Drepturile copilului din afara casatoriei, in urma recunoasterii sale de catre tata.Consecintele juridice ale stabilirii paternitatii .
Efectele juridice ale stabilirii paternitatii:
Copilul din afara casatoriei are aceiasi situatie legala fata de parinte si rudele acestuia ca si copilul din casatorie, inclusiv situatia exercitarii drepturilor si indatoririlor parintesti.
Modificarea numelui si a cetateniei copilului;
(Temei de drept: art. 63, 64 si 65 C. fam., art. 44 si 45 din Legea 119/1996, art. 7 din Decretul 31/1954, art. 2, art. 4 din OG 41/2003, art. 3, 5, 8 si 31 din Legea 272/2004)
1. Copilul din afara casatoriei are aceiasi situatie legala fata de parinte si rudele acestuia ca si copilul din casatorie, inclusiv situatia exercitarii drepturilor si indatoririlor parintesti.
In urma stabilirii paternitatii copilului, acesta dobandeste retroactiv, de la data nasterii aceleasi drepturi ca si copilul nascut in cadrul casatoriei. Astfel, din interpretarea principiului asimilarii copilului din afara casatoriei cu cel din casatorie, rezulta vocatia succesorala reciproca intre copilul din afara casatoriei, pe de o parte, si parintele fata de care s-a stabilit filiatia, pe de alta parte.
Celelalte efecte ale filiatiei copilului din afara casatoriei se determina potrivit principiului egalitatii in drepturi a copilului din afara casatoriei cu cel din casatorie.
Toate aceste efecte juridice, au fost stabilite de legiuitor pntru protejarea interesului superior al copilului.
Astfel, este in interesul copilului ca, odata stabilita filiatia fata de tata, acesta sa aiba aceiasi situatie juridica cu copilul din casatorie. Acest lucru se poate realiza numai prin recunosterea retroactiva a drepturilor copilului de la momentul nasterii sale.
Per a contrario, daca s-ar statua ca, drepturile copilului fata de care s-a stabilit paternitatea in afara casatoriei, ar fi nascute de la data recunoasterii, si nu retroactiv, de la data nasterii, s-ar crea un dezechilibru intre drepturile acestui copil si un altul nascut din cadrul casatoriei , ale carui drepturi ar fi recunoscute de la data nasterii, fapt ce contravine Declaratiei drepturilor copilului adoptata de Adunarea Generala ONU, prin Rezolutia nr. 1386/1959, si Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
(Temei legal: art. 63 C. fam., art. 3, 5 si art. 31 alin. 2 din Legea 272/2004:
Art. 63:”..Copilul din afara casatoriei a carui filiatie a fost stabilita prin recunoastere sau prin hotarare judecatoreasca are fata de parinte si rudele acestuia, aceiasi situatie ca si situatia legala a unui copil din casatorie”;
Art. 3, L. 272/2004: “..de prevederile prezentei legi, beneficiaza si copiii cetateni romani aflati in strainatate”
Art. 5, L.272/2004:”..Copiii au dreptul la protectie si asistenta in realizarea si exercitarea deplina a drepturilor lor, in conditiile prezentei legi.
In subsidiar, responsabilitatea revine colectivitatilor locale din care fac parte copilul si familia sa. Autoritatile administratiei publice locale au obligatia de a sprijini parintii in realizarea obligatiilor ce le revin cu privire la copil, dezvoltarea si asigurarea in acest scop servicii diversificate, accesibile si de calitate, corespunzatoare nevoilor copilului.
Interventia statului este complementara. Statul asigura protectia copilului si garanteaza respectarea tuturor drepturilor sale prin activitatea specifica realizata de institutiile statului si de autoritatile publice cu atributii in acest domeniu.
Art. 31, L.272/2004:”..Exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor parintesti trebuie sa aiba in vedere interesul superior al copilului si sa asigure bunastarea materiala si spirituala a copilului, in special prin ingrijirea acestuia,..si prin reprezenatrea sa legala si administrarea patrimoniului sau.”)
2.Modificarea numelui si a cetateniei copilului
In conformitate cu prevederile legale, copilul poate cere instantei de judecata sa incuviinteze sa poarte numele tatalui, in cadrul procesului de stabilire a paternitatii.
(Temei legal: art. 64 alin. 2:
Art. 64: “..In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea da incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma”).
Totusi, daca schimbarea numelui copilului nu a fost ceruta in cadrul instantei judecatoresti, pe baza hotararii de stabilire a paternitatii, copilul poate solicita ulterior aceasta modificare, direct, la oficiul de stare civila.
Despre aceasta schimbare survenita in starea civila a copilului se face mentiune pe certificatul de nastere, si eventual, daca se solicita, autoritatea competenta elibereaza un nou certificat de nastere cu noul nume al copilului, retinandu-l in schimb, pe cel anterior.
Comentarii articol (2)