În esență, Ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor nr. 163/2021 stabilește modul în care se va face transmiterea de informații legate de prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă pentru produsele alimentare neambalate. Ordinul se va aplica din 14 iulie 2021, adică de miercuri.
Concret, ordinul stabilește, într-o primă fază, faptul că “[i]ndicarea substanţelor sau a produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă (...) se face astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/ oferire a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării produselor alimentare”.
Informațiile despre substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă trebuie să apară într-un loc vizibil, uşor accesibil, lizibil, de neşters şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice.
Apoi, în funcție de modul în care sunt vândute sau distribuite produsele alimentare vrac, respectiv în magazine ori restaurante sau terase, informațiile trebuie prezentate diferit. Mai exact, dacă sunt vândute în magazin, la raft sau în vitrina frigorifică, pe eticheta de preţ, dar şi în orice material publicitar, după denumirea fiecarui produs alimentar ori băutură care are în compozitie substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă se va scrie “conține: ” urmat de numele alergenului.
Când sunt vândute ori distribuite în restaurante sau terase, același mesaj de mai sus se va scrie în meniu, panou, afiş sau ecran, etichetă de preţ sau ambalajul de transport, dar şi în orice material publicitar.
Pe de altă parte, când vorbim de vânzarea online a produselor alimentare neambalate, informațiile despre substanţele sau produsele care pot cauza alergii sau intoleranţă vor trebui să fie prezente pe website, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, dar și, de asemenea, în orice material publicitar.
Lista substanţelor sau produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă se găsește în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011. În această listă se află, printre altele, cerealele cu gluten (grâu, secară, orz, ovăz etc), crustaceele, ouăle, peștele și produsele derivate, soia, laptele și altele.
Atenție! Prevederile ordinului se vor aplica din 14 iulie 2021.