Anul 2012 aduce noi oportunitati de finantare din fonduri europene pentru firmele romanesti. Va prezentam astazi o selectie a celor mai interesante programe, care se deruleaza in prezent, in cadrul carora puteti contracta bani europeni.
Fonduri europene pentru formare profesionala continua
Pe data de 20.01.2012, s-a publicat spre consultare publica ghidul solicitantului aferent axei 2 a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, domeniul 2.3 ,,Acces si participare la formare profesionala continua’’.
Obiectivul acestui domeniu major de interventie este acela de a imbunatati accesul si participarea la programele de formare profesionala continua, facilitand calificarea sau recalificarea angajatilor.
Cine poate beneficia de finantare
Beneficiarii acestei axe sunt persoanele juridice de drept public sau privat, insemnand organizatii legal constituite in Romania, dupa cum urmeaza:
• Furnizori de Formare Profesionala Continua publici si privati, autorizati conform legislatiei romane
• Ministerul Muncii Familiei si Protectiei Sociale si structuri, agentii subordonate/coordonate acestuia
• Consiliul National pentru Calificari si Formarea Profesionala a Adultilor
• ONG-uri, inclusiv asociatii profesionale
• Membrii ai Comitetelor Sectoriale si Comitete Sectoriale cu personalitate juridica
• Organizatii sindicale si/sau patronale
• Institutii si organizatii membre ale Pactelor Regionale si Parteneriatelor Locale pentru Ocupare si Incluziune Sociala
• Institutii si Organizatii membre ale consortiilor si parteneriatelor regionale in domeniile ocuparii, educatiei si formarii profesionale/Camere de comert si industrie
Potentialii beneficiari ai finantarii trebuie sa tina cont ca, indiferent de tipul entitatii din care fac parte acestia, trebuie ca, la momentul depunerii proiectului, sa detina calitatea de furnizor autorizat de formare profesionala continua in cel putin un program FPC, iar daca activitatea de formare eligibila in cadrul proiectului urmeaza sa fie subcontractata, se poate realiza numai catre furnizori de formare profesionala autorizati pentru programele de calificare/recalificare mentionate in cadrul proiectului.
Este important de precizat ca potentialii beneficiari pot depune proiecte si in parteneriat, in conditiile specificate in ghidul solicitantului.
Ce tipuri de activitati sunt eligibile pentru finantare
In cadrul acestui domeniu se finanteaza activitati de:
A.1 Sprijin pentru angajati in vederea calificarii/recalificarii (participare la FPC autorizate, certificarea competentelor dobandite in cadrul programelor FPC, informare oportunitati de calificare/recalificare, schimb de experienta si diseminare de bune practici).
A.2 Activitati de dezvoltare, implementare, monitorizare si evaluare a programelor FPC, Sprijin pentru furnizorii de FPC si alte activitati (elaborare programe de formare profesionala continua pentru calificare/recalificare, elaborare materiale suport, autorizare in vederea furnizarii de programe FPC, furnizare programe FPC pentru calificare/recalificare, schimb de experienta si diseminare de bune practici, monitorizarea si/sau evaluarea desfasurarii programelor FPC, creare si dezvoltare de retele si parteneriate la nivel multi-regional, national si/sau European care sa faciliteze participarea la FPC ).
Valoarea finantarii si conditii de indeplinit pentru depunerea unui proiect
Ghidul solicitantul deschis spre consultare publica propune ca proiectele depuse prin aceasta operatiune sa se incadreze intre parametri sumelor de minim 50.000 euro si maxim 500.000 euro, in ceea ce priveste valoarea sprijinului financiar acordat pentru cheltuielile eligibile. Potentialii beneficiari trebuie sa tina seama de acest aspect la intocmirea proiectelor si sa contruiasca bugetul astfel incat sumele nerambrusabile solicitate sa se incadreze in valorile mentionate anterior.
Pentru a putea beneficia de aceste sume, potentialii beneficiari trebuie sa respecte conditiile referitoare la eligibilitatea solicitantilor, eligibilitatea activitatilor si a grupului tinta, indicatorii de proiect si cheltuielile considerate eligibile de catre ghidul solicitantului, dintre care amintim succinct:
• Cheltuieli cu personalul implicat in implementarea proiectului
• Cheltuieli cu cazarea, transportul, diurna
• Cheltuieli cu demararea proiectului si cheltuieli aferente activitatilor subcontractate
• Unele taxe de evaluare, acreditare, etc
• Cheltuieli pentru inchirieri si leasing
• Subventii (ajutoare, premii) si burse
• Cheltuieli indirecte/cheltuieli legate de administratie/Cheltuieli cu informarea si publicitatea
• Cheltuieli de tip FEDR (constructii, instalatii tehnice, mobilier, birotica, aparatura, echipamente de protectie, alte investitii)
Ce oportunitati de finantare mai exista la acest moment?
In prezent, mai sunt deschise cateva oportunitati de finantare interesante pentru mediul de afaceri, in special pentru IMM.
Astfel, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, prin Organismul Intermediar pentru IMM, deruleaza doua operatiuni de finantare prin Axa prioritara 3 a Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013:
1. ,,Sprijin pentru sisteme TIC integrate si alte aplicatii electronice pentru afaceri’’ - Depunerea proiectelor se realizeaza continuu, atat on-line cat si fizic pana pe data de 30 martie 2012, ora 16:30.
2. ,,Sprijin pentru dezvoltarea sistemelor de comert electronic si a altor solutii on-line pentru afaceri’’ – Depunerea proiectelor se realizeaza continuu, atat on-line cat si fizic pana pe data de 29 iunie 2012, ora 14:00.
3.,,Sprijin finaciar cu valoare de pana la 1.065.000 lei pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii’’. Apelul de proiecte se desfasoarta avand termen limita, iar depunerea de proiecte poate fi efectuata de catre potentialii beneficiari pana la data de 31.05.2012, ora 16:00.
Indiferent de oportunitatile de finantare propuse, beneficiare trebuie sa aiba in vedere ca inainte de a porni la un asemenea drum este necesar sa-si identifice atent nevoile si sa studieze cat mai mult documentele puse la dispozitie de autoritatile de management, astfel incat sa inteleaga in totalitate conditiile impuse, procedand astfel la elaborarea unor proiecte fiabile, ce pot fi finantate si implementate fara dificultati.
Comentarii articol (3)