Cazul a avut ca obiect respingerea nelegală a cererii de rambursare TVA. Suma de peste 10 milioane de lei, ce reprezintă dobânzi aferente TVA-ului solicitat la rambursare, a fost acordată pentru perioada de aproximativ șase ani scursă de la data expirării termenului legal pentru soluționarea decontului cu sumă negativă TVA și opțiune de rambursare și până la data plății efective a sumei.
În urma unei solicitări trimise de Avocatnet.ro, reprezentanții casei de avocatură PBC Attorneys-at-Law, care au asistat legal compania privată în acest litigiu, au explicat:
“Motivul nerambursării TVA-ului, reprezentând TVA aferentă achiziției unui bun imobil, este acela că ANAF a interpretat că sechestrul asigurător pus asupra bunurilor societății vânzătoare, ulterior vânzării, ar avea ca efect scoaterea bunului imobil din patrimoniul contribuabilului cumpărător, deși cumpărătorul dobândise bunul imobil liber de sarcini, în regim de carte funciară.
Pentru aceeași sumă reprezentând TVA refuzată la rambursare, instanța a dispus acordarea directă de dobânzi, apreciind că se impune ca o modalitate de reparare a pagubei cauzate reclamantei prin respingerea cererii de rambursare.”
Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursurile declarate de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti şi de ANAF, împotriva sentinţei de fond pronunțată de Curtea de Apel Bucureşti. Hotărârea definitivă a fost pronunțată în iulie 2020.
Comentarii articol (0)