In conformitate cu prevederile art. 6 din Decretul nr. 167/1958, dreptul de a cere executarea silita se prscrie intr-un termen de 3 ani .
Pentru calcularea acestui termen, este esentiala cunoasterea momentului de la care incepe sa curga termenul de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita, care nu trebuie confundat cu dreptul la actiune.
Termenul general de prescriptie este de 3 ani, iar in materia actiunilor reale imobiliare termenul de prescriptie este de 10 ani.
Calculul termenului de prescriptie este determinat de momentul in care se naste dreptul de a cere executarea silita. Astfel, in functie de natura titlului executoriu deosebim urmatoarele momente:
1. Hotarari care prevad in dispozitiv termenul de executare. In cazul hotararilor in cadrul carora, judecatorul a stabilit un anumit termen de executare, termenul de prescriptie de 3 ani incepe sa curga de la momentul expirarii termenului de executare.
2. Hotarari care nu prevad termenul de executare. In cazul acestor hotarari trebuie stabilit cu claritate momentul nasterii dreptului de a cere executarea silita, in functie de momentul la care aceste hotarari au ramas definitive si irevocabile.
a. Hotararile date in prima instanta si catalogate a fi executorii conform art. 278 si 279 C. proc. civ, devin executorii din momentul pronuntarii lor, deci, termenul de prescriptie se calculeza de la mometul pronuntarii lor.
b. Hotararile date in prima instanta nesusceptibile de apel, hotararile date in prima instanta si care au fost atacate cu apel(dar apelul s-a perimat, a fost respins sau anulat ) si hotararile din apel prin care s-a solutionat fondul pricinii sunt executorii din momentul pronuntarii, deci termenul de prescriptie se calculeaza de la data pronuntarii.
c. Hotararile date de instanta de fond si atacate cu apel peste termen(apelul fiind respins ca tardiv formulat), devin executorii la expirarea termenului de apel.
d. Hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel, hotararile date fara drept de apel, hotararile nerecurate, si hotararile date in apel nerecurate, sunt executorii de la data expirarii termenului cai de atac.
e. Hotararile susceptibile de recurs care au fost atacate cu recurs, fie ca prin hotararea data de instanta de recurs s-a admis sau respins acesta, hotararea devine executorie din momentul pronuntarii instantei de recurs.
In toate cazurile, intereseaza momentul in care s-a pronuntat hotararea si nu momentul eliberarii titlului executoriu.
Comentarii articol (1)