Interpretarea BEC a apărut în Hotărârea acestei instituții (nr. 86/2014), publicată în Monitorul Oficial nr. 837, din data de 11 septembrie 2020. Practic, BEC a clarificat că cei care și-au stabilit reședința, în buletin, după data de 4 septembrie 2020 vor putea vota la adresa care apare în viza de flotant, fiind înscriși pe listele suplimentare.
Printr-o hotărâre anteriorară, din 7 septembrie 2020, BEC a stabillit că, la alegerile locale, ce se vor desfășura în data de 27 septembrie, alegătorul va putea vota numai la secția de votare unde este înscris pe lista electorală permanentă sau la secția de votare unde este arondată adresa la care-și are domiciliul (cea din buletin) sau reședința (cea din viza de flotant) - Hotărârea BEC nr. 81/2020.
Apoi, același document prevede că cel ce și-a stabilit, până în data de 4 septembrie 2020, reședința la o altă adresă decât cea de domiciliu “votează numai la secția de votare unde este arondată strada la care își are reședința menționată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorale permanente cu adresa de reședință”.
Acest lucru nu clarifica, însă, ce se întâmpla cu cei ce și-au schimbat reședința după data de 4 septembrie 2020. În acest context, a apărut și Hotărârea BEC nr. 86/2014, detaliată anterior.
Totodată, hotărârea BEC nr. 81/2020 stabilește că se va putea exercita dreptul la vot pe baza unuia dintre următoarele acte:
- cartea de identitate sau cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic sau pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu sau pașaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
De asemenea, mai era preciat, în hotărârea din 7 septembrie, că “[a]legătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie 2020 îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia”.
Aceste schimbări, introduse prin Hotărârea nr. 81/2020 au fost contestate, așa cum informează agerpres.ro, de mai multe organizaţii neguvernamentale, reunite în Coaliţia FiecareVot, acestea solicitând BEC să clarifice reglementările introduse prin hotărârea menționată anterior, deoarece, printre altele, prevederile acesteia nu stabileau ce se întâmplă cu alegătorii care primesc viza de flotant după data de 4 septembrie.
Prin Hotărârea nr. 86/2020, BEC a răspuns acestor solicitări, stabilind ce se întâmplă și cu cei ce și-au schimbat reședința și au primit viza de flotant după 4 septembrie.
Comentarii articol (3)