Vămuirea la domiciliu
Presupune o verificare direct la sediile importatorilor, fără a mai aglomera vămile. Vămuirea la domiciliu face posibilă sosirea mijlocului de transport direct la depozit, fără drumuri către biroul vamal. Controlul vamal și liberul de vamă se realizează direct la sediul importatorului, iar procedura presupune o implicare minimă din partea ofițerilor vamali și se poate efectua chiar și în afara orelor de program ale acestora, în baza unei autorizații. Plata taxelor de import se face atunci când se depune declarația vamală globală (recapitulativă), care conține toate înregistrările de mărfuri de import făcute pe parcursul unei luni calendaristice.
"Doar 21% din bunuri sunt importate în România utilizând această procedură (comparativ cu UE unde media este de 70%), majoritatea fiind vămuite în procedura standard – prezența fizică în vămi, timpi mari de așteptare, depunerea de declarații vamale în format fizic", spun cei de la EY România, îndemnând totodată firmele să fie mai deschise față de acest mecanism.
Autorizaţia pentru utilizarea procedurii de vămuire la domiciliu poate fi acordată solicitantului care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 264 din Regulamentul Comisiei (CEE) nr. 2454/93.
Aplicarea pentru autorizarea acestei proceduri poate fi depusă online prin sistemul Uniunii Europene de decizii vamale, explică EY România.
Reînnoirea online a autorizațiilor vamale
Acest lucru este posibil tot prin sistemul de decizii vamale UE.
Declararea simplificată a originii preferențiale a bunurilor pentru exporturi
"Autorizația de exportator autorizat vă permite să declarați originea preferențială a bunurilor supuse exportului într-un mod simplificat direct pe factura sau pe un alt document comercial pentru fiecare din exporturile dumneavoastră fără a implica autoritatea vamală.
Autorizația va elimina obligația de a solicita și completa un certificat de origine (EUR 1) pentru fiecare din transporturile dumneavoastră", spun cei de la EY România.
Originea preferenţială este atribuită mărfurilor din diverse ţări care respectă anumite criterii de origine. În scopul obţinerii originii preferenţiale, în general regulile prevăd ca mărfurile să fie obţinute în întregime sau să fie supuse unor prelucrări sau transformări specifice. Originea preferenţială conferă anumite beneficii pentru mărfurile comercializate între diferite ţări, în special taxe vamale reduse sau chiar zero.
Pentru binele nostru și al celor din jur, e important să evităm cât mai mult deplasările în această perioadă. Noi, avocatnet.ro, îți venim în ajutor cu campania România online, unde te informăm zilnic despre toate lucrurile pe care le poți rezolva online în relația cu statul, fără să te mai duci la ghișeele autorităților. În acest fel, tu îți poți continua activitatea cât mai aproape de normal chiar și în aceste zile, dar te poți feri în același timp de riscuri, protejându-i, prin asta, și pe ceilalți membri ai comunității tale.
Urmărește campania noastră aici, inventariem rând pe rând toate serviciile și procedurile la care ai acces direct din fața calculatorului, ca cetățean sau ca firmă.
Dacă știi și alte autorități care lucrează online sau dacă ești o instituție care lucrează online, trimite-ne un e-mail la redactie(@)avocatnet.ro și o să te ajutăm la răspândirea informațiilor, astfel încât să ajungă la cât mai mulți oameni care ar putea beneficia de ele.
Comentarii articol (0)