Încadrarea activității în industria armamentului la munca în condiții speciale, pentru care se acordă o reducere a vârstei de pensionare, este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului 108/2020, care se aplică din 7 iulie 2020.
Însă noile reguli se aplică atât persoanelor care se pensionează începând cu data de 7 iulie 2020, cât și persoanelor care deja erau pensionate până la 6 iulie 2020, în măsura în care au lucrat în industria armamentului.
Practic, cei deja pensionați pot cere casei teritoriale de pensii să le fie recalculată pensia actuală. Pensia recalculată va fi acordată începând cu luna următoare celei în care se depune cererea de recalculare. Cu alte cuvinte, recalcularea NU se face automat, ci numai la cererea persoanelor vizate de ordonanță.
„Cine poate beneficia de dispozițiile acestui act normativ?
- Persoanele care solicită deschiderea drepturilor de pensie ulterior datei de 07.07.2020, inclusiv, respectiv data intrării în vigoare a actului normativ în discuție şi care au desfășurat activitățile menționate mai sus;
- Persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei de 07.07.2020, care au desfășurat activitățile enunțate mai sus, valorificate în condiții speciale potrivit declarațiilor nominale depuse de angajatori sau asimilate acestora (valorificate în grupa I de muncă) și care pot solicita recalcularea drepturilor de pensie în baza OUG 108/2020”, este subliniat și într-un comunicat de presă recent al Casei Naționale de Pensii Publice.
Pentru recunoașterea perioadelor lucrate în industria armamentului ca fiind lucrate în condiții speciale, pensionarii trebuie să depună, împreună cu cererea de recalculare, o adeverință de la angajator sau de la deținătorul legal al arhivelor acestuia (de principiu, inspectoratul teritorial de muncă).
Potrivit OUG 108/2020, se consideră muncă în condiții speciale (echivalentul actual al muncii în fosta grupă I, înainte de 1 aprilie 2001) munca ce implică:
- activitățile referitoare la fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unitățile de producție a explozivilor, precum și fabricarea nitrocelulozelor și a celuloidului în aceleași unități de producție a explozivilor;
- fabricarea munițiilor și a elementelor de muniții, locurile de muncă în care se execută operații cu exploziv de inițiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum și locurile de muncă în care se execută operații cu explozivi aromatici, la care angajații vin în contact direct cu aceștia;
- operații de distrugere a munițiilor încărcate și a elementelor de muniții încărcate, a pulberilor, a explozivilor și a produselor pirotehnice;
- demontarea munițiilor și a elementelor pirotehnice încărcate cu substanțe explozive sau incendiare.
Astfel, cei care au făcut sau încă fac asemenea munci pot ieși mai repede la pensie: vârsta-standard de pensionare pentru limită de vârstă se reduce cu 13 ani, dacă s-a lucrat în industria armamentului cel puțin 25 de ani. Pentru aceste persoane, se consideră că stagiul complet de cotizare este de 25 de ani (în mod normal, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani).
Potrivit legislației actuale, locurile de muncă în condiții speciale sunt cele unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condițiile specifice unor categorii de servicii publice, pe durata a cel puțin 50% din timpul normal de muncă, poate avea drept consecință îmbolnăviri profesionale și comportamente riscante în activitate.
Comentarii articol (3)