avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... importul produselor alimentare din bulgaria
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

importul produselor alimentare din bulgaria

Vreau sa import produse alimentare din bulgaria in vederea deschiderii unui magazin alimentar cu produse fabricate in bulgaria(produse din carne,branzeturi,fainoase,apa minerala si plata,bere,detergenti,etc...cam ce se gaseste intr-un market ) si as vrea sa stiu unde ma pot interesa in vederea importului acestor produse,ma refer la partea ce tine de legislatia in domeniu,de actele ce trebuies facute,etc.Din cate am inteles fiecare produs se va eticheta cu traducerea in limba romana,facturile din bulgaria de unde vor fi cumparate produsele se vor traduce si legaliza....
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 20:26, 10 Ianuarie 2010
luciancozlac a scris:
Vreau sa import produse alimentare din bulgaria in vederea deschiderii unui magazin alimentar cu produse fabricate in bulgaria(produse din carne,branzeturi,fainoase,apa minerala si plata,bere,detergenti,etc...cam ce se gaseste intr-un market ) si as vrea sa stiu unde ma pot interesa in vederea importului acestor produse,ma refer la partea ce tine de legislatia in domeniu,de actele ce trebuies facute,etc.Din cate am inteles fiecare produs se va eticheta cu traducerea in limba romana,facturile din bulgaria de unde vor fi cumparate produsele se vor traduce si legaliza....

Buna ziua,
Dupa modul cum formulati intrebarile, deduc (daca gresesc, scuze) ca nu aveti pregatire si experienta in domeniul comertului (interior si exterior).
Pacat, unii chiar pot sa traiasca din aceste cunostinte.

Opinia mea: angajati un specialist in domeniu.

Pentru exemplificare:

Import
Operatiunea de import consta in intrarea in tara a marfurilor straine si introducerea acestora in circuitul economic.
Importul marfurilor se face cu respectarea normelor prevazute in Codul Vamal al Romaniei (L 141/97 - M.O.180/1 August 97) si a masurilor de politica comerciala.

Taxe vamale de import
* Taxele vamale de import se determina pe baza tarifului vamal al Romaniei elaborat pe baza nomenclaturii combinate a marfurilor, instituita prin Conventia Internationala privind Sistemul Armonizat de vamuire si codificare a marfurilor, incheiata la Bruxelles la 14 iunie 1983.
* Taxa vamala este exprimata in procente si se aplica la valoarea in vama a marfurilor exprimata in lei.
* Transformarea in lei in vama se face la cursul de schimb valutar comunicat de B.N.R. in fiecare zi de joi. Acest curs se utilizeaza pe toata durata saptamanii urmatoare, pentru declaratiile vamale inregistrate in cursul acelei saptamani.
* Valoarea in vama se determina si se declara de catre importator sau de catre reprezentantul sau pe baza unei declaratii pentru valoarea in vama, insotita de facturi sau alte documente a marfii si a cheltuielilor pe parcurs extern, aferente acesteia.
* La valoarea in vama, in masura in care au fost efectuate, dar nu au fost cuprinse in pret, se includ:
1. cheltuielile de transport ale marfurilor importate pana la frontiera romana;
2. cheltuielile de incarcare, descarcare si de manipulare in timpul transportului marfurilor de import aferente parcursului extern;
3. costul asigurarii pe parcurs extern.

Acte necesare pentru procesul de vamuire este nevoie sa depuneti urmatoarele documente la autoritatea vamala din Romania:
* Factura, in original sau in copie ori un alt document pe baza caruia se declara valoarea in vama a marfurilor - se intocmeste de catre exportator si insoteste coletul sau se furnizeaza de catre importator;
* Actele necesare aplicarii unui regim tarifar preferential sau a altor masuri derogatorii la regimul tarifar de baza (declaratia exportatorului pe factura sau certificat EUR 1) - se completeaza de catre exportator;
* Orice alt document necesar aplicarii dispozitiilor prevazute in normele legale specifice - se furnizeaza de catre importator:
- licentele eliberate de Ministerul Industriei si Comertului;
- avizul Ministerului Mediului si a Ministerului Sanatatii, pentru deseurile care potrivit legii sunt admise la import, medicamente, etc;
- certificatele de calitate si, dupa caz, declaratiile de conformitate pentru deseurile si marfurile periculoase pentru mediul inconjurator si sanatatea populatiei;
- licentele emise de "Agentia Nationala de Control al Exporturilor Strategice si al interzicerii Armelor Chimice" pentru marfurile supuse controlului - pentru subansamblele electronice de calculatoare, etc;
* Certificat de inmatriculare si codul fiscal al titularului - se furnizeaza de catre importator;
* Cand o marfa este ambalata in mai multe colete este obligatorie depunerea unei liste de colete indicand continutul fiecarui colet - se intocmeste de catre exportator.
Succes.

Cu stima,
Ultima modificare: Duminică, 10 Ianuarie 2010
legalmgm, utilizator
Va multumesc pt raspuns,nu ma pricep la comertul exterior, tocmai de aceea am pus aici, cateva din intrebari referitoare la importul de produse alimentare.Urmaresc prin intermediul acestui forum sa ma informez,in primul rand,apoi daca informatiile primite ma ajuta sa demarez ceea ce a plecat,initial ca o idee,cu atat mai bine.Cred ca sunt unele lucruri pe care si eu le pot face,pana sa apelez la un specialist.In continuare astept completari....
Daca dumneavoastra achizitionati produse alimentare si nealimentare din Bulgaria inseamna ca realizati o achizitie intracomunitara , nu importati aceste produse , deoarece Romania face parte din Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007 .

Sfatul domnului Marcov Eugen este foarte bun , adica iesiti mult mai ieftin daca o sa consultati cel putin un specialist , deoarece toate produsele comercializate in Romania trebuie sa fie etichetate si in limba romana , cu datele clare de identificare a producatorului si importatorului acelui produs .

Intrucat doriti sa importati mai multe produse , aceastea trebuie sa indeplineasca standardele de calitate din Romania si de etichetare conforme legislatiei romane in vigoare .

Dumneavoastra ar trebui ca mai intai sa identificati producatorii si importatorii bulgari de la care doriti sa va aprovizionati , urmand sa va informati punctual in legatura cu fiecare produs in parte .

Nu trebuie sa uitati ca daca produsele pe care doriti sa le achizitionati din Bulgaria (nu) sunt inregistrate ca marca nationala in Bulgaria asta o sa implice alte aspecte .

Daca doriti sa profitati de diferenta de pret a unor produse similare trebuie sa luati in calcul si posibilitatea scaderii bruste a pretului unor produse la achizitionarea unei cantitati mai mari de produse decat va permiteti dumneavoastra sa achizitionati de la producatorul bulgar .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

spaga si la vamesii vecini (bulgaria); Manole Dumitru Manole Dumitru Un compatriot de al nostru; are licenta de import export si anul trecut a cumparat din Turcia componente de calculotoare si alte produse cu specificul ... (vezi toată discuția)
Taxa vamala aplicata gresit burclaudiu burclaudiu Buna ziua! Sunt persoana juridica,am facut un import din CHina,import care a plecat in 3 colete prin FEDEX,e prima si ultima oara prin FexEx. Peste cateva ... (vezi toată discuția)
Decont tva mihaela.aivanese mihaela.aivanese Dragii mei,va rog sa ma ajutati cu sfaturi! Vreau sa fac din SUA un import de 17000$. Cum e mai bine:pe pf sau pe srl? Vreau sa aduc bunurile importate ... (vezi toată discuția)