Alexandru Rafila: Ce știm despre coronavirus la șase luni de la declanșarea pandemiei?
Profesorul Alexandru Rafila spune că în momentul de față există mult mai multe date despre noul coronavirus comparativ cu ce se știa cu câteva luni în urmă. Asta ne permite să nu mai facem niște greșeli făcute la începutul pandemiei și a dat exemplul vaselor de croazieră ținute zile în șir în carantină, ceea ce n-a făcut decât să sporească răspândirea virusului la bord. Sunt lucruri pe care le învățăm din mers, dar sunt și consecințe nefavorabile inevitabile, a explicat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.
„E foarte bine cunoscută structura genetică a acestui virus. Au fost identificate variante, așa-numitele variante mutante ale virusului.
Se fac studii referitoare la modul posibil de răspândire - care au mai adăugat câteva căi care, din fericire, nu sunt și probabile, sunt doar posibile: vedeți că sunt discuții legate de transmiterea prin alimente sau prin intermediul aerului condiționat, nu s-au dovedit, din fericire, că sunt căi importante de transmitere, sunt marginale, sunt neglijabile.
Până la urmă, masca și distanța au fost validate ca metode sigure care previn îmbolnăvirea. La început au fost o serie întreagă de discuții, de contradicții - cine utilizează masca, când utilizează masca și până la urmă concluzia tuturor a fost că este cel mai bun mijloc de prevenire nespecifică, pentru că prevenirea specifică o vom avea în momentul în care descoperim sau avem la dispoziție un vaccin", a spus profesorul Rafila.
Pensiile private obligatorii aveau active în creștere, la sfârșitul lunii iulie
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 66,34 miliarde de lei, la 31 iulie 2020, în creştere cu 16,84% faţă de nivelul existent la 31 iulie 2019, şi cu 0,56% peste nivelul din luna anterioară, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), citate de Agerpres.
Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 44,59 miliarde de lei, respectiv 67,22%.
Pe locul doi se află acţiunile, cu 12,37 miliarde de lei (18,65%). Obligaţiunile corporative se situează pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 3,34 miliarde de lei, respectiv 5,04% din totalul activelor.
Conform datelor ASF, valoarea activului total al fondurilor de pensii de la Pilonul II era de 66,340 miliarde de lei, în iulie 2020, iar valoarea activului net de 66,307 miliarde de lei.
Metroul ar putea circula pe magistrala din Drumul Taberei în septembrie. Este noul termen avansat de ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
Ministrul a spus într-un interviu la Radio România Actualități, că Metrorex a reușit să rezolve problema infiltrațiilor de apă de pe Magistrala 5 și că, de săptămâna aceasta, au început să se facă mai multe teste. Iar de luni, vor avea loc mai multe proceduri de recepție, a spus ministrul.
"Săptămâna aceasta, luni, au început testele instalațiilor electro-energetice și acestea sunt în regulă, se fac și testele dinamice cu 8 trenuri, pentru teste dinamice și înmagazinarea tonajului de rodaj. De luni, 24 august, Comisia de Recepție începe recepția pe specialități, pe componente și în paralel se realizează și recepția la terminarea lucrărilor, respectiv la punerea în funcțiune a instalațiilor. Sperăm că toate aceste proceduri să se realizeze într-un timp cât mai scurt astfel încât în septembrie să putem să vedem trenurile de metrou circulând pe M5", a spus ministrul.
Comentarii articol (1)