Modificările au fost introduse prin Ordonanța de urgență nr. 111/2020. Aceasta a modificat, din 15 iulie, Legea nr. 129/2020, în sensul menționat mai sus. De acum, orice firmă care comercializează bunuri și face tranzacții în numerar de cel puțin echivalentul în lei a 10.000 de euro (indiferent de situația în care tranzacția se execută instant sau prin mai multe operațiuni, dar cu o legătură între ele) trebuie să desemneze un reprezentant însărcinat cu aplicarea Legii nr. 129/2019.
Mai mult, de acum, numărul efectiv de persoane desemnate trebuie să se facă și în funcție de natura activității și mărimea firmei. Legea nu prevede un număr exact, însă e clar că, dacă la o firmă cu 10 angajați, s-ar justifica doar un reprezentant, acest lucru s-ar putea să nu mai fie la fel de ușor de justificat la peste 500 de angajați, de exemplu.
Obligația, cum spuneam mai sus, este una nouă pentru acele firme care desfășoară asemenea tranzacții, prin comercializarea de bunuri. Până în 15 iulie, în schimb, firmele ce intrau în această categorie, deși aveau obligații în domeniul prevenirii spălării banilor și a finanțării terorismului (de exemplu, aveau și au anumite obligații de raportare a tranzacțiilor pe care le făceau la autorități) erau exceptate expres de la obligația de a desemna un reprezentant pentru aplicarea Legii nr. 129/2019.
Pe de altă parte, situațiile în care o firmă ar putea să efectueze tranzacții în numerar de o valoare așa ridicată precum cea de mai sus sunt destul de rare, din cauză că existe limite legale mult mai coborâte pentru asemenea tranzacții ce pot fi făcute în numerar (ce depășește trebuind făcut prin bancă).
Alte firme ce au, ulterior intrării în vigoare a OUG nr. 111/2020, obligații de desemnare a unui reprezentant pentru aplicarea Legii nr. 129/2019 sunt:
- furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și cei de portofele digitale (mai multe detalii despre introducerea activității cu criptomonede în sfera de aplicare a Legii nr. 129/2019 pot fi găsite aici);
- cei care comercializează sau depozitează opere de artă sau care acționează ca intermediari în comerțul cu asemenea bunuri (inclusiv când discutăm de asemenea activități desfășurate în galerii de artă și case de licitații sau în zone libere), în cazul în care valoarea tranzacției sau a unei serii de tranzacții legate între ele reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro sau mai mult.
OUG nr. 111/2020 a adus destul de multe modificări în privința legislației pentru prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului. De exemplu, au apărut anumite modificări la mecanismul beneficiarului real sau au fost introduse în sfera de aplicare a legii și entitățile care desfășoară activități cu criptomonede.
Comentarii articol (0)