Ce șanse mai are România să se apropie de zona euro în noile condiții ale crizei economice?
România nu mai îndeplinea, la ultimul raport de convergență, din luna iunie, niciun criteriu de aderare la moneda unică europeană. În condițiile efectelor crizei economice provocate de pandemie, acest obiectiv se îndepărtează și mai mult, a recunoscut, vineri, ministrul de finanțe Florin Cîțu.
Principalele criterii de aderare la euro se referă la stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.
„Condițiile Tratatului de la Maastrich arată că România trebuie să respecte o datorie de publică de 60% pentru a intra în zona euro. Suntem departe de acest plafon. În acest an, bineînțeles, datoria publică va fluctua, sper ca în partea a doua a anului să avem o îmbunătăţire a dinamicii”, a spus, vineri seara, ministrul de finanțe anunțând rectificarea bugetară care a fost aprobată de Guvern.
Economia va resimți efectele pandemiei de coronavirus mult timp de acum încolo, atrage atenția președintele Consiliului Fiscal. Daniel Dăianu a declarat vineri la Digi24 că în acest moment declinul economic este accentuat și se așteaptă la un deficit mai mare de 8,6%, cât a anunțat ministrul finanțelor, Florin Cîțu.
În 2021 economia va fi vlăguită în continuare, chiar dacă va fi pe o traiectorie de revenire, prognozează profesorul Dăianu. În opinia sa, recesiunea va fi o realitate anul acesta și orice încercare de cosmetizare a ei reprezintă doar „jocuri de cuvinte”.
Toate statele au fost prinse pe picior greșit, deși avertismente au existat: Va veni o pandemie, pregătiți-vă! spune profesorul Dăianu.
Comentarii articol (1)