Noul mecanism de amnistie fiscală (acesoriile pentru obligațiile bugetare principale restante la 31 martie 2020) aprobat acum câteva luni de Executiv este aplicabil, în sfârșit, acum că normele sale de aplicare, alături de modelele de formulare aferente procedurii, au apărut în Monitorul Oficial - e vorba de Ordinul Ministerului Finanțelor Publice nr. 2.100/2020.
"Notificările depuse anterior publicării prezentei proceduri în Monitorul Oficial al României, Partea I, se soluţionează în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data publicării", prevede ordinul. Așadar, notificările care au fost depuse până acum vor fi soluționate zilele următoare (faptul că s-au putut depune notificări și în lipsa procedurii a fost subliniat și de Emanuel Băncilă, partener la Radu și Asociații, în cadrul unui webinar organizat pentru abonații premium avocatnet.ro).
Specialistul aprecia că notificările ar fi trebuit depuse din timp tocmai pentru ca debitorii să beneficieze de efectul suspendării executărilor silite pentru sumele respective, însă din procedură nu rezultă că s-ar fi putut întâmpla acest efect în lipsa acesteia și, mai ales, a documentelor anexate la aceasta și folosite în acest context de organele fiscale.
Practic, odată ce primește notificările, potrivit procedurii, organul fiscal analizează situația obligațiilor fiscale ale solicitantului și, în cinci zile lucrătoare de la înregistrarea notificării, emite și comunică debitorului decizia referitoare la obligațiile de plată accesorii și certificatul de atestare fiscală.
Dacă situația nu e clară pentru contribuabil, în sensul că i se pare că are mai puțin de plată, de fapt, poate cere punerea în acord, iar, după ce se lămuresc lucrurile, organul fiscal emite decizia de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii, precum și adresa de sistare temporară, totală sau parțială, a executării silite - dacă e cazul.
"De la data emiterii deciziei de amânare la plată a obligaţiilor de plată accesorii, pentru obligaţiile de plată accesorii care fac obiectul amânării la plată:
a) nu începe sau se suspendă, după caz, procedura de executare silită;
b) nu se efectuează stingerea până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau până la data de 15 decembrie 2020 inclusiv", după caz, prevede procedura.
Important! Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea obligațiilor de plată accesorii, nu e obligatorie, potrivit procedurii din ordin, ci are drept scot doar obținerea efectelor pe care le-am citat mai sus. Cererea de anulare a obligațiilor de plată accesorii și plata obligațiilor principale sunt cele care trebuie făcute până la 15 decembrie 2020.