba (cel puțin) de zonele turistice aglomerate în această perioadă. Cele mai bune exemple în acest sens ar fi stațiunile de pe litoralul Mării Negre sau din alte zone ale țării, precum Valea Prahovei.
Conform statisticilor puse la dispoziție de Guvern, aici avem un clasament al județelor în funcție de cazurile confirmate de infectare, prin raportare la mia de locuitori (informațiile sunt disponibile și sub forma hărții României):
Premierul a subliniat că verificările urmăresc identificarea afacerilor care încalcă în mod flagrant regulile de protecție sanitară, nu firmele care fac tot posibilul să se conformeze la obligațiile pe care le au. În acest sens, se poate ajunge chiar la suspendarea activității firmelor care ignoră legislația.
„Să nu facem generalizări. Sunt terase, sunt localuri, sunt zone unde se respectă regulile, unde patronii sunt implicați în respectarea regulilor și sunt, e adevărat, și zone unde parcă în mod deliberat nu se respectă regulile. Trebuie să facem diferența între cei corecţi, care sunt cei mai mulți, şi cei care nu respectă legea. (...) Controalele au început, controalele se efectuează. Ministrul de interne și cu toți ceilalți deja mi-au prezentat rapoarte pe ultima săptămână şi există controale serioase, s-au dat foarte multe sancţiuni, s-au suspendat autorizații, s-a închis temporar activitatea anumitor cluburi și anumitor terase și evident lucrurile vor continua pe scară largă”, a explicat Orban.
În timpul stării de alertă (care va ține cel puțin până la 16 iulie 2020), companiile active trebuie să respecte reguli de protecție sanitară specifice domeniului lor de activitate. În general, este vorba de termometrizare, purtarea măștii de protecție (și chiar a mănușilor de protecție), dezinfectarea constantă a mâinilor, distanțarea fizică și nu numai. Avem reguli speciale pentru restaurantele care livrează mâncare, pentru terase, pentru centrele comerciale, casele de pariuri și evenimentele culturale, printre altele.
Premierul României a subliniat că Guvernul nu mai vrea să ia noi măsuri restrictive pentru companii, dar că, pentru asta, e nevoie și de implicarea activă a mediului de afaceri în încetinirea răspândirii coronavirusului.
„Obiectivul nostru este acela de a nu mai lua nicio măsură care să afecteze negativ economia, tocmai pentru a nu afecta nivelul de viață, locurile de muncă, afacerile românilor. Acest lucru va fi posibil doar printr-o implicare, printr-un comportament responsabil din partea fiecărei companii, fiecărei instituții și a fiecărui cetățean român. Mesajul pe care l-am transmis către prefecţi şi către toate instituțiile, serviciile deconcentrate este un mesaj de acțiune fermă, fără mănuși, de aplicare a legii și a regulilor și de sancționare a tuturor celor care nu respectă aceste norme legale și aceste reguli”, a mai spus Orban sâmbătă.
Important! Urmărește această secțiune pentru a afla noutăți ce țin de controalele autorităților la companii.