- Italia
- să prezinte, la intrarea pe teritoriul italian, rezultatul negativ al unui test molecular (tip PCR) sau de captură antigen pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării. Având în vedere faptul că autoritățile italiene nu au stabilit un model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză;
- să se supună măsurii de supraveghere sanitară și să intre în autoizolare pentru o perioadă de cinci zile;
- să se supună din nou unui test molecular sau antigen, de tip tampon, pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, după efectuarea celor cinci zile de autoizolare.
- Danemarca
Rezultatul testului trebuie să fie într-una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă, italiană sau în limbi scandinave. Copiii sub 15 ani sunt exceptați de la această regulă.
Măsura se aplică inclusiv cetățenilor danezi și persoanelor cu permis de ședere / muncă în Danemarca, aceștia fiind, însă, exceptați de la obligativitatea prezentării unui test negativ la trecerea frontierei terestre (la frontiera aeriană, li se solicită un test negativ).
După sosirea cu avionul, va fi efectuat un test rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în aeroport (gratuit), iar în cazul sosirii cu mașina, un test va fi efectuat în cel mult 24 de ore de la trecerea frontierei.
Toate persoanele vor intra, în mod obligatoriu, în izolare, pentru 10 zile, chiar dacă testul efectuat în legătură cu intrarea este negativ. Există posibilitatea întreruperii acestei perioade în cazul obținerii unui rezultat negativ la efectuarea testului PCR, cel mai devreme după a patra zi de la sosire.
- Finlanda
UPDATE 02.04.2021 Conform deciziei Guvernului Republicii Finlanda, restricţiile de intrare vor continua până la data de 17 aprilie 2021 în ceea ce priveşte traficul dintre Finlanda şi România.
Călătoriile în Finlanda sunt permise doar în interes de muncă, inclusiv pentru lucrătorii sezonieri din agricultură, horticultură și sectorul forestier și pentru alte motive esențiale. Sunt permise întoarcerea în Finlanda a cetățenilor străini rezidenți și intrarea în Finlanda pentru motive justificate. Tranzitul prin aeroportul Helsinki-Vantaa este permis, dar pasagerii au obligația de a rămâne în zona de tranzit a aeroportului până la începerea procedurilor de îmbarcare în vederea continuării călătoriei.
În cazul escalelor lungi sau a anulării zborului către statul de destinație finală este permisă părăsirea zonei de tranzit și cazarea la un hotel din perimetrul aeroportului.
- Lituania
UPDATE 02.04.2021 Din 10 martie, toți călătorii care sosesc în Lituania din statele aflate pe lista țărilor afectate de pandemia de COVID-19 (publicată de guvernul lituanian pe pagina de internet) cu mijloace de transport comercial autorizat (pe rute internaționale organizate și operate de transportatori ca servicii regulate, speciale sau charter, cu orice mijloace de transport) trebuie să prezinte un document tradus în limba lituaniană, engleză sau rusă, care atestă rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu până la 72 de ore înainte de sosire.
Persoanele care se deplasează în Lituania, din statele aflate pe lista țărilor afectate de pandemia de COVID-19, cu mijloace de transport proprii trebuie să prezinte un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau să se testeze la sosirea în acest stat, în termen de 24 ore. Conform hotărârii guvernului lituanian, sunt acceptate atât testele moleculare tip PCR, cât și testele antigen. Testele serologice pentru anticorpi nu mai sunt acceptate la intrarea pe teritoriul acestui stat.
Suplimentar acestei măsuri, persoanele care sosesc în Republica Lituania trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea suspendării măsurii după o perioadă de şapte zile dacă efectuează un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, începând cu a şaptea zi, al cărui rezultat este negativ, iar persoana în cauză nu prezintă simptome ale unei infecții respiratorii (febră, tuse, dificultăți de respirație).
Totodată, toate persoanele care intră în Republica Lituania trebuie să completeze formularul de pe pagina de internet a Centrului Național Lituanian de Sănătate Publică (NPHC) și să prezinte confirmarea primită - codul QR – la momentul îmbarcării. Persoanele care se deplasează individual, pe cale rutieră, trebuie să se înregistreze electronic la Centrul Național de Sănătate Publică – NPHC, în cel mult 12 ore de la momentul sosirii în acest stat.
- Polonia
UPDATE 02.04.2021 Din 30 martie, persoanele care se deplasează în Polonia, pe cale rutieră, feroviară sau navală (cu mijloace de transport individuale sau publice), prin trecerea frontierei interne a UE (adică din/prin Cehia, Slovacia, Lituania, Germania), şi NU au domiciliul sau reşedinţa permanentă în Polonia, pot intra pe teritoriul Poloniei doar dacă deţin un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2 (de tip RT-PCR sau antigen), efectuat înainte de trecerea frontierei poloneze (rezultatul testului, prezentat în limba polonă sau în limba engleză, trebuie să se încadreze într-un interval de 48 de ore, calculate de la momentul recepţionării rezultatului testului); totodată, în baza rezultatului negativ al testului, sunt exceptate de la obligaţia intrării în carantină.
Persoanele care au domiciliul sau reşedinţa permanentă în Polonia pot intra în ţară şi fără să deţină un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat înainte de trecerea frontierei poloneze, dar sunt supuse obligaţiei de carantină la o locație declarată la sosire, pentru o perioadă de 10 zile, cu suportarea cheltuielilor aferente de către persoanele în cauză. La intrarea în Polonia, călătorii trebuie să furnizeze autorităţilor de frontieră adresa la care vor efectua carantina obligatorie, precum şi un număr de telefon de contact și să se deplaseze imediat la locuința declarată. Perioada de 10 zile de carantină va fi calculată începând cu ziua următoare intrării în Polonia.
De asemenea, persoanele care se deplasează în Polonia, pe cale aeriană, din state aflate în afara spaţiului Schengen, inclusiv România, sunt obligate să intre în carantină, deținerea unui rezultat negativ al unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat în țara de origine, înainte de îmbarcare, nescutindu-i de această obligaţie.
- Ungaria
UPDATE 02.04.2021 Dână pe 8 aprilie, guvernul Ungariei a decis să mențină restricțiile de intrare în acest stat, astfel, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:
- pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească;
- pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale;
- dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale;
- pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor;
- se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri;
- pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);
- pentru îngrijirea rudelor;
- pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios;
- pentru alte motive legitime.
- posesorii de pașapoarte diplomatice/de serviciu sau carnet de marinar;
- conducătorii auto în cadrul traficului de marfă;
- posesorii de pașapoarte simple în situația în care solicită intrarea în cadrul unei vizite oficiale (se certifică prin prezentarea documentelor oficiale);
- persoanele care, la intrarea în Ungaria, certifică că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în termen de 6 luni înainte de data cererii de trecere a frontierei și în prezent sunt vindecate.
- Turcia
Persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia.
Persoanelor care nu prezintă testul negativ tip PCR nu li se va permite îmbarcarea în aeronavele care au ca destinaţie Republica Turcia. De asemenea, obligația prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplică și persoanelor care intenționează să intre în acest stat pe cale rutieră, feroviară sau maritimă.
- Republica Moldova
Persoanele care tranzitează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și nu dețin testul RT-PCR COVID-19 negativ vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică, respectiv vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare de 14 zile, în locuri determinate. În cazul minorului cu vârsta de până la 14 ani, fișa epidemiologică şi declaraţia pe propria răspundere este completată şi semnată de reprezentantul legal sau însoţitorul acestuia.
Excepţie de la obligativitatea prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și completării fişei epidemiologice, cu respectarea regimului de autoizolare, fac următoarele categorii de persoane, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă:
- copiii cu vârsta de până la 5 ani;
- conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra-cost care au mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/ navelor şi brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren;
- persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitare, inclusiv însoțitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
- elevii/ studenţii, care merg zilnic la studii în unităţi/ instituţii de învăţământ pe teritoriul statelor vecine sau pe teritoriul Republicii Moldova, cu prezentarea actelor confirmative;
- lucrătorii transfontalieri care intră în Republica Moldova din România său Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai agenţilor economici din ţările menţionate, care fac dovada raporturilor contractuale cu agenţii economici respectivi;
- posesorii paşapoartelor diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi altele asimilate acestora, precum şi titularii documentelor de călătorie tip Laissez-Passer eliberate de către Organizaţia Naţiunilor Unite, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizaţiilor/ misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova şi/ sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar;
- persoanele aflate în tranzit, itinerarul tranzitării fiind stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;
- persoanele care deţin un act confirmativ de administrare a vaccinului anti COVID-19, prezentat într-una dintre limbile română, engleză și rusă.
Măsura autoizolării se poate încheia înainte de termen în baza rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat după a 10-a zi de izolare.
- Muntenegru
UPDATE 02.04.2021 Autoritățile au dispus obligativitatea prezentării la intrarea în Muntenegru a unuia dintre următoarele documente: un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul pozitiv al unui test serologic-anticorpi clasa IgG sau dovada vaccinării cu o a doua doză împotriva COVID-19.
Cetățenii muntenegreni și cetățenii străinii din Republica Serbia, Republica Serbia/Kosovo, Republica Croația, Bosnia și Herțegovina și Republica Albania pot intra în Muntenegru fără a prezenta testul tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau dovada că au fost vaccinați cu o a 2-a doză de vaccin împotriva COVID-19, în conformitate cu măsurile de sănătate în vigoare.
Documentele prezentate de cetățenii muntenegreni și cetățenii străini (cu excepția persoanelor din Republica Serbia, Republica Serbia/Kosovo, Republica Croația, Bosnia și Herțegovina și Republica Albania), care doresc să intre în Muntenegru, prin toate punctele de trecere a frontierei, trebuie să îndeplinească următoarele condiții, în funcție de tipul documentului ales:
- Testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat și să aibă o valabilitate de 48 de ore;
- Rezultatul pozitiv al unui test serologic - anticorpi clasa IgG trebuie să fie eliberat de un laborator înregistrat, iar valabilitatea acestuia să nu fie mai mare de 30 de zile;
- Dovada privind administrarea celei de-a doua doze de vaccin împotriva COVID-19 trebuie să fie eliberată de o instituție medicală și să rezulte că vaccinul a fost administrat cu cel puțin şapte zile înainte de intrarea în Muntenegru.
- Elveția
UPDATE 17.03.2021 Din data de 22 martie 2021, România va fi inclusă pe lista statelor/regiunilor cu grad ridicat de risc epidemiologic. Astfel, toate persoanele (cu excepția copiilor sub 12 ani) care în ultimele 10 zile anterior intrării pe teritoriul Confederației Elvețiene s-au aflat, pentru mai mult de 24 de ore, pe teritoriul unor state/regiuni cu grad ridicat de risc epidemiologic, printre care și România, trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular de tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul elvețian. Documentul care atestă rezultatul testării trebuie să includă următoarele informații: numele, prenumele și data nașterii persoanei testate; data și ora prelevării testului; tipul testului și rezultatul testării.
De asemenea, suplimentar măsurii prezentării unui test molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care sosesc în Confederația Elvețiană dintr-un alt stat/regiune cu grad ridicat de risc epidemiologic, printre care și România, vor efectua o perioadă de carantină de 10 zile. Persoanele supuse măsurii de carantină obligatorie trebuie să se înregistreze la autoritățile cantonale din localitatea de destinație în termen de maximum 48 de ore de la sosire.
Măsura carantinei poate fi redusă, cu aprobarea autorităților cantonale competente, dacă persoanele supuse acestei măsuri efectuează, în cea de-a 7-a zi de carantină, un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip antigen rapid sau PCR), pe cheltuială proprie, iar rezultatul acestuia este negativ.
Măsurile se aplică indiferent de mijlocul de transport folosit pentru călătoria în Confederația Elvețiană.
- Liechtenstein
- Cipru
- prezentarea unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de călătorie și încărcarea rezultatului, anterior călătoriei, pe portalul Cyprus Flight Pass - Login;
- efectuarea celui de-al doilea test RT-PCT, pe cheltuială proprie, la sosirea pe aeroport - costul testului este de 30 euro pe aeroportul din Larnaca și de 32 euro pe aeroportul din Pafos, rezultatul va fi furnizat în 3 ore prin sms;
- efectuarea unui test molecular tip RT-PCR pe aeroport;
- autoizolarea la domiciliu pentru o perioadă de 72 ore;
- efectuarea unui al doilea test tip RT-PCR la finalul celor 72 ore de autoizolare, ieșirea din autoizolare fiind permisă doar dacă rezultatul este negativ;
- trimiterea rezultatului la adresa de e-mail: monada@mphs.moh.gov.cy.
- Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Toate persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția sau Irlanda de Nord din străinătate trebuie să prezinte, inclusiv la îmbarcarea în trenuri, feriboturi sau aeronave, un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.
Persoanele care sosesc în Anglia, Țara Galilor, Scoția, Irlanda de Nord sau Insula Jersey venind din România sau din oricare alt stat (cu excepția Irlandei și Insulelor Man, Jersey și Guernsey) sunt obligate să se autoizoleze timp de 10 zile, la o locație declarată în formularul de localizare a pasagerului (Passenger Locator Form).
Din 15 februarie 2021, toate persoanele supuse măsurii de autoizolare sunt obligate să efectueze, suplimentar, în intervalul de 10 zile, două teste moleculare pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2. Primul test trebuie efectuat în cea de a doua zi de la sosire, iar cel de-al doilea va fi efectuat în a opta zi de la sosire. Costurile aferente testării sunt suportate de către persoanele în cauză, iar programarea pentru testare trebuie efectuată înaintea călătoriei. Detalii cu privire la procedura testării suplimentare sunt disponibile aici. În situația în care unul dintre cele două teste este pozitiv, perioada de autoizolare se prelungește cu încă 10 zile de la momentul testării.Sunt acceptate testele moleculare, de tip reacție în lanț a polimerazei (PCR) sau tehnologii derivate, inclusiv teste de amplificare izotermă mediată prin buclă (LAMP) sau teste antigen, spre exemplu un test efectuat cu un dispozitiv cu flux lateral. Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limba engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri. Călătorii trebuie să prezinte certificatul care atestă rezultatul negativ al testului în original, fiind necesar ca acesta să includă următoarele informații: numele persoanei testate (cum apare în documentul de călătorie), data nașterii sau vârsta, rezultatul testului, data prelevării sau recepționării probei, numele laboratorului care a efectuat testul, datele de contact ale acestuia, precum și numele dispozitivului de testare.
- Cehia
UPDATE 02.03.2021 Autoritățile cehe au decis interzicerea tuturor călătoriilor neesențiale în Republica Cehă pentru toți cetățenii străini, independent de clasificarea statelor de proveniență în funcție de nivelul de risc de infecție. Începând cu 26 februarie 2021, sunt interzise călătoriile cetățenilor cehi și ale cetățenilor străini cu rezidența pe teritoriul ceh în statele cu risc extrem de infectare cu noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2.
Cetățenii români pot călători în Republica Cehă numai pentru motive bine întemeiate, respectiv întoarcerea la reședință, relații de muncă, studii, rațiuni familiale. Sunt excluse călătoriile în scop turistic.
- Albania
- Bosnia și Herțegovina
UPDATE 02.03.2021 Tuturor cetățenilor străini, inclusiv celor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina. Măsura se aplică inclusiv copiilor, indiferent de vârstă.
Rezultatul testului trebuie prezentat în format tipărit, nefiind acceptate documente în format electronic (pe telefonul mobil sau alte dispozitive). Cetățenilor români căsătoriți cu cetățeni ai Bosniei și Herțegovinei, precum și minorilor cetățeni români care au un părinte cetățean bosniac le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina fără prezentarea testului molecular tip PCR.
- Estonia
UPDATE 02.03.2021 Persoanele care nu doresc să se autoizoleze pentru întreaga perioadă de 10 zile după sosirea în Estonia dintr-un stat cu risc ridicat de infectare, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Estonia. Ulterior, în timpul șederii în Estonia, se poate efectua un al doilea test, însă nu mai devreme de a 6-a zi de la data efectuării primului test în străinătate. Dacă rezultatele ambelor teste sunt negative, măsura autoizolării se suspendă. Persoanele care nu prezintă un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 la sosirea în Estonia au posibilitatea de a efectua primul test imediat după intrarea în țară, iar pe cel de-al doilea nu mai devreme de 6 zile de la efectuarea primului. Măsura obligatorie de autoizolare timp de 10 zile poate fi astfel încheiată mai devreme, dacă rezultatele ambelor teste sunt negative. Adeverința cu rezultatul testului trebuie să fie redactată în limba estonă, rusă sau engleză, să menționeze locul și ora testării, numele și datele persoanei testate, metoda utilizată (PCR), precum și rezultatul testului. Pentru programarea celui de-al doilea test, călătorii pot contacta centrul pentru testarea publică (+372 678 0000). Detalii cu privire la testare sunt disponibile pe această pagină de internet.
Autoizolarea timp de 10 zile și testarea nu sunt obligatorii pentru persoanele fizice (inclusiv cele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord sau dintr-un stat terț) care:- nu mai prezintă simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 6 luni de când au fost declarați vindecați;
- au efectuat vaccinul complet împotriva virusului SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
- Austria
În plus, începând cu data de 10 februarie 2021, toate persoanele trebuie să prezinte, la intrarea în Austria, rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, de tip PCR sau antigen, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. În situația în care testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (PCR sau antigen) nu poate fi prezentat la intrare, acesta trebuie efectuat în cel mult 24 de ore de la data intrării în Austria. Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.
Noile măsuri privind condițiile de intrare se aplică inclusiv turiștilor.
- Malta
Persoanele din România care sosesc cu avionul în Malta trebuie să prezinte un test molecular tip PCR pentru infecţia cu SARS-CoV-2, în caz contrar fiind necesară efectuarea acestuia după sosire sau intrarea în carantină timp de 14 zile.
- Letonia
- Slovacia
- să se înregistreze pe această pagină de internet, cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace și să prezinte, la solicitarea autorităţilor, dovada înregistrării;
- dacă sosesc pe cale aeriană, trebuie să completeze un formular electronic pentru zbor, anterior sau la momentul sosirii, acesta fiind disponibil la această pagină de internet.
- Grecia
UPDATE 02.03.2021 Se prelungește regimul de carantină totală (lockdown) pe întreg teritoriul Republicii Elene, până la data de 8 martie 2021, cu menținerea tuturor măsurilor anterioare. Toate persoanele care vor intra pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt supuse obligativității autoizolării la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de şapte zile. Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere mai mică de şapte zile, trebuie să stea în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen.
Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obligația de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat pe cheltuială proprie, pentru a putea ieși din autoizolare.
Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, respectiv a obligativității completării formularului PLF și a prezentării codului QR la intrarea pe teritoriul elen, se menține și se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas. La intrarea pe cale rutieră pe teritoriul elen, măsurile enunțate anterior sunt dublate de testarea rapidă obligatorie pentru infecția cu SARS-CoV-2, pentru toate categoriile de persoane.
Sunt excluse călătoriile în scop de turism, vizită etc.
- Monaco
- nume și prenume;
- naționalitate;
- domiciliu sau adresa din Principatul Monaco;
- situația profesională;
- țara de plecare;
- data plecării/data sosirii;
- număr de telefon;
- adresa de e-mail.
Decizia de instituire a măsurii de carantină este luată de către Directorul Acțiunii Sanitare și nu poate depăși 10 zile.
Decizia privind instituirea măsurii de carantină nu este impusă persoanelor care prezintă un test molecular negativ (tip PCR) pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în statul de plecare cu cel mult 72 de ore anterior sosirii în Principatul Monaco.
Perioada carantinei stabilită prin decizie poate fi redusă, dacă persoana efectuează un test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 într-un laborator acreditat din Principatul Monaco. Dacă rezultatul testului este pozitiv sau dacă persoana refuză să se testeze, măsura carantinei se menține.
- Portugalia
Traficul aerien către şi dinspre Portugalia a zborurilor din România este autorizat, însă este recomandat doar efectuarea călătoriilor esenţiale.
- Regatul Țărilor de Jos (Olanda)
Testul pentru infecția cu SARS-CoV-2 trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
- să fie efectuat în ultimele 72 ore anterior sosirii și să fie negativ;
- să fie un test molecular tip PCR;
- să fie emis într-una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză;
- să cuprindă numele și prenumele călătorului, în conformitate cu datele din pașaport;
- să conțină detalii despre laboratorul care a efectuat testul, precum și data efectuării acestuia.
- Islanda
UPDATE 02.03.2021 Autoritățile islandeze au introdus în contextul pandemiei de COVID-19 restricții de călătorie care pot fi consultate la această pagina de internet. Interdicția de călătorie în Islanda nu se aplică unor categorii determinate de persoane, printre care și cetățenilor români. Anterior efectuării călătoriei în Islanda, fiecare persoană trebuie să completeze un formular electronic de înregistrare prealabilă, care include datele de contact, confirmarea rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR, adresa la care va efectua măsura carantinei în Islanda și o declarație de sănătate.
Din 19 februarie 2021, toate persoanele care sosesc în Islanda trebuie să prezinte la momentul îmbarcării și la sosire un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 ore anterior îmbarcării cu destinația Islanda, iar în cazul în care zborul este cu escală, perioada de valabilitate se calculează de la momentul îmbarcării pentru primul zbor. Rezultatul testului trebuie să fie redactat într-una din limbile engleză, islandeză, daneză, norvegiană, suedeză, să conțină numele, prenumele și data nașterii persoanei testate (comparabile cu documentul de călătorie), data prelevării, numele și numărul de telefon al laboratorului care a efectuat testul. Rezultatul examinării va fi preînregistrat electronic împreună cu informațiile necesare înainte de plecare. Călătorilor din străinătate care nu prezintă un certificat al unui test molecular tip PCR negativ la sosirea în Islanda li se poate refuza intrarea la frontieră. Începând cu data de 24 februarie 2021, călătorii care sosesc din străinătate și care nu prezintă un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la sosirea în Islanda vor fi amendați cu 100.000 ISK (786 USD / 646 EUR). Persoanele care prezintă certificate falsificate vor fi acuzate de fals, pedeapsa fiind închisoarea de până la 8 ani.
- Belgia
- din motive familiale (decese, căsătorii, regrupare familială, custodia copiilor etc.);
- din motive umanitare (în scop medical, asistență persoane vulnerabile etc.);
- pentru studii (cercetători, studenți, stagiari, elevi etc.);
- deplasările rezidenților transfrontalieri;
- călătoriile de afaceri sau profesionale;
- din alte motive urgente (motive juridice, relocări etc.).
- Norvegia
UPDATE 16.02.2021 Din data de 29 ianuarie 2021, pot intra în Norvegia doar persoanele care:
- dețin cetățenia norvegiană;
- au domiciliul/reședința în Norvegia (P-number);
- lucrează într-un domeniu considerat critic pentru societatea norvegiană.
Această măsură este valabilă până la data de 28 februarie 2021.
Următoarele categorii de persoane nu vor mai putea intra în Norvegia:
- persoanele rezidente în statele Spațiului Economic European (SEE) și cetățenii SEE rezidenți în state terțe (cu excepția situației în care se încadrează în categoriile exceptate pentru care este permis accesul în Norvegia);
- membrii de familie ai cetățenilor statelor SEE și cetățeni străini care nu sunt rude apropiate ale cetățenilor statelor SEE și celor rezidenți SEE sau străini (bunici, copii majori, părinții copiilor majori și parteneri de cuplu);
- cetățenii străini din țări din afara SEE care dețin un permis de reședință în Norvegia în scop muncă sau studii, inclusiv lucrătorii sezonieri și studenții;
- cetățenii străini care desfășoară activități în domeniul cinematografiei (producție de filme sau seriale) în Norvegia sau cercetare, care nu au nevoie de un permis de reședință în Norvegia pentru un contract de muncă.
- Bulgaria
UPDATE 16.02.2021 Până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetățenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de identitate cu care călătorește), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR) și rezultatul negativ (negative). Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, menționată anterior, următoarele categorii de persoane: șoferii de autobuz, angajați în transportul internațional de pasageri; șoferii autocamioanelor care efectuează transport internațional de mărfuri; membrii echipajelor navale; membrii echipajelor aeriene care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Republicii Bulgaria și personalul tehnic asimilat; lucrătorii transfrontalieri; persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria.
Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Bulgaria și care nu se încadrează în excepțiile de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin punctele de frontieră unde există personal medical specializat pentru realizarea controlului sănătății (dinspre România, numai prin punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin și Vama Veche-Durankulak).- Suedia
Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, rutieră, maritimă și feroviară.
- Franța
UPDATE 2.02.2021 Din data de 31 ianuarie 2021, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța din țările spațiului european (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția) au obligația de a prezenta companiei de transport și autorităților care efectuează controlul de frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.
Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, rutieră, maritimă și feroviară.
De asemenea, autoritățile franceze recomandă evitarea călătoriilor neesenţiale dinspre statele spațiului european către Republica Franceză.
- Luxemburg
Persoanele care nu prezintă testul la intrarea în Luxemburg sau care refuză efectuarea acestuia la sosirea pe aeroportul din Luxemburg vor fi plasate în autoizolare/carantină pentru o perioadă de 14 zile.
Categorii de persoane exceptate de la obligativitatea prezentării testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu condiția ca șederea acestora în Luxemburg să nu depășească 72 de ore:
- Persoane cu atribuții în domeniul transporturilor (în exercitarea atribuțiilor de serviciu);
- Pasagerii aflați în tranzit pe aeroportul Findel/Luxemburg;
- Membrii corpului diplomatic, personalul organizațiilor internaționale sau persoane invitate de către aceste organizații în Luxemburg cu diferite ocazii, personal militar, personal umanitar și personal de protecție în exercițiu;
- Persoane care efectuează o călătorie dus-întors cu avionul, cu o durată mai mică de 72 de ore, din Marele Ducat într-un stat membru al spațiului Schengen sau Uniunii Europene, cu condiția să nu fi părăsit spațiul Schengen sau teritoriul statelor membre ale UE în această perioadă.
Așadar, în perioada menționată, nu sunt permise călătoriile în scop turistic sau recreativ.
Totodată, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei trebuie să prezinte o declarație pe proprie răspundere pentru a justifica motivul deplasării, disponibilă pentru descărcare la: https://www.info-coronavirus.be/fr/. Declarația pe propria răspundere va fi anexată la „Formularul de localizare a pasagerului” (Passenger Location Form, disponibil la https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form) și va trebui să fie însoțită de documente justificative.
De asemenea, conform informațiilor comunicate de autoritățile belgiene, suplimentar obligației de prezentare la intrarea pe teritoriul Regatului Belgiei a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, persoanele nerezidente în Regatul Belgiei au obligația de a se testa atât la intrarea pe teritoriul belgian (un test PCR sau un test antigen rapid), cât și în cea de-a șaptea zi de carantină (perioada măsurii carantinei fiind modificată la 10 zile). Astfel, măsura carantinei poate fi redusă la minimum șapte zile, cu condiția obținerii unui rezultat negativ al testului efectuat, cel mai devreme, în a șaptea zi de la începutul perioadei de carantină.
MAE amintește că testul solicitat la intrarea pe teritoriul Belgiei trebuie să fie efectuat cu maximum 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul belgian, într-un laborator acreditat din statul de proveniență, certificat de un medic sau farmacist biolog și emis într-una din limbile franceză, neerlandeză, germană sau engleză, în format fizic (tipărit) sau electronic (și să poată fi consultat imediat).
- Germania
Acestea sunt obligate să se deplaseze direct, cu minimizarea contactelor, și să se autoizoleze la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate pentru o perioadă de 10 zile de la sosire (termenul legal folosit fiind cel de „carantină“). Respectarea acestei obligații de autoizolare este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.
Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un nou test începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al testării. Mai multe informații pot fi obținute la linia telefonică dedicată 116 117.
Dacă persoanele care au sosit din zone de risc încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăți de respirație, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 10 zile de la momentul intrării în Germania, devine obligatorie autoizolarea, chiar dacă rezultatul testului este negativ, și contactarea imediată a Autorității locale de Sănătate.
- Irlanda
UPDATE 27.01.2021 Începând cu data de 16 ianuarie 2021, toate persoanele care sosesc în Irlanda trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Irlandei. La acest moment, testul molecular de tip PCR este singurul tip de test acceptat de autoritățile de sănătate publică irlandeze.
Testul trebuie prezentat atât înainte de îmbarcare pe cale aeriană și maritimă, cât și la sosirea pe aeroportul din Dublin.
Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane: persoanele care călătoresc din Irlanda de Nord, lucrătorii din transportul internațional, inclusiv transportatorii, echipajele aeronavelor și navelor maritime, copiii cu vârsta sub 6 ani, precum și persoanele aflate în tranzit către un alt stat, cu condiția de a nu părăsi zona de tranzit aeroportuar.
- Principatul Andorra
UPDATE 27.01.2021 Orice turist cu vârsta de peste şase ani care dorește să petreacă trei sau mai multe nopți în Principatul Andorra, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR/TMA sau echivalent cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosirea în acest stat. Admiterea în locul de cazare va fi condiționată de prezentarea rezultatului negativ al testului molecular tip PCR/TMA.
Excepție fac vizitatorii de origine franceză, spaniolă și portugheză, precum și turiștii care provin din state considerate „zone verzi”, a căror rată de testare pe teritoriul național este mai mare de 5.000 de teste la 100.000 de locuitori pe săptămână sau a căror incidență de pozitivitate este mai mică de 9%.
Rezultatul testului trebuie să fie prezentat în original, în limba catalană, spaniolă, franceză și/sau engleză și prezentat pe suport hârtie sau în format electronic. Documentul trebuie să conțină următoarele informații: numele turistului, numărul pașaportului sau numărul cărții de identitate (care trebuie să coincidă cu documentul de identitate utilizat în timpul călătoriei), data testului, identificarea și datele de contact ale centrului care a efectuat analizele, tehnica utilizată și rezultatul negativ al testului.
- Serbia
UPDATE 27.01.2021 Accesul tuturor cetățenilor străini, cu excepția cetățenilor străini care sosesc din Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Macedonia de Nord și Muntenegru, este permis doar dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore de la momentul eliberării rezultatului, emis de laboratoarele acreditate din statul de proveniență.
În situația unei întârzieri care nu a putut fi evitată, determinată de motive obiective care pot fi demonstrate (precum întârzierea mijlocului de transport) se permite intrarea cetățenilor străini pe teritoriul Republicii Serbia dacă testul negativ nu este mai vechi de 72 de ore de la momentul recepționării rezultatului.
Cetățenii străini care sosesc din Statele Unite ale Americii pot intra pe teritoriul Republicii Serbia dacă prezintă fie un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, fie un test rapid antigen FIA (antigen FIA Rapid test) cu rezultat negativ, nu mai vechi de 48 de ore de la data emiterii rezultatului.
Cetățenii străini cu reședința sau domiciliul în Republica Serbia, cetățenii sârbi, precum și personalul diplomatic și consular și membrii acestora de familie care nu dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 pot intra pe teritoriul Republicii Serbia, urmând să fie plasați în carantină la domiciliu timp de 10 zile. În situația în care persoanele în cauză se testează după intrarea în Republica Serbia și rezultatul este negativ, măsura carantinei la domiciliu va înceta.
- Statele Unite ale Americii
UPDATE 26.01.2021 Din data de 26 ianuarie 2021, toate persoanele care sosesc în Statele Unite ale Americii (SUA) pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau un document care să ateste faptul că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, fiind în prezent vindecate.
Testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuat cu maximum 72 de ore (trei zile) anterior sosirii în SUA, fiind acceptate atât testele moleculare, cât și testele antigen, iar documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie prezentat în format tipărit. Reprezentanții companiilor aeriene nu vor permite îmbarcarea persoanelor care refuză prezentarea documentelor solicitate de autoritățile americane.
Măsura se aplică tuturor persoanelor cu vârsta de peste doi ani, inclusiv cetățenilor americani, rezidenților permanenți și cetățenilor aflați în tranzit.
Totodată, MAE precizează că autoritățile federale americane recomandă ca persoanele care intră în Statele Unite ale Americii să se testeze după o perioadă de trei până la cinci zile de la sosire și să rămână în autoizolare la domiciliu/reședință, pentru o perioadă de șapte zile din momentul intrării pe teritoriul SUA.
- Belarus
- Ucraina
UPDATE 4.01.2021 La trecerea frontierei de stat este obligatorie încheierea/deținerea unei polițe de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină. Polița de asigurare trebuie să fie eliberată de o companie de asigurări înregistrată în Ucraina sau de o companie străină care are o reprezentanță în Ucraina. Perioada de valabilitate a poliței de asigurare trebuie să fie cel puțin egală cu durata șederii în Ucraina.
Persoanele care sosesc dintr-un stat aflat în categoria roșie (România intră în această categorie) sau care, în ultimele 14 zile, au fost într-un stat din categoria roșie și intenționează să călătorească în Ucraina, trebuie să intre în carantină timp de 14 zile. Pe durata autoizolării, persoana este obligată să se afle în permanență în locul de izolare ales și să nu intre în contact cu alte persoane decât cele cu care locuiește împreună.
- Croaţia
UPDATE 2.12.2020 Din 1 decembrie 2020, a fost introdusă obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 ore anterior sosirii, la intrarea pe teritoriul Republicii Croația de către toate persoanele care sosesc din zone sau state cu risc epidemiologic ridicat sau a efectuării unui test PCR după intrarea în Republica Croaţia, cu obligația de a intra în autoizolare până la primirea unui rezultat negativ.
România se află printre statele vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
- Federația Rusă
UPDATE 2.12.2020 Este interzis temporar accesul cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere, a cetățenilor din statele cu care Federația Rusă a reluat cursele aeriene directe) și se instituie aplicarea măsurii de izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii ruși și străini care intră în acest stat pe termen lung (mai mult de 72 de ore/3 zile). Pentru cetățenii ruși și străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (mai puțin de 72 de ore/3 zile) nu se mai impune carantina/autoizolarea, însă este obligatorie prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Federației Ruse.
- Spania
România se regăsește printre statele care vor fi vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
- Slovenia
UPDATE 16.11.2020 La intrarea în Slovenia, persoanele cu reședința într-un stat aflat pe lista „portocalie” sau pe cea „roșie” vor fi obligate să se supună unei perioade de carantină de zece zile la adresa de domiciliu declarată, prin decizie comunicată de autoritatea competentă (Ministerul Sănătății) autorităților de frontieră. Cheltuielile ocazionate de perioada de carantină sunt suportate personal. Este posibilă testarea pentru infecția cu COVID-19 în timpul perioadei de carantină, iar dacă rezultatul este negativ, autoritatea competentă va anula decizia de carantinare, dar numai după cel puţin 5 zile de carantină.
România se află cu întreg teritoriul pe lista roşie.
Pot fi exceptate de la această obligație persoanele care prezintă la intrarea în Slovenia un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 ore, efectuat într-un stat membru UE, al spațiului Schengen sau în Slovenia, de către o entitate/persoană recunoscută/listată de Institutul de Microbiologie și Imunologie și Laboratorul Național pentru Sănătate, Mediu și Alimentație.
- Estonia
Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați lista atenționărilor de călătorie pusă la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/node/51880#null), care cuprinde toate țările din Europa și regimul pe care îl au față de cetățenii străini, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2.
- De asemenea, puteți accesa și site-ul RE-open EU (https://reopen.europa.eu/ro/), care are și o variantă în limba română. Acesta cuprinde informații despre situația dintr-o posibilă destinație, dacă este vorba despre o țară membră a Uniunii Europene, plus Elveția și Norvegia, țări care fac parte din Spațiul Schengen.
- Precizăm că Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism, este într-o permanentă legătură cu autoritățile responsabile de domeniul turismului din Europa și nu numai, în vederea monitorizării situației.
Comentarii articol (9)