__________
ACTUALIZARE (01.03.2022): Proiectul a fost respins de Camera Deputaților, din postura de Cameră decizională, astfel că nu se poate aplica.
__________
În esență, proiectul de lege ce se află în dezbaterea senatorilor vizează modificarea Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, aceasta fiind cea care stabilește regulile ce se aplică pe durata stării de alertă.
Concret, proiectul stabilește o excepție de la regula aplicată în prezent, respectiv suspendarea activității la interior pentru restaurante, cafenele și alte localuri publice.
Totuși, pentru a putea fi permis “consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice”, acestea vor trebui să respecte, potrivit proiectului, mai multe condiții.
Astfel, servirea clienților în interiorul restaurantelor ar putea fi posibilă dacă:
- va exista un spațiu de cel puțin doi metri între mese;
- la o masă vor sta cel mult patru persoane;
- se vor monta panouri separatoare între mese.
Asta înseamnă că va fi permisă servirea clienților în interiorul localurilor în aproximativ aceleași condiții în care este acum permisă servirea lor la terase.
Potrivit inițiatorilor acestui proiect, aplicarea măsurii “va asigura o mască de oxigen pentru HORECA, care trebuie să supraviețuiască stărilor de alertă, similar altor ramuri de activitate”, în condițiile în care firmele din industria ospitalității (hoteluri și restaurante, printre altele) au fost extrem de afectate de măsurile luate în contextul epidemiei de coronavirus din țara noastră.
Comentarii articol (3)