A. Legea nr. 220/2020 (cea care aprobă cu modificări OUG 130) extinde categoriile de solicitanți care pot cere microgranturile de 2.000 de euro, în ipoteza în care se redeschide apelul la înscriere (chiar săptămâna asta am aflat de la ministerul economiei că acest lucru se va întâmpla în curând).
Concret, noua lege introduce în rândul solicitanților pentru măsura 1 de finanțare - microgranturi - și noțiunea de profesionist (așa cum e definit în Codul civil). Până acum, ordonanța s-a referit la PFA-uri, ONG-uri cu activitate economică și IMM-urile cu zero salariați. Cu toate acestea, nu orice profesionist ori PFA a putut aplica pentru ele, ci doar cei cu activități dintr-o listă de coduri CAEN anexată ordonanței.
Parlamentarii au completat lista de coduri CAEN eligibile pentru microgranturi cu mai multe activități, printre care și cele de contabilitate și audit financiar, precum și consultanță în domeniul fiscal (cod 6920). Au mai fost adăugate activitățile de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor (cod 8230), precum și alte activităti sportive (codurile 9311 și 9312).
B. Totodată, legea mai prevede și extinderea domeniilor unde se pot cere granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro cu cel al viticulturii și distribuției de bunuri, precum și cu ONG-urile cu activitate economică din domeniul culturii, sportului și ONG-urilor de utilitate publică din domeniul social (acum sunt prevăzute în ordonanță doar ONG-urile din învățământ). De asemenea, este extinsă și aici lista de coduri CAEN eligibile și sunt introduse numeroase activități noi: activitățile juridice și de contabilitate intră pe listă (codurile 6910 și 6920), lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, de exemplu (cod 4120), precum și diverse tipuri de activități de comerț cu ridicata (codurile 4617, 4618, 4634, 4635, 4639, 4641, 4642, 4643, 4644, 4645, 4647, 4648, 4649, 4690), au fost adăugate și alte tipuri de activități de comerț cu amănuntul, precum și cele de tranzacții imobiliare, activitățile veterinare, de înfrumusețare, pompe funebre ș.a..
O modificare importantă pe care parlamentarii au adus-o ordonanței este referitoare la condiția certificatului de situații de urgență, necesar obținerii granturilor pentru capital de lucru: noua lege îi scutește pe anumiți solicitanți de obligația de a aduce acest certificat, mai exact, pe cei care nu l-au putut obține din cauză că activitatea lor nu se califica:
"(...) sunt eligibile pentru accesarea granturilor privind capitalul de lucru și companiile sau ONG-urile care desfășoară activități în domeniul târgurilor și evenimentelor de afaceri, IT, tehnologie, digital, educație financiară, strategie și management, care nu s-au calificat pentru obținerea certificatului de urgență din cauza specificului activității lor (și anume organizare anuală, cu concentrarea veniturilor doar într-o anumită perioadă din an, nu doar în prima jumătate a anului, perioadă luată în calcul pentru stabilirea procentului de scădere de minimum25% prevăzut ca și condiție de eliberare a certificatului de situații de urgență). În acest caz, scăderea de 25% cerută pentru eliberarea certificatului de situații de urgență se va calcula luând în calcul anul fiscal 2020 prin comparație cu anul fiscal 2019 sau, după caz, semestrul 1, respectiv semestrul al 2-lea2020 prin comparație cu 2019", prevede Legea nr. 220/2020, recent apărută în Monitor.
Reamintim că fondurile alocate pentru granturile pentru capital de lucru s-au epuizat (sesiunea de înscrieri s-a terminat zilele trecute), însă Guvernul analizează redeschiderea apelului cu suplimentarea fondurilor cu 500 milioane de euro pentru măsura 2 de finanțare din OUG 130/2020.
C. Parlamentarii nu au scăpat din vedere nici granturile pentru investiții (aici, înscrierile nu au demarat încă). Și aici s-a extins lista domeniilor eligibile, unde au intrat domeniul viticulturii și serviciile de organizare de târguri, evenimente și expoziții (cod CAEN 8230). De asemenea, pe lângă IMM-uri, vor putea accesa granturile și ONG-urile cu activitate economică din domeniul cultural cât și cele de utilitate publică din domeniul social.
Noua lege schimbă și configurația criteriilor de selecție la finanțare a proiectelor de investiții. Astfel, pe lângă domeniul de activitate (clasa CAEN):
- sunt analizate resursele umane existente la momentul înscrierii online,
- previzionarea economico-financiară ca urmare a implementării proiectului, la finalul celui de-al doilea exercițiu financiar complet, după implementarea investiției,
- capacitatea economico-financiară a solicitantului în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare, precum și
- contribuția la îndeplinirea obiectivelor secundare.
Pentru granturile de investiții sunt eligibile și activitățile de contabilitate și audit financiar, printre alte activități nou-introduse la anexa 3 a OUG 130/2020.