Ce este pâinea?
Conform legislației în vigoare , pâinea este un produs de panificație obținut prin frământarea, fermentarea şi coacerea în condiții adecvate a diferitelor sortimente de făină, utilizate singure ori în amestec, cu apă potabilă, drojdie şi/sau culturi acidolactice, cu ori fără sare iodată, cu sau fără enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fără alte adaosuri.
Aditivii alimentari sunt substanțe care nu se consumă de regulă ca aliment de sine stătător, ci se adaugă în mod deliberat în alimente în scopuri tehnologice descrise în prezentul regulament, ca de exemplu pentru conservarea acestora (definiția se poate regăsi aici). Un ghid al aditivilor alimentari, realizat de Institutul National de Sănătate Publică se poate regăsi la această pagină.
Aditivii alimentari sunt de mai multe feluri, după cum se poate citi în această listă. Printre ei se regăsesc potențiatorii de aromă, coloranții, conservanții, îndulcitorii etc. Materialul e extrem de interesant, pentru că prezintă inclusiv efectele pe care le are consumul acestor aditivi alimentari, precum și recomandările Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară.
Pâinea poate avea orice greutate, dar nu poate conține coloranți
În trecut, potrivit unui Ordin al Protecției Consumatorilor din 2011, pâinea trebuia să aibă minim 300 de grame. În 2013, reglementarea a fost modificata, astfel încât pâinea poate avea, astăzi, orice gramaj.
Un alt lucru important, introdus de reglementarea din 2013, este faptul ca nu se admite prezenţa în compoziţia produselor de panificaţie a coloranţilor, cu excepţia E 150 a-d - zaharuri şi melase caramelizate - la pâinea din malţ.
Înțelegem astfel că în pâine pot intra alte forme de aditivi alimentari, câtă vreme aceștia nu sunt încadrați în clasa coloranților.
Lista aditivilor alimentari permiși este reevaluată periodic de către Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentelor. O vizită pe siteul lor ar trebui să lămurească multe din problemele legate de aditivii permiși și cei interziși în Europa.
Ce informații trebuie să primiți la cumpărarea unei pâini
La comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:
- denumirea produselor;
- denumirea furnizorului;
- cantitatea netă/bucată;
- preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată;
- preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg;
- ingredientele cu efecte alergene cuprinse în anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificările şi completările ulterioare. Informarea se poate face prin înscrierea pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă - comunicare verbală -, fără risc de confuzie.
Produsele de panificaţie ambalate trebuie să prezinte prin etichetare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:
- denumirea sub care se vinde produsul;
- lista cuprinzând ingredientele;
- cantitatea din anumite ingrediente sau categorii de ingrediente;
- cantitatea netă;- data durabilităţii minimale;
- condiţiile de depozitare sau folosire atunci când acestea necesită indicaţii speciale;
- denumirea sau denumirea comercială şi sediul producătorului ori ale ambalatorului sau ale distribuitorului înregistrat în Uniunea Europeană;
- locul de origine sau de provenienţă dacă omiterea acestuia ar fi de natură să creeze confuzii în gândirea consumatorilor cu privire la originea sau provenienţa reală a produsului;
- instrucţiuni de utilizare, atunci când lipsa acestora poate determina o utilizare necorespunzătoare;
- o menţiune care să permită indicarea lotului;
- ingredientele cu efecte alergene cuprinse în anexa nr. 1f) la Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare;
- preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată;
- preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg.
E important deci să citiți eticheta produselor de panificație pe care le cumpărați.
Câte E-uri conține pâinea din comerț?
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România) a achiziționat, în cursul lunii septembrie 2015, 52 tipuri de pâine feliată din marile structuri comerciale (hipermarketuri / supermarketuri), fabricată / distribuită de 19 producători, cu gramajul cuprins între 240 g și 700 g, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.
Au fost analizate sortimente de pâine feliată fabricate/distribuite de către: SC Vel Pitar din Rm Vâlcea, SC Boromir Prod Sa din Buzău, SC Patisgal SRL din Galați, SC Dobrogea Grup SA din Constanța, SC Karamolegos Bakery România SA din Ilfov, SC Onix Panificație SRL din București, SC Grewe SRL din Sibiu, SC Smart Food Solutions din București, SC Good Milles România Sa din Ilfov, SC Mibos Project SRL din Dragoslavele – Argeș, SC Velrom SRL din Târgoviște, Auchan, Cora, Lidl, Billa, Mega Image, Carrefour, Kaufland și Dobnedjanski Hliab SA din Bulgaria.
Studiul se poate citi integral la aceasta pagina.
Preluăm, mai jos, o listă a aditivilor periculoși identificați de studiu în sortimentele de pâine feliată. "În cele 52 de produse analizate s-au identificat 18 aditivi alimentari, după cum urmează:
E170 – carbonat de calciu este un colorant de suprafață care în concentrații mari provoacă flatulență, constipație și hemoroizi. De asemenea, poate favoriza în timp, tulburări de comportament, dureri abdominale, slăbire musculară și pietre la rinichi.
E200 – acid sorbic este un conservant obținut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reacții alergice la nivelul pielii și tulburări respiratorii.
E262 – diacetat de sodiu este un conservant care îndeplinește si funcția de reglare a acidității.
E282 – propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene și reacții alergice.
E300 – acid ascorbic este un agent antioxidant obținut din glucoză și care în cantități mari poate produce diaree, atacă smalțul dinților și formarea calculilor la rinichi.
E334 – acid tartric este un agent de reglare a nivelului de aciditate.
E344 – citrat de lecitină este folosit ca și conservant.
E341 – fosfat monocalcic se folosește ca agent de solidificare și poate produce tulburări ale tranzitului intestinal.
E412 – gumă de guar, agent de îngroșare. Poate provoca alergii.
E415 – gumă de xantan este produsă prin fermentarea glucozei, sucrozei sau lactozei de bacteria menţionată mai sus, apoi precipitată cu ajutorul alcoolului etilic sau izopropilic, uscată şi mărunţită până ajunge să fie o pudră foarte fină. Este folosit în industria alimentară ca stabilizator şi agent de îngroşare.
E422 – glicerină se folosește ca umectant cu rol în păstrarea hidratării pâinii pentru a menține în mod artificial prospețimea acesteia.
E464 – hidroxipropilmetilceluloză - Are multiple utilizări, în principal ca agent de îngroşare, dar şi ca umplutură, fibre dietetice, agent antiaglomerant şi emulgator. Este similară cu celuloza dar are o solubilitate mai bună în apă.
E471 – mono și digliceride ale acizilor grași - Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimile alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator , deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile, prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.
E472 – esteri ai glicerolului cu acidul acetic și acizi grași - Esteri ai grăsimilor sintetice, produşi din glicerol, acizi graşi naturali şi alţi acizi organici (acetic, lactic, tartric, citric). Acizii graşi sunt în principal de origine vegetală, dar pot fi folosite şi grăsimi de origine animală. Produsul, în general, este un amestec de alte produse, cu o compoziţie asemănătoare grăsimilor naturale parţial digerabile esterificate cu alţi acizi naturali.
E472e – esteri ai acidului diacetil tartric cu mono și digliceridele acizilor grași.
E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu este un emulgator și agent de tratare a făinei.
E920 – cisteină este agent de tratare a făinei, nu se adaugă în făina integrală, iar diabeticii trebuie sa evite această substanță pentru că poate interfera cu insulina"
Concluzie
Pâinea e alimentul preferat al romanilor. E important totuși să observam ce pâine cumpărăm, ce conține și cât de nocivă se poate dovedi pentru sănătatea noastră. Sperăm că materialul prezent e un un semnal de alarma pentru multi oameni. Pâinea e bună, dar nu în orice condiții.
Campania informativă Legile mâncării este susținută de Naturalia, magazinul care îți propune să mănânci sănătos. Pentru că ești cititor AvocatNet.ro, vei beneficia de o reducere de 7% pentru orice comandă realizată în magazinul online NaturaliaBio.ro. Tot ce trebuie să faci este să folosești voucherul AVOCATNET1. |
Comentarii articol (0)