Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nr. 42 din 17.08.2020 privind unele măsuri necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 conține măsurile actualizate privind funcționarea acestor spații, măsuri care se aplică până la data de 31.08.2020 (ora 24:00). Desigur, ele pot fi prelungite apoi, tot prin HCNSU.
În primul rând, HCNSU 42 vizează terasele, cluburile, barurile și altele asemenea, cărora le impune oprirea servirii către clienți la ora 24:00 și deschiderea doar după ora 6:00. Ultima comandă poate fi preluată cel târziu la ora 23.00.
"Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alteasemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Galați, Vaslui, Vrancea și Municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06:00 și nu poate depăși orele 24:00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00", scrie, mai exact, în hotărâre.
În al doilea rând, sunt vizate activitățile de jocuri de noroc, din mai multe județe și din București - ele nu pot începe înainte de 6:00 și nu pot ține peste ora 23:00: "Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ilfov, Prahova, Galați, Vaslui, Vrancea și municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00".
Contravenția nu o găsim însă în această HCNSU, ci în chiar Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19: acolo, la articolul 65, la litera q) avem "nerespectarea de către conducătorii instituțiilor sau operatorilor economici a condițiilor stabilite potrivit art. 5 alin. (3) lit. f), referitoare la desfășurarea activității acestor instituții sau operatori economici" - prevederea trimite la măsura de limitare ori de suspendare pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici, adică tocmai la genul de măsură cum e cea cuprinsă în HCNSU despre care vorbim.
Iar sancțiunea pentru această contravenție o găsim ceva mai jos și este amenda de la 1.000 la 5.000 de lei. Bine de știut e că amenda se poate achita în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal la jumătate din cuantumul aplicat (nu din minimul legal).