Pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, a apărut Ghidul solicitantului pentru schema de finanțare „Competenţe digitale pentru angajaţii din IMM”. Odată cu publicarea online, ghidul devine valabil și stabilește criteriile de eligibilitate și standardele de evaluare ale proiectelor ce vor fi înscrise în program. Ghidul este conținut de Ordinul 924/2020, care pune în aplicare HG 599/2020.
Acest apel de proiecte este de tip competitiv. Depunerile de proiecte încep în 17 august 2020, ora 16:00 și se închid în 30 octombrie 2020, ora 16:00. În acest interval de timp, este deschis sistemul informatic MySMIS care conține formularele ce trebuie completate de către solicitanți. Perioada de implementare a unui proiect este de maximum 18 luni. La completarea cererii de finanțare în sistemul electronic, va trebui evidențiată durata fiecărei activități și sub-activități incluse în proiect.
Beneficiarii proiectelor finanțate sunt:
- organizațiile patronale;
- federațiile patronale;
- confederațiile patronale;
- uniunile patronale teritoriale;
- asociațiile de întreprinderi;
- camerele de comerț și industrie.
Practic, angajatorii nu pot depune proiecte, dar vor fi implicați în activități de către beneficiarii menționați mai sus. Grupul țintă eligibil îl constituie angajații cu contract individual de muncă (cu normă întreagă sau cu timp parțial) ce provin din întreprinderi care-și desfășoară activitatea principală sau secundară într-unul din sectoarele economice enumerate în ghid sau din întreprinderi care intenționează să-și adapteze activitatea principală sau secundară la cel puțin unul dintre aceste sectoare economice. Numărul minim obligatoriu al persoanelor aparținând grupului țintă vizat de proiect este de 250 de persoane. Se va acorda punctaj suplimentar acelor proiecte care prevăd în grupul țintă angajați cu vârste între 55-64 de ani.
Activităţile eligibile se pot implementa exclusiv în regiunile:
- Centru;
- Sud-Est;
- Sud Muntenia;
- Nord-Est;
- Nord-Vest;
- Vest;
- Sud-Vest Oltenia.
Un proiect poate viza una sau mai multe regiuni de dezvoltare eligibile din cele menționate mai sus, iar acest apel la proiecte vizează și teritoriul ITI Delta Dunării.
Valoarea programului este de 96,88 de milioane de lei, din care contribuția Uniunii Europene este de 82,348 de milioane de lei (85%), iar contribuția națională este de 14,532 de milioane de lei (15%), se precizează în HG nr. 599/2020. Finanțarea face parte din Programul operațional Capital uman 2014-2020 (POCU 2014-2020). Valoarea totală maximă eligibilă a unui proiect (contribuția UE + contribuția națională + contribuția proprie) este de un milion de euro, dar nu vor fi finanțate proiecte a căror valoare a asistenței financiare nerambursabile (contribuția UE + contribuția națională) este mai mică sau egală cu 100.000 de euro.
Obiectivele acestui program național sunt:
- minimum 4.000 persoane care dobândesc o calificare sau care şi-au validat competenţele;
- minimum 60 de IMM-uri care introduc programe de învăţare la locul de muncă la 6 luni după finalizarea sprijinului.
Termenul de finalizare a proiectelor depuse este 31 decembrie 2023. În cadrul proiectului depus, în secțiunea relevantă din cadrul aplicației electronice, trebuie menționată contribuția proiectului la temele orizontale stabilite prin POCU 2014- 2020:
Dezvoltare durabilă. Aplicarea principului dezvoltării durabile va urmări asigurarea unui echilibru între aspectele legate de mediu, coeziune socială și creștere economică în cadrul POCU.
Egalitatea de șanse și non-discriminarea. Promovarea egalității de șanse, combaterea discriminării pe criterii de origine rasială sau etnică, religie sau credință, dizabilitate, vârstă sau orientare sexuală și a dificultăților de acces de orice tip și asigurarea accesului egal la serviciile de interes general sunt teme orizontale care contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.
Promovarea egalității între femei și bărbați. Aceasta reprezintă un principiu de bază care contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.
Activitățile eligibile în cadrul POCU sunt:
1. Furnizarea de programe de formare profesională exclusiv în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor:
- programe de calificare de nivel 2-4;
- programe de inițiere într-o calificare;
- programe de specializare și perfecționare;
- programe de formare în competențele cheie, finalizate cu certificate;
- cursuri care sprijină atât dobândirea competențelor de bază, cât și dobândirea de competențe avansate în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor.
2. Evaluarea și certificarea competențelor profesionale exclusiv în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor:
- evaluarea și certificarea competențelor profesionale obținute pe alte căi decât cele formale;
- evaluarea și certificarea competențelor profesionale în domeniul IT, în vederea obținerii de certificate.
3. Sprijin acordat întreprinderilor pentru organizarea de programe de învățare la locul de muncă, în domeniul alfabetizării digitale și tehnologiei informației și comunicațiilor.
4. Organizarea și derularea de campanii de conștientizare a angajatorilor care:
- își desfășoară activitatea în sectoarele economice cu potențial competitiv;
- își desfășoară activitatea în domeniile de specializare inteligentă;
- intenționează să-și adapteze activitatea la aceste sectoare economice/domenii de specializare inteligentă.
Conform Ghidului solicitantului, iată tipurile de cheltuieli eligibile:
- Cheltuieli aferente managementului de proiect
- Cheltuieli salariale
- Cheltuieli cu deplasarea
- Cheltuieli cu servicii
- Cheltuieli cu taxe/ abonamente/ cotizații/ acorduri/autorizații necesare pentru implementarea proiectului
- Cheltuieli cu achiziția de active fixe corporale (altele decât terenuri și imobile), obiecte de inventar, materii prime și materiale, inclusiv materiale consumabile
- Cheltuieli cu hrana
- Cheltuieli cu închirierea, altele decât cele prevăzute la cheltuielile generale de administrație
- Cheltuieli cu achiziția de active necorporale
- Cheltuieli sub forma de bareme standard pentru costurile unitare
- Cheltuieli de tip Fondul European de Dezvoltare Regională
Dacă doriți să depuneți un dosar, este bine să cunoașteți criteriile de verificare a conformității administrative și a eligibilității:
- Cererea de finanțare conține toate anexele solicitate prevăzute in Orientări privind accesarea finanțărilor în cadrul POCU 2014-2020 si de ghidul solicitantului.
- Cererea de finanțare este semnatã de cãtre reprezentantul legal.
- Solicitantul/partenerii fac parte din categoria de beneficiari eligibili și îndeplineste condițiile stabilite în ghidul solicitantului.
- Proiectul propus spre finanțare a mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri nerambursabile.
- Proiectul propus spre finanțare nu este încheiat în mod fizic sau implementat integral înainte de depunerea cererii de finanțare la autoritatea de management.
- Proiectul se încadreazã în programul operațional, conform specificului de finanțare stabilit în ghidul solicitantului.
- Valoarea proiectului, contribuția financiară solicitatã, valoarea subcontractării și durata acestuia se încadrează în limitele stabilite în ghidul solicitantului.
- Durata proiectului.
- Cheltuielile prevăzute respectă prevederile legale privind eligibilitatea.
- Bugetul proiectului respectă rata de cofinanţare.
- Proiectul cuprinde cel puțin activitățile obligatorii.
- Proiectul cuprinde mãsurile minime de informare și publicitate.
În cazul criteriilor de evaluare și selecție tehnică și financiară, se acordă punctaje pe capitole de criterii.
Ordinul 924, publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, aprobă Ghidul solicitantului prevăzut de HG nr. 599/2020 și este deja în vigoare.
Comentarii articol (1)