Ce presupune vămuirea la domiciliu
În cadrul acestei proceduri simplificate, mijlocul de transport sosește cu marfa direct la depozit, fără a mai face drumuri către biroul vamal. Controlul vamal și liberul de vamă se realizează direct la sediul importatorului. Procedura presupune o implicare minimă din partea ofițerilor vamali și se poate efectua chiar și în afara orelor de program ale acestora, în baza unei autorizații. Declararea mărfurilor se face în evidențele operatorului economic într-o formă simplificată, urmând ca într-un termen de până la 30 de zile să se depună o declarație vamală suplimentară recapitulativă pentru operațiunile efectuate.
Plata taxelor de import se face atunci când se depune declarația vamală globală (recapitulativă), care conține toate înregistrările de mărfuri de import făcute pe parcursul unei luni calendaristice. Plata taxelor la import şi regularizarea plăţii TVA şi a accizelor, după caz, se fac în momentul depunerii declaraţiei suplimentare, rezultând într-o amânare a taxelor vamale de până la 30 de zile.
Ca să beneficieze de vămuirea la domiciliu, firmele trebuie să dețină o autorizație. Operatorii economici autorizați pentru simplificări vamale se califică automat pentru această autorizație, dar trebuie să depună o cerere. Totodată, operatorii economici autorizați au dreptul, în baza unei cereri, la o derogare de la obligația prezentării mărfurilor. În acest caz, se consideră că liberul de vamă a fost acordat la momentul efectuării înscrierii în evidențele declarantului.
Etapele vămuirii la domiciliu sunt:
- constituirea unei garanții în contul biroului vamal;
- sosirea mărfurilor în locurile aprobate de autoritatea vamală;
- otificarea biroului vamal privind sosirea mărfurilor în vederea obținerii liberului de vamă şi plata taxei pe valoare adăugată şi a accizelor, după caz;
- efectuarea analizei de risc şi transmiterea deciziei de acordare a liberului de vamă;
- descărcarea şi recepționarea mărfurilor;
- înscrierea mărfurilor în evidențe;
- depunerea la biroul vamal a declarațiilor suplimentare, plata drepturilor de import şi regularizarea taxei pe valoare adăugată şi a accizelor, după caz.
Cine poate face vămuirea la domiciliu
Autorizaţia pentru utilizarea procedurii de vămuire la domiciliu poate fi acordată solicitantului care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 264 din Regulamentul Comisiei nr. 2454/93:
- evidențele solicitantului să permită autorităților vamale să efectueze verificări eficiente și în special controale ulterioare;
- să fie posibilă garantarea unui control eficient privind respectarea interdicțiilor sau restricțiilor la import sau a altor dispoziții care reglementează acordarea liberului de vamă.
Autorizația se refuză în cazul în care solicitantul:
- a săvârșit o încălcare gravă sau încălcări repetate ale reglementărilor vamale;
- declară mărfuri pentru punere în liberă circulație numai în mod ocazional.
Cererea pentru autorizarea acestei proceduri poate fi depusă online prin Sistemul de Decizii Vamale al Uniunii Europene.
Prin același portal, se și reînnoiesc anual autorizațiile. În perioada stării de alertă, autorizațiile expirate nu se prelungesc de la sine, deci companiile trebuie să ceară din nou autorizarea.
Vămuirea la domiciliu este doar una dintre procedurile simplificate privitoare la formalitățile vamale. Citiți și despre alte proceduri utile.