Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pen/tru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ nu se mai poate aplica din toamnă, în cazul închiderii unor școli din țară, din cauza pandemiei COVID-19, e de părere Guvernul României - prin urmare, a adoptat OUG nr. 147/2020, apărută vineri în Monitorul Oficial, pentru a acorda astfel de zile libere părinților în noul an școlar.
Mecanismul din ordonanță nu este însă perfect simetric celui din Legea 19. O diferență notabilă este lipsa din ordonanță a prevederii conform căreia cei care au posibilitatea să lucreze de acasă (telemuncă / muncă la domiciliu) nu primesc astfel de zile libere plătite. Mai exact, potrivit OUG 147, chiar și cei care ar putea lucra la domiciliu sau care lucrează deja la domiciliu au posibilitatea să ceară aceste libere plătite. Nu știm dacă e vorba de o scăpare a Executivului sau dacă s-a intenționat cu adevărat oferirea acestor libere plătite și celor care pot munci de acasă. Ordonanța va ajunge însă inevitabil la discuții în Parlament, unde va trebui aprobată sau respinsă prin lege. Dacă ne uităm la abordarea pe care au avut-o parlamentarii față de alte ordonanțe recente ale Guvernului, mai exact, de respingere a acestora, nu e exclus ca și această ordonanță să aibă aceeași soartă, iar parlamentarii să prefere modificarea Legii nr. 19/2020.
Cuantumul indemnizației, cerința ca celălalt părinte să nu fi cerut și el zile libere sau ca solicitantul să nu se afle deja acasă din cauza întreruperii activității ori a vreunui tip de concediu de care beneficiază sunt stipulate la fel ca în Legea nr. 19/2020. Angajatorii care nu vor acorda zile libere părinților ce au dreptul la acestea vor risca amenzi de 2.000 de lei pentru fiecare angajat aflat în această situație, dar fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 lei.
Notă: Trebuie să menționăm că, așa cum sunt gândite lucrurile la momentul actual, chestiunea închiderii unor școli temporar va depinde exclusiv de situația epidemiologică locală, mai exact, de cazurile de infectare cu COVID-19. Autoritățile nu intenționează să mai lase toată activitatea didactică la distanță, generalizat, așa cum a fost în primăvară. Însă în acele școli ce vor trebui temporar închise, elevii vor fi trimiși acasă o perioadă de timp, iar pentru cei mai mici dintre elevi va fi necesară supravegherea de către cineva acasă. În acest context, apare evidentă chestiunea oferirii de zile libere plătite, în continuare, unora dintre părinți.
"Prin limitarea sau suspendarea activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor se înțelege reducerea frecvenței participării copiilor la cursurile școlare și utilizarea tehnologiei și internetului sau a altor modalități alternative de educație", scrie, mai exact, în ordonanță.