Programul IMM Leasing, ce a fost introdus prin OUG nr. 118/2020, a fost schimbat, în anumite privințe, prin OUG nr. 138/2020, care a apărut în Monitorul Oficial nr. 762 și care se aplică din 20 august (dar ale căror efecte vor fi produse, efectiv, abia după ce înscrierile în programul IMM Leasing vor începe).
Printre modificări, este introdusă expres posibilitatea pentru finanțator (instituția financiară ce oferă bunurile în leasing) de a îi cere beneficiarului programului garanții accesorii, sub forma biletelor la ordin avalizate, emise de cel din urmă. Posibilitatea de a cere emiterea de bilete la ordin nu este nouă, schimbarea constând în faptul că, după ce va începe efectiv programul, se va putea pretinde ca acele bilete la ordin să fie avalizate.
Un bilet la ordin avalizat este un titlu comercial de valoare ce este garantat de către o altă persoană (avalist) decât debitorul obligației (în cazul de față, beneficiarul finanțării și cel care emite biletul la ordin), conform Legii nr. 58/1934.
Principalele coordonate ale programului IMM Leasing
În primul rând, conform Ordonanței de urgență nr. 118/2020, programul este destinat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM). Astfel, e vorba de:
- acele entități care îndeplinesc cumulativ condițiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici și mijlocii prevăzute de Legea nr. 346/2004 (să aibă un număr mediu anual de salariați mai mic de 250; să aibă o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau să dețină active totale care să nu depășească echivalentul în lei a 43 milioane euro, conform ultimei situații financiare aprobate), precum și
- întreprinderile afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajați.
După aceea, pentru că programul se adresează firmelor ce doresc să obțină mai ușor anumite echipamente/utilaje, în leasing, e necesar că orice solicitant ce va aplica pentru program să aibă calitatea de utilizator/locatar într-un contract de leasing financiar încheiat cu finanțatorul (pașii concreți de aplicare vor fi stabiliți prin norme metodologice, ce trebuie adoptate de Ministerul Finanțelor Publice până în 23 august).
De asemenea, este necesar pentru solicitant să îndeplinească o serie de condiții referitoare la relațiile cu Ministerul Finanțelor și cu finanțatorul:
- să nu se afle în litigiu, în calitate de pârât, cu Ministerul Finanțelor Publice și/sau finanțatorul;
- solicitantul să fie eligibil conform reglementărilor interne ale finanțatorului;
- solicitantul să nu înregistreze obligații fiscale restante și alte creanțe fiscale și bugetare administrate de organul fiscal central.
Există și un număr de condiții referitoare la istoricul de creditare și de plăți al solicitantului:
- acesta nu trebuie să figureze cu credite restante, inclusiv pentru finanțările tip leasing, în ultimele 6 luni; dacă înregistrează, totuși, restanțe în baza de date a Centralei Riscului de Credit, acestea trebuie să fieîncadrate în categoriile standard, în observație și substandard, conform Criteriilor de încadrare pe categorii de clasificare pentru expunerile din credite, înregistrate de împrumutători față de debitori prevăzute în anexa nr. 3 la Regulamentul Băncii Naționale a României nr. 5/2012;
- solicitantul trebuie să nu se afle în interdicție de a emite cecuri și să nu figureze cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăți;
- să nu aibă înregistrate popriri active sau suspendate pe conturile bancare.
În final, mai există o condiție ce trebuie îndeplinită de solicitant, referitoare la performanța economică a IMM-ului. Mai exact, OUG nr. 118/2020 prevede că întreprinderea nu trebuie să se afle în dificultate, în sensul punctului 2.2 din Comunicarea Comisiei Europene Orientări privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate. În esență, acestea prevăd că un IMM se află în dificultate dacă, „fără intervenția statului, ar fi obligată, aproape sigur, să își înceteze activitatea în termen scurt sau mediu”.
În ceea ce privește OUG nr. 118/2020 (și programul IMM Leasing), chiar dacă acest act normativ a intrat în vigoare în 24 iulie (și a fost modificat, cu efecte din 20 august), este necesar ca Ministerul Finanțelor să adopte norme metodologice prin care să stabilească o serie de pași concreți de aplicare a programului de finanțare.