Redacția avocatnet.ro a mai scris despre proiectul de OUG menționat mai sus, acum două săptămâni. Esența proiectului e că acele firme care își vor majora capitalul propriu, în perioada 2021-2025, vor beneficia de reduceri ale impozitului pe afacere, proporțional cu gradul de capitalizare (se va putea ajunge chiar la reduceri de până la 25%, în anumite cazuri).
Întrebarea pe care și-ar putea-o pune multe companii (sau asociați/acționari), însă, este de ce ar folosi facilitatea aceasta, când au, de exemplu, planuri de investiții pentru viitor sau beneficiază de deducerea fiscală a dobânzilor pe care le plătesc pentru împrumuturile acordate societății, în scopul investițiilor.
Acest lucru a fost clarificat de Andreea Mitiriță, într-un articol scris pentru blogul PwC România. În primul rând, conform acesteia, principalul avantaj e că un astfel de instrument ar putea fi mai eficient, economic, decât deducerea, din impozit, a dobânzilor plătite ca urmare a contractării unor împrumuturi pentru investiții.
După aceea, un alt avantaj este că măsura implică doar facilități și nu consecințe negative, pentru cei care nu o implementează. În același timp, chiar dacă acest avantaj există doar indirect, el permite o flexibilitate cum puține măsuri din trecut, în vederea capitalizării companiilor, o permiteau.
Un avantaj final - însă cu impact indirect asupra companiilor, dar direct asupra mediului de afaceri - este că măsura ar putea să ducă la o îmbunătățire a economiei. Andreea Mitriță a mai menționat și problema sistemică a decapitalizării companiilor, în condițiile în care, în acest context, stabilitatea economică este puternic afectată de riscul problemelor financiare pentru asemenea companii care, astfel ajunse în asemenea situații, riscă să nu mai poată să își plătească creditorii.
Atenție! Măsura nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, e nevoie ca ea să fie adoptată de Guvern și ordonanța de urgență în care e conținută să fie publicată în Monitorul Oficial.