Orban: Nunțile, botezurile și transportul public, cei mai mari factori de risc pentru infectarea cu COVID
Premierul Ludovic Orban a cerut autorităților o implementare mai riguroasă a reglementărilor din starea de alertă și mai multe controale, în condițiile în care România a înregistrat miercuri peste 2.000 de cazuri de coronavirus.
Premierul spune că pot fi luate măsuri la nivel local, inclusiv cea de impunere a carantinei locale, dacă situaţia o impune.
Orban a vorbit și despre locurile cu cel mai mare risc de infectare, potrivit statisticilor INSP. Pe primul loc sunt „nunţile, botezurile şi evenimente de acest tip în care nu s-au respectat măsurile de protecţie”. „Al doilea factor de risc l-a constituit transportul public – urban, intrajudețean şi interjudeţean și transportul spre și de la platformele industriale. Am solicitat intensificarea controalelor privitoare la respectarea regulilor”, a spus Orban.
Rafila: 20% din cazurile noi sunt în București. „E transmitere comunitară, nu ştii cine te-a îmbolnăvit”. Efectul deschiderii școlilor
Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, se declară „îngrijorat, dar nu panicat” de creșterea numărului de cazuri de coronavirus, în condițiile în care România a trecut ieri pragul critic de 2.000 de infectări noi în 24 de ore.
„Numărul de cazuri creşte datorită transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti. Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit”, a spus Rafila la Digi 24.
Și începutul de an școlar a avut un efect asupra creșterii numărului de cazuri, spune medicul.
Comentarii articol (0)