avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... hotarari civile
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

hotarari civile

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un temei legal privind punerea in executare a hotarari civile definitive, adica in sensul ca de cand sa pronuntat hotararea pentru a depune definitivatrebuie sa treaca un termen de 15 sau 30 zile, unde este prevazut acest termen?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:19, 13 Martie 2016
Codul de procedura civila
Art. 634 Hotararile definitive
(1) Sunt hotarari definitive:
1. hotararile care nu sunt supuse apelului si nici recursului;
2. hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, neatacate cu recurs;
3. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;
4. hotararile date in apel, fara drept de recurs, precum si cele neatacate cu recurs;
5. hotararile date in recurs, chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii;
6. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.
(2) Hotararile prevazute la alin. (1) devin definitive la data expirarii termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, dupa caz, la data pronuntarii.


Art. 706 Termenul de prescriptie
(1) Dreptul de a obtine executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel. In cazul titlurilor emise in materia drepturilor reale, termenul de prescriptie este de 10 ani.

(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a obtine executarea silita. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, termenul de prescriptie incepe sa curga de la data ramanerii lor definitive.

Art. 707 Efectele implinirii termenului de prescriptie
(1) Prescriptia nu opereaza de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
(2) Prescriptia stinge dreptul de a obtine executarea silita si orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie. In cazul hotararilor judecatoresti si arbitrale, daca dreptul de a obtine obligarea paratului este imprescriptibil sau, dupa caz, nu s-a prescris, creditorul poate obtine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fara a i se putea opune exceptia autoritatii de lucru judecat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta irevocabila prima de vacanta invatamant lupucornelia75 lupucornelia75 1. avem sentinta definitiva si irevocabila din 19 mai 2009 dar nu a fost pusa in executare niciodata, are termen de prescriptie sau poate fi pusa in executare ... (vezi toată discuția)
Executare silită penalități Ikymar Ikymar În urma unei executări silite a unor drepturi salariale de la o instituție publică, am obținut în instanță penalități de 0,5% pentru fiecare zi de ... (vezi toată discuția)
Care va fi data prescrierii ? oanaportar oanaportar Buna ziua ! Va rog din suflet sa imi spuneti: 1. - la ce data se prescrie dreptul de a cere intoarcerea executarii silite, daca hotararea in baza careia ... (vezi toată discuția)