Viitorul registru electronic al bugetarilor va fi reglementat printr-un proiect de HG care a fost pus în dezbatere publică de ANFP la sfârșitul lunii iulie 2020. Ca să se aplice, acesta trebuie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial, după care ANFP va trebui să vină și cu un ordin cu regulile pentru completarea informațiilor în registru.
Până la definitivarea cadrului legal secundar, autoritățile au anunțat miercuri că s-a semnat contractul de finanțare care va permite efectiv dezvoltarea aplicației pentru viitorul Revisal al bugetarilor.
„Crearea E-bugetar -- baza de date cu toţi angajaţii din sectorul public din România, denumită formal SENEOSP (Sistemului Electronic Național de Evidență a Ocupării în Sistemul Public - n. red.) --, este un obiectiv prioritar, în condiţiile în care la nivelul sectorului public nu există în prezent un sistem unitar de evidență a acestor angajaţi. Baza de date este o atribuţie a ANFP, prevăzută în Codul Administrativ. SENEOSP este conceput ca un sistem informatic unitar de evidență, integrat și interconectat cu principalele baze de date naționale existente în România. Sistemul se va baza pe dezvoltarea și implementarea unor soluții prin care datele privind personalul bugetar vor fi colectate, prelucrate și utilizate”, scrie în comunicatul de miercuri.
Registrul electronic al bugetarilor va fi folosit pentru a avea o evidență a personalului plătit din fonduri publice și pentru a putea fundamenta politicile de resurse umane referitoare la bugetari. Mai precis, registrul va conține informații despre:
- funcționarii publici cu funcții publice generale și funcții publice specifice;
- personalul plătit din fonduri publice, încadrat cu contract individual de muncă, cu contract de management, precum și care exercită un mandat corespunzător unei funcții de demnitate publică, din familia ocupațională de funcții bugetare „Administrație”;
- personalul plătit din fonduri publice din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Învăţământ”, din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Sănătate şi asistenţă socială”, din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Cultură”, din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Diplomaţie”, din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Justiţie” şi Curtea Constituţională și din familia ocupaţională de funcţii bugetare „Apărare, ordine publică şi securitate naţională”;
- funcționarii publici din cadrul serviciilor diplomatice și consulare, instituţiilor din sistemul de ordine publică şi securitate naţională, precum și din cadrul structurilor vamale.
Registrul va conține atât informații despre fiecare angajator public (de exemplu, denumirea, CUI-ul, CIF-ul, sediul social sau reprezentantul legal), cât și despre posturile publice (de exemplu, situația ocupării, date despre fișa postului, datele persoanei care ocupă postul, salariul).
Însă cum vor ajunge aceste informații în „Revisalul bugetarilor”? Conform proiectului de hotărâre, ANFP va putea să adune informații prin (1) interconectarea sistemelor care deja conțin informații despre bugetari - Revisal (pentru persoanele care figurează acolo pentru că lucrează în baza unui contract individual de muncă), sistemul Ministerului Finanțelor (care adună informații prin formularele L153 și 112) și Edusal (pentru persoanele din domeniul învățământului, despre care adună informații Ministerul Educației), printre altele.
Totodată, (2) ANFP va putea să adune informațiile necesare inclusiv direct de la instituțiile și autoritățile publice (inclusiv alte persoane juridice la care lucrează persoane plătite din fonduri publice). În primul caz, se vor încheia protocoale de colaborare între instituții, iar în al doilea - vor exista instrumente informatice pentru transmiterea informațiilor de către angajatorii publici.
„Pentru colectarea datelor (...), autoritățile și instituțiile publice, precum și orice alte persoane juridice în cadrul cărora își desfășoară activitatea categoriile de personal prevăzute în legislația cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice sunt obligate să asigure comunicarea în format electronic a datelor și informațiilor despre categoriile de personal prevăzute în legislația cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, prin modalitățile stabilite în condițiile prezentei hotărâri”, este explicat în proiect.
Fiecare angajator public va trebui să desemneze o persoană care să se ocupe de completarea informațiilor în registrul electronic al bugetarilor, inclusiv prin includerea expresă a acestei atribuții în fișa postului.
Totuși, fiind vorba de un proces destul de amplu, autoritățile vor avea la dipoziție o perioadă considerabilă pentru a aduna informațiile necesare în registrul electronic al bugetarilor. Interconectarea sistemelor se va face în 12 luni de la intrarea în vigoare a proiectului de HG, iar datele despre bugetari vor ajunge efectiv în registrul electronic al bugetarilor în 24 de luni de la data intrării în vigoare a proiectului de HG.
În șase luni de la data intrării în vigoare a proiectului de HG, ANFP va trebui să emită un ordin cu regulile pentru completarea informațiilor în registrul electronic al bugetarilor.
În prezent, instituțiile și autoritățile publice sunt obligate să raporteze anual (în luna octombrie, cu datele din luna septembrie), către Fisc, salariile bugetarilor, prin intermediul formularului electronic L153. Raportările se fac inclusiv pentru persoanele care deja sunt trecute în Revisal.
Înainte de asta, a existat pentru scurt timp un „Revisal al bugetarilor”. Practic, Revisalul pe care îl știm acum fusese împărțit în două registre - unul privat, cu salariații din domeniul privat, și unul public, cu personalul plătit din fonduri publice.
În altă ordine de idei, tot astă-vară, Inspecția Muncii anunța pregătirea unui Revisal cu toți bugetarii și salariații din privat, un proiect care părea să se suprapună parțial cu ceea ce are în plan ANFP. La momentul respectiv, am cerut clarificări de la Inspecția Muncii, care ne-a spus că urmează să lămurească intern chestiunea.
Atenție! Proiectul de HG inițiat de ANFP nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)