Proiectul de ordin al ANPC stabilește, în esență, condițiile ce vor trebui respectate, pe viitor, la vânzarea în vrac a pâinii și a produselor de panificație.
Astfel, potrivit proiectului, când vorbim despre pâinea şi produsele de panificație care nu vin ambalate, magazinele vor trebui să furnizeze aceste produse prin intermediul “vânzării asistate”, respectiv prin intermediul unui angajat al magazinului, ce va furniza, la cerere, produsul către consumator.
Mai exact, așa cum apare și în textul proiectului de ordin, va fi interzisă “comercializarea pâinii şi a produselor de panificație nepreambalate prin «autoservire», către fiecare consumator”.
Același lucru se întâmplă, în prezent, în mai toate magazinele, la vânzarea altor produse ce vin în vrac, cum ar fi măslinele, brânza și alte produse lactate, mezelurile etc.
Apoi, atunci când vând pâine sau produse de panificație neambalate, magazinele vor trebui să afișeze următoarele informații:
- denumirea sub care se vinde produsul;
- numele furnizorului;
- cantitatea netă/ bucată;
- prețul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/ bucată;
- prețul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg.
- componentele cu efecte alergene (substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă).
De altfel, în luna iulie, printr-un alt proiect de ordin, ANPC a stabilit modul în care se va face transmiterea de informații legate de prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă pentru produsele alimentare neambalate.
Lista substanţelor sau produselor care pot cauza alergii sau intoleranţă se găsește în Regulamentul (UE) nr. 1.169/2011. În această listă se află, printre altele, cerealele cu gluten (grâu, secară, orz, ovăz etc), crustaceele, ouăle, peștele și produsele derivate, soia, laptele și altele.
Atenție! Prevederile proiectului NU se aplică momentan. Acesta trebuie să apară în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Comentarii articol (0)