Ajutoarele de minimis prevăzute de OUG nr. 159/2020, publicată marți în Monitorul Oficial, se vor acorda în cadrul programului "Electric Up", iar modalitatea de acordare a banilor va fi detaliată într-un ghid de finanțare, ce urmează să fie emis în 30 de zile cel mult (8 octombrie). Programul urmează să se desfășoare în perioada 2020-2026.
"Prin Programul de finanțare «ELECTRIC UP» se acordă un ajutor de minimis beneficiarilor întreprinderi mici și mijlocii în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare, precum și beneficiari reprezentanți ai domeniului HORECA, persoane juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HORECA, în sumă maximă de 100.000 euro /beneficiar, reprezentând maxim 100% din valoarea cheltuielilor eligibile", prevede, mai exact, proiectul de OUG adoptat.
Banii vor fi folosți la instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp -100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național și a staţiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
"Prin implementarea programelor se urmărește sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii, cu scopul redresării economice în situația de pandemie COVID 19, creșterea eficienței energetice, reducerea gazelor cu efect de seră prin încurajarea producerii de energie electrică din surse regenerabile și utilizării autovehiculelor electrice și electrice hibrid plug-in", se arată în expunerea de motive ce a însoțit acest OUG.
Într-un prim ciclu de finanțare se vor acorda 476 de milioane de lei, prevede proiectul.
Alte programe care vin deja în sprijinul IMM-urilor sunt IMM Invest și IMM Factor.