În esență, Legea nr. 306/2023, în vigoare de luni, clarifică, printre altele, condițiile în care lucrătorii transfrontalieri pot intra mai ușor în România - și ieși mai ușor din țară (normele actuale fiind incomplete și inaplicabile). De pildă, apare prevăzut expres că măsura li se aplică doar celor ce lucrează în țările vecine.
„Prin lucrător frontalier, în sensul prezentei legi, se înțelege persoana care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții:
a) își exercită activitatea profesională pe teritoriul unui stat vecin, altul decât cel de domiciliu/reședință/rezidență, în baza unui contract de muncă valabil, încheiat pe durată nedeterminată sau pe durată determinată;
b) revine periodic, zilnic sau cel puțin săptămânal, în statul de domiciliu/reședință/rezidență” e noua definiție pe care Legea 306 o aduce în Legea nr. 209/2020.
Până acum, Legea 209 s-a referit la toți cei care lucrează pe teritoriul altui stat decât cel de referință. Doar că măsura nu se putea pune în aplicare având un spectru atât de larg și, mai mult decât atât, Parlamentul a introdus în lege și ideea că trecerea mai rapidă se va face doar în baza acordurilor bilaterale încheiate de România cu statele vecine - ceea ce înseamnă că nu e suficient ca schimbările la Legea 209 să intre în vigoare pentru a se aplica în mod efectiv.
Cu alte cuvinte, cei interesați vor trebui să aștepte până ce vor exista acorduri bilaterale cu țările vecine - abia apoi se vor pune în aplicare culoarele de trecere.
În fine, este abrogat articolul care stabilea o perioadă de 90 de zile pentru adoptarea unor norme metodologice de implementare pt Legea 209, pentru că aplicarea măsurii ține și de rezultatele unei cooperări transfrontaliere efective, nu doar de statul român.
Legea nr. 209/2020 privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri a fost oficializată pe 1 octombrie 2020, dar ea nu a putut fi aplicată. Promotorii acestei legi arătau că pandemia a subliniat și mai mult gradul de aglomerare din vămi, iar lucrătorii frontalieri s-au plâns că timpul de trecere a frontierei este mult prea mare și uneori imprevizibil, motiv pentru care nu își pot respecta orele de lucru. În esență, Legea 209 a vizat două măsuri:
- facilitarea trecerii graniței de către lucrătorii frontalieri (prin înființarea unor benzi de control speciale pentru aceștia, pentru a nu mai sta la coadă la graniță cu toți ceilalți) și
- deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei.
Lucrătorii frontalieri, adică cei care lucrează pe teritoriul altui stat decât cel de rezidență (dar care va trebui să fie stat vecin cu România, odată cu noua lege) și care revin periodic (zilnic sau măcar săptămânal) în statul de rezidență, vor putea să ceară certificate de la angajatori care să-i ajute să treacă mai repede frontiera. Desigur, asta doar după ce culoarele de trecere mai rapidă vor fi puse în funcțiune.
Deși s-a dorit asta inițial, benzile speciale de trecere nu vor putea fi folosite și de membrii familiilor lucrătorilor frontalieri sau de către persoanele cu care aceștia locuiesc.
Comentarii articol (1)