-
"indulcitori" - substante utilizate pentru a da un gust dulce produselor alimentare sau utilizate pentru indulcitorii de masa;
-
"colorantii" - substante care adauga sau redau culoare produselor alimentare si includ componente naturale ale produselor alimentare sau alte substante naturale care nu sunt de regula consumate ca alimente de sine statatoare si care nu sunt de obicei utilizate ca ingrediente caracteristice in alimentatie; preparatele obtinute din produse alimentare si din alte materii prime comestibile naturale obtinute prin extractie fizica si/sau chimica conducand la o extractie selectiva a pigmentilor in raport cu constituentii nutritivi sau aromatici sunt considerate coloranti;
-
"conservanti" - substante care prelungesc durata de stabilitate la depozitare a produselor alimentare prin protejarea acestora impotriva deteriorarii cauzate de microorganisme si/sau care previn cressterea microorganismelor patogene;
-
"antioxidanti” - substante care prelungesc durata de stabilitate la depozitare produselor alimentare prin protejarea acestora impotriva deteriorarii cauzate de oxidare, precum rancezirea grasimii si schimbarea culorii;
-
"substantele suport" - substante folosite pentru a dizolva, dilua, dispersa sau a modifica fizic un aditiv alimentar, aroma alimentara, enzima alimentara sau nutrient si/sau alta substanta adaugata unui aliment in scopuri nutritionale sau fiziologice fara a-i altera functiile, precum si fara a exercita un efect tehnologic propriu, in scopul de a facilita manipularea, aplicarea sau folosirea acestuia;
-
"acidifianti" - substante care maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau ii confera un gust acru;
-
"corectori de aciditate" - substante care modifica sau controleaza aciditatea sau alcalinitatea unui produs alimentar;
-
"agenti antiaglomeranti" - substante care reduc tendinta particulelor individuale dintr-un produs alimentar de a adera una la alta;
-
"antispumanti" - substante care previn sau reduc formarea spumei;
-
"agenti de incarcare" - substante care contribuie la cresterea volumului unui produs alimentar fara sa contribuie semnificativ la valoarea sa energetica;
-
"emulsifianti" - substante care fac posibila formarea sau mentinerea unui amestec omogen de doua sau mai multe faze imiscibile, ca uleiul si apa, in produsele alimentare;
-
"saruri de topire" - substante care transforma proteinele din branza intr-o forma dispersata si, astfel, determina distributia omogena a grasimilor si a altor componente;
-
"agenti de intarire” - substante care fac sau mentin tesuturile fructelor sau legumelor tari sau crocante sau interactioneaza cu agent gelatinizant pentru a produce sau intari un gel;
-
"potentatori de aroma” - substante care amelioreaza gustul si/sau mirosul existent al unui produs alimentar;
-
"agenti de spumare" - substante care fac posibila formarea unei dispersii omogene a fazei gazoase intr-un aliment lichid sau solid;
-
"agenti gelatinizanti” - substante care dau textura unui produs alimentar prin formarea unui gel;
-
"agenti de glazurare", inclusiv lubrifiantii - substante care, aplicate pe suprafata externa a unui produs alimentar, ii confera acestuia un aspect lucios sau actioneaza ca un strat protector;
-
"agenti de umezire” - substante care impiedica uscarea produselor alimentare, contracarand efectele unei atmosfere cu un nivel scazut de umiditate, sau stimuleaza dizolvarea unei pudre intr-un mediu apos;
-
"amidonul modificat” - o substanta obtinuta prin unul sau mai multe tratamente chimice din amidon comestibil, care poate suferi un tratament fizic sau enzimatic si poate fi fluidificata sau albita prin acizi sau baze;
-
"gaze de ambalare" - gazele altele decat aerul, introduse intr-un container inaintea, in timpul sau dupa plasarea unui produs alimentar in container;
-
"agenti de propulsare" - gazele, altele decat aerul, care scot un produs alimentar dintr-un container;
-
"agenti de afanare" - substante sau combinatii de substante care elibereaza gaz, marind astfel volumul aluatului sau al cocii;
-
"agenti de sechestrare" - substante care formeaza complecsi chimici cu ionii metalici;
-
"stabilizatori" - substante care, adaugate unui produs alimentar, fac posibila mentinerea starii fizico-chimice a acestuia; stabilizatorii includ substantele care permit mentinerea dispersiei omogene a doua sau mai multe substante nemiscibile intr-un produs alimentar, substantele care stabilizeaza, conserva sau intensifica culoarea existenta a unui produs alimentar, precum si substantele care maresc capacitatea de legatura a produsului alimentar, inclusiv formarea de lega- turi incrucis, ate intre proteine permitand legarea bucatilor de alimente din alimentele reconstituite;
-
"agenti de ingros, are" - substante care, adaugate unui produs alimentar, cresc vascozitatea acestuia;
-
"agenti de tratare a fainii", altii decat emulsifiantii, sunt substante care se adauga fainii sau aluatului pentru a ii imbunatati calitatile panificabile.
-
monozaharidele, dizaharidele sau oligozaharidele si produsele alimentare continand aceste substante utilizate pentru proprietatile lor edulcorante;
-
produsele alimentare, sub forma deshidratata sau concentrata, inclusiv aromele care intra in fabricarea produselor alimentare compuse, utilizate pentru proprietatile lor aromatice, sapide sau nutritive, combinate cu un efect colorant secundar;
-
substantele care intra in compozitia unui strat de protectie sau al unui material de acoperire, care nu fac parte din aliment si care nu sunt destinate consumului impreuna cu alimentul respectiv;
-
produsele care contin pectina, derivate din tescovina uscata de mere sau coaja de fructe citrice sau gutui sau din amestecul acestora, prin actiunea unui acid diluat, urmata de neutralizarea partiala cu saruri de sodiu sau de potasiu ("pectina lichida");
-
bazele pentru guma de mestecat;
-
dextrina alba sau galbena, amidonul prajit sau dextrinat, amidonul modificat prin tratare cu acizi sau baze, amidonul albit, amidonul modificat fizic si amidonul tratat cu enzime amilolitice;
-
clorura de amoniu;
-
plasma de sange, gelatina comestibila, proteinele hidrolizate si sarurile acestora, proteina din lapte si glutenul;
-
aminoacizii si sarurile acestora, altele decat acidul glutamic, glicina, cisteina si cistina si sarurile acestora care nu au functie tehnologica;
-
cazeinatii si cazeina;
-
inulina.
-
E 150a (caramel simplu) - un colorant natural, care poate fi obtinut insa si din organisme modificate genetic;
-
E 150b (caramel de sulfit de sodiu) - colorant artificial;
-
E 150c (caramel amoniacal) - colorant artificial;
-
E 150d (caramel sulfit de amoniu) - colorant artificial.
- denumirea produselor;
- denumirea furnizorului;
- cantitatea neta/bucata;
- pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
- pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg;
-
ingredientele cu efecte alergene, care sunt urmatoarele tipuri de produse:
-
cerealele care contin gluten (grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau mare sau hibrizi ai acestora) si produse derivate, exceptand:
- siropurile de glucoza obtinute din grau, inclusiv dextroza, si produsele obtinute din acestea, in masura in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de EFSA (European Food Safety Authority) pentru produsul de baza din care au fost obtinute,
- maltodextrinele obtinute din grau; si produsele obtinute din acestea, in masura in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de EFSA pentru produsul de baza din care au fost obtinute,
- siropurile de glucoza obtinute din orz,
- cerealele folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice;
- Crustacee si produse derivate;
- Oua si produse derivate;
-
Peste si produse derivate, exceptand:
- gelatina de peste folosita ca suport pentru preparatele de vitamine sau carotenoide,
- gelatina de peste sau ihtiocolul folosit la limpezirea berii sau a vinului;
- Arahide si produse derivate;
-
Soia si produse derivate, exceptand:
- uleiul si grasimile de soia, complet rafinate; si produsele obtinute din acestea, in masura in care procesul la care sunt supuse nu poate creste nivelul de alergenicitate estimat de EFSA pentru produsul de baza din care au fost obtinute,
- amestecul natural de tocoferoli (E306), tocoferolul D-alfa natural, acetatul de tocoferol D-alfa natural, succinatul de tocoferol D-alfa natural, obtinuti din soia,
- fitosteroli si esteri de fitosterol derivati din uleiuri vegetale extrase din soia,
- esterul de stanol vegetal produs din sterolii obtinuti din uleiuri vegetale extrase din soia;
-
Lapte si produse derivate (inclusiv lactoza), exceptand:
- zerul folosit la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice,
- lactitolul;
- Fructe cu coaja, de exemplu migdale (Amygdalus communis L.), alune de padure (Corylus avellana), nuci (Juglans regia), anacarde (Anacardium occidentale), nuci Pecan [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], nuci de Brazilia (Bertholletia excelsa), fistic (Pistacia vera), nuci de macadamia si nuci de Queensland (Macadamia ternifolia) si produse derivate, exceptand nucile folosite la producerea de distilate sau alcool etilic de origine agricola pentru bauturi spirtoase si alte bauturi alcoolice;
- Telina si produse derivate;
- Mustar si produse derivate;
- Seminte de susan si produse derivate;
- Dioxid de sulf si sulfiti in concentratii de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru, exprimate in SO(2);
- Lupin si produse derivate;
- Moluste si produse derivate.
-
cerealele care contin gluten (grau, secara, orz, ovaz, grau spelt, grau mare sau hibrizi ai acestora) si produse derivate, exceptand:
-
denumirea produselor;
-
denumirea furnizorului;
-
cantitatea neta/bucata;
-
pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
-
pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg;
-
Potrivit recentului ordin ANPC, informarea in legatura cu ingredientele alergogene se poate face prin inscrierea pe produs, pe un afis, anunt sau in orice alta forma - comunicare verbala -, fara risc de confuzie.
-
la 300 de grame, de 8%;
-
la 400 de grame, de 6%;
-
intre 501 si 1.000 inclusiv, de 4%;
-
peste 1.000 de grame, de sub 4%.
-
denumirea sub care se vinde produsul;
-
lista cuprinzand ingredientele;
-
cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente, conform prevederilor art. 8 din Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
-
cantitatea neta;
-
data durabilitatii minimale;
-
conditiile de depozitare sau de folosirem atunci cand acestea necesita indicatii speciale;
-
denumirea sau denumirea comerciala si sediul producatorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului inregistrat in Uniunea Europeana;
-
locul de origine sau de provenienta, daca omiterea acestuia ar fi de natura sa creeze confuzii in gandirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienta reala a produsului;
-
instructiuni de utilizare, atunci cand lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzatoare;
-
o mentiune care sa permita indicarea lotului; se excepteaza cazul in care data durabilitatii minimale este indicata prin mentionarea clara si necodificata cel putin a zilei si lunii, in aceasta ordine;
-
ingredientele cu efecte alergene cuprinse in anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 106/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
-
denumirea sub care se vinde produsul;
-
denumirea furnizorului;
-
cantitatea neta/bucata;
-
pretul de vanzare cu amanuntul, exprimat in lei/bucata;
-
pretul pe unitatea de masura, exprimat in lei/kg.
Comentarii articol (10)